Tovább marad velünk az extrém hőség, ezekre figyeljen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tetőpontjához ér a mai napon a kánikula, már reggel 9-kor elérte a hőmérő a 31 fokot és egészen késő estig nem is esik be alá. Bár a hétvégén érkezik egy hidegfront, nem igazán fog felfrissülést hozni. Hangai József mentőtiszt szerint pedig ez sokakat megvisel.

Rekkenő meleg van Szegeden, és még a tömegközlekedési eszközökön is alig lehet megmaradni. Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete szerint hőséghullámok idején akár 20 százalékkal is megemelkedhet a rosszullétek száma.

Egy átlagos napon országosan mintegy 3500-3700 esetben riasztják a mentőket. Az elmúlt 24 órában az esetek száma mintegy 3700 volt országosan, Csongrád-Csanád megyében 175 esetben kellett a mentőknek helyszíni segítséget nyújtani, ez megfelel az országos, 20% körüli feladatszám-emelkedésnek. Többnyire a kánikula közvetett, egyéb társbetegségekre kifejtett hatásaival lehet a megnövekedett esetszámok zömében találkozni, melyek otthoni vagy közterületi rosszullétek. Különösen veszélyeztetett csoportok a gyermekek, idősek és a szív-érrendszeri betegek.

A baj elkerülhető

A mentőszolgálat szerint a hőség okozta rosszullétek javarészt elkerülhetők, ha megfelelő módon védekezünk, ezek pedig a következők:

  • Ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre,
  • Kerüljük a magas koffeintartalmú italok, alkohol és cukros üdítők, valamint a zsíros, sós-fűszeres ételek fogyasztását,
  • Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen se tartózkodjunk a tűző napon,
  • Ha ez nem megoldható, viseljünk lenge ruházatot, sapkát, kalapot, napszemüveget; továbbá védjük bőrünket magas faktorszámú naptejjel.
  • A nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz, ezért fokozottan figyeljünk, ha autót vezetünk.
  • Soha, semmilyen körülmények között ne hagyjunk az autóban háziállatot és kisgyereket! Ha ilyet látunk, azonnal értesítsük a 112-es segélyhívót!
  • Felhevült testtel semmiképpen se ugorjunk vízbe, előtte mindenképpen hűtsük le magunkat!
  • Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be! Lehetőleg a kinti kőmérsékletnél csak 4-5 fokkal állítsuk hűvösebbre és a hideg levegő befúvása ne legyen túl intenzív. Használhatunk ventilátort is, fontos tudni azonban, hogy ilyenkor a meleg belső levegőt keringtetjük, ami fokozottabban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Meghosszabbították a hőségriadót

Ma este 20 óráig a Belügyminisztérium a hétfőn elrendelt vörös kódot a hőség miatt. Az országos tisztifőorvos pedig jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Az előrejelzés szerint a hétvégén hidegfront érkezik, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, kissé a hőség is enyhül, de többfelé továbbra is 35 fok körüli marad a hőmérséklet.

Előző sztori

Nehéz időszak jön Magyarország számára

Következő sztori

Mindkét idei BL döntős a Pick Szeged csoportjában a BL-ben