Egészség

Tovább marad velünk az extrém hőség, ezekre figyeljen!

Tovább marad velünk az extrém hőség, ezekre figyeljen!

2022. július 1., péntek
Tovább marad velünk az extrém hőség, ezekre figyeljen!

Tetőpontjához ér a mai napon a kánikula, már reggel 9-kor elérte a hőmérő a 31 fokot és egészen késő estig nem is esik be alá. Bár a hétvégén érkezik egy hidegfront, nem igazán fog felfrissülést hozni. Hangai József mentőtiszt szerint pedig ez sokakat megvisel.

Rekkenő meleg van Szegeden, és még a tömegközlekedési eszközökön is alig lehet megmaradni. Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete szerint hőséghullámok idején akár 20 százalékkal is megemelkedhet a rosszullétek száma.

Egy átlagos napon országosan mintegy 3500-3700 esetben riasztják a mentőket. Az elmúlt 24 órában az esetek száma mintegy 3700 volt országosan, Csongrád-Csanád megyében 175 esetben kellett a mentőknek helyszíni segítséget nyújtani, ez megfelel az országos, 20% körüli feladatszám-emelkedésnek. Többnyire a kánikula közvetett, egyéb társbetegségekre kifejtett hatásaival lehet a megnövekedett esetszámok zömében találkozni, melyek otthoni vagy közterületi rosszullétek. Különösen veszélyeztetett csoportok a gyermekek, idősek és a szív-érrendszeri betegek.

A baj elkerülhető

A mentőszolgálat szerint a hőség okozta rosszullétek javarészt elkerülhetők, ha megfelelő módon védekezünk, ezek pedig a következők:

  • Ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre,
  • Kerüljük a magas koffeintartalmú italok, alkohol és cukros üdítők, valamint a zsíros,sós-fűszeres ételek fogyasztását,
  • Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen se tartózkodjunk a tűző napon,
  • Ha ez nem megoldható, viseljünk lenge ruházatot, sapkát, kalapot, napszemüveget; továbbá védjük bőrünket magas faktorszámú naptejjel.
  • A nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz, ezért fokozottan figyeljünk, ha autót vezetünk.
  • Soha, semmilyen körülmények között ne hagyjunk az autóban háziállatot és kisgyereket! Ha ilyet látunk, azonnal értesítsük a 112-es segélyhívót!
  • Felhevült testtel semmiképpen se ugorjunk vízbe, előtte mindenképpen hűtsük le magunkat!
  • Havanlégkondicionálóberendezésünk, időnként kapcsoljuk be! Lehetőleg a kinti kőmérsékletnél csak 4-5 fokkal állítsuk hűvösebbre és a hideg levegő befúvása ne legyen túl intenzív. Használhatunk ventilátort is, fontos tudni azonban, hogy ilyenkor a meleg belső levegőt keringtetjük, ami fokozottabban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Meghosszabbították a hőségriadót

Ma este 20 óráig a Belügyminisztérium a hétfőn elrendelt vörös kódot a hőség miatt. Az országos tisztifőorvos pedig jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Az előrejelzés szerint a hétvégén hidegfront érkezik, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, kissé a hőség is enyhül, de többfelé továbbra is 35 fok körüli marad a hőmérséklet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.