Meteor

Csak ezt a napot éljük túl: pénteken tetőzik a kánikula

Csak ezt a napot éljük túl: pénteken tetőzik a kánikula

2022. július 1., péntek
Csak ezt a napot éljük túl: pénteken tetőzik a kánikula

Mint arról a SzegedMa beszámolt, akkora a hőség Magyarországon, hogy az eredetileg csütörtökig kiírt hőségriadót egészen hétfőig meghosszabbították. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint pénteken tetőzhet a kánikula.

Az előrejelzés szerint az országban napközben 34-40 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 21 és 30 fok közé mérséklődik a meleg, a nyugati megyékben lesz hűvösebb.


Mint kiemelték: a napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat.

A legmagasabb riasztás van érvényben Csongrád-Csanádban

A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá két megyére - Vas és Zala - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az UV-sugárzás szintje országszerte elérheti a nagyon erős szintet. Emellett az ország nagy részére zivatarveszély, néhol az erős szél miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: a délutáni óráktól kezdve megnő a "zivatarhajlam". Jellemzően a Dunától keletre alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket akár viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

Jön a hidegfront, de nem sokat segít

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Az MTI által kiadott infografika alapján Szegeden 39.8 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet az 1901 és 2019 között vizsgált időszakban. 2008-ban mérték a melegrekordnak számító, csaknem 40 fokot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.