Csak ezt a napot éljük túl: pénteken tetőzik a kánikula

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint arról a SzegedMa beszámolt, akkora a hőség Magyarországon, hogy az eredetileg csütörtökig kiírt hőségriadót egészen hétfőig meghosszabbították. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint pénteken tetőzhet a kánikula.

Az előrejelzés szerint az országban napközben 34-40 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 21 és 30 fok közé mérséklődik a meleg, a nyugati megyékben lesz hűvösebb.


Mint kiemelték: a napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat.

A legmagasabb riasztás van érvényben Csongrád-Csanádban

A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá két megyére – Vas és Zala – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az UV-sugárzás szintje országszerte elérheti a nagyon erős szintet. Emellett az ország nagy részére zivatarveszély, néhol az erős szél miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: a délutáni óráktól kezdve megnő a “zivatarhajlam”. Jellemzően a Dunától keletre alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket akár viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

Jön a hidegfront, de nem sokat segít

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Az MTI által kiadott infografika alapján Szegeden 39.8 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet az 1901 és 2019 között vizsgált időszakban. 2008-ban mérték a melegrekordnak számító, csaknem 40 fokot.

Előző sztori

Meghosszabbítják a vörös kódot, akkora a hőség Magyarországon

Következő sztori

Orbán Viktor: Gyorsabban közeledik a front, mint gondolnánk