Így kell számolnia mostantól a szegedieknek a rezsivel

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint ahogy mi is megírtuk tegnap, energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, erre tekintettel pedig az átlag feletti fogyasztásért a jövőben a piaci áron kell fizetni. Mutatjuk, hogyan kell mostantól számolni a közüzemi számlákat!

Egyre súlyosabban érinti Európát a hónapok óta húzódó energia-válság, a kontinens több országában mostanra bizonytalanná vált, hogy lesz-e elég gáz az előttünk álló őszi és téli hónapokra. Bár a magyar kormány álláspontja szerint a gáztartályok jelenleg 44 százalékon vannak és az ellátás hazánkba folyamatos, arra az Orbán-kabinet is fel van készülve, hogy bármikor megszűnhetnek a források.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban jelenleg a nagyobb gond az, hogy horrorisztikusan megemelkedtek az energiaárak. Éppen ezért további pazarlás a lakosság részéről nem megengedhető, így a továbbiakban az átlagot meghaladó fogyasztást augusztustól már piaci áron kell megfizetnünk.

De mennyi is az annyi?

Németh Szilárd kormánybiztos tájékoztatása alapján a villamosenergia esetében 210 kilowattóra/hó, míg a földgáz esetében 144 köbméter/hó a magyar háztartások átlag fogyasztása. A rezsicsökkentés a továbbiakban sávos rendszer fog működni tovább.

Vagyis az átlagfogyasztás mértékéig – azaz 210 kilowattóráig, illetve 144 köbméterig – mindenképp rezsicsökkentett marad a számlánk. Ha azonban például a havi villanyszámlánk 230 kilowattóra lenne, akkor az átlagfogyasztáson túli fogyasztást már piaci áron kell kifizetnünk, ami ebben az esetben 20 kilowattóra.

Jelenleg nagyjából köbméterenként 100 forint körüli nettó áron jut hozzá a lakosság a földgázhoz a rezsicsökkentéssel, a villamosenergiához pedig kilowattóránként 40 forint alatt. A piaci ár az előbbi esetében nagyjából 950 forintig, a villamosenergia esetében 250 forintig emelkedhet egységenként.

Vagyis az említett 230 kilowattórás villanyszámláért 210 kilowattig 8400 forintot kell fizetni, az azon felül fogyasztott 20 kilowattóráig viszont további 5 ezer forintot. Összesen tehát 13 400 forintba kerülne 230 kilowattóra havi villany az új számítási rendszerrel.

Sokkal brutálisabb a helyzet azonban a földgáz esetében: 144 köbméter fogyasztásig nagyjából 14 400 forintot kell fizetnünk, ugyanúgy, mint eddig. Viszont ha további 40 köbmétert fogyasztunk, akkor az a piaci árnak megfelelőlen kb. 38 ezer forint pluszkiadást jelent – összesen 52 400 forintos gázszámlát.

Gulyás Gergely a kormányinfón arról tájékoztatott, hogy az új szabályokra vonatkozóan egy új számlázási módszert fog elfogadni a következő napokban a Magyar Villamosművek. Ezek részletei még nem ismertek.

Nagyon sokan használnak távfűtést Szegeden

A Szegedi Távfütő Kft. lapunk megkeresésére azt mondta: 2022. május 31-i adatok szerint 27.894 db felhasználójuk van, ebből 27.244-en lakossági felhasználók. Az elmúlt télen a távfűtés és a melegvíz havidíja összesen átlagosan 13 ezer forint környékén alakult a távfűtéses szegedi lakásokban.

Azok, akik távhővel fűtenek, fogyasztástól függetlenül továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár.

Előző sztori

Már most kapkodják a szegedi albérleteket

Következő sztori

Brutális energiaválság előtt áll Európa