Gazdaság

Átlagár felett nincs rezsicsökkentés, nehéz télre készül a kormány

Átlagár felett nincs rezsicsökkentés, nehéz télre készül a kormány

2022. július 13., szerda
Átlagár felett nincs rezsicsökkentés, nehéz télre készül a kormány

Az energiaválságra tekintettel hétpontból álló energiavédelmi intézkedéseket jelentette be a kormány a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mára világossá vált, hogy nincs Európának elegendő energiaellátása az őszi és a téli hónapokra, és ezt Magyarország is megérzi.

Hét pontból álló energiavédelmi tervet állított fel a kormány. Ezek értelmében

  • Másfél milliárd köbméterről két milliárd köbméterre emeli a hazai gázkitermelést a kormány.
  • További gázkészleteket beszerzésére kapott felhatalmatást a külgazdasági- és külügyminiszter
  • Kiviteli tilalom lép érvénybe a tűzifára és az energiahordozókra.
  • Növelik a szénbányászatot.
  • Újraindítják és bővítik a Mátrai Erőművet.
  • Meghosszabbítják Paks1 üzemidejét.
  • Augusztustól csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosított a rezsicsökkentés, a többletfogyasztást piaci áron kell megfizetni.

Németh Szilárd rezsibiztos közölte: egyszerűen nem fér bele a jelenlegi rendkívüli helyzetben az, hogy aki az átlagnál többet fogyaszt, az a piaci árnál kevesebbet fizessen. Gulyás ezt azzal egészítette ki, hogy a jelenlegi helyzetben további pazarlást nem lehet megengedni.

Németh Szilárd ismertetése szerint az átlagfogyasztás jelenleg évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál 1729 köbméter. Ez a limit azonban a nagycsaládosoknál több lesz a gáz esetében, 2329 köbméter, gyerekenként 600 plusz.

A villanynál nincs ilyen kedvezmény.

A miniszterelnökséget vezető miniszter ismertetése szerint a gáztárolók jelenleg 44 százalékig vannak feltöltve. A kormány mindent megtesz, hogy a téli hónapokra biztosított legyen az ellátás, azt azonban tényként közölte, hogy további pazarlás a továbbiakban nem megengedhető. Többek között ezért is rendelték el a kiviteli tilalmat a tüzifára, hogy azokat a családokat is védjék, akik tüzifával fűtenek. Azt is hozzátette: a szénerőművek fejlesztése nincs hatással a klímavédelmi célokra.

Újságírói kérdésre Gulyás azt is elárulta: van a kormánynak konkrét leállási terve arra az esetre, ha teljesen megszűnne az energiaellátás Magyarországon. Azt is elárulta: a rezsicsökkentés a sávhatárig mindenkinél érvényben marad, vagyis az átlagfogyasztásig bezárólag mindenkinél érvényben marad. Ugyanakkor a sávhatáron túli fogyasztást piaci áron kell kifizetni. Gulyás szerint az Magyar Villamosművek hamarosan egy számítási módot is el fog fogadni erről.

Kérdésre azt is elmondta: a pillanatnyi probléma nem az ellátással, hanem az iszonyatos energiaárakkal van, és aki ezt megfizeti, az bármennyit fogyaszthat.

De a közösségnek most nincs erre elég forrása.

A helyzet ugyanakkor Gulyás szerint folyamatosan változik, ha pedig esetleg nem volna elég energia, akkor szó lehet újabb lépésekről, többek között a közintézményekben való korlátozásokról.

Egyelőre nincs nagy baj

Gulyás a sajtótájékoztató során azt is kifejtette: jelenleg semmi nem veszélyezteti a paksi blokkok működését, de ha szükség van rá, akkor keres a kormány alternatív útvonalat a fűtőanyagok beszerzésére. Németh Szilárd arról beszélt, megváltozott a kormány álláspontja és előtérbe kerülhet a jövőben a geotermikus energia.

A benzinárstop egyelőre marad

A kormány arról is döntött, hogy október 1-jéig meghosszabbítják a benzinárstopot. Ugyanakkor rendkívüli esemény esetén a kormány reagálhat. Arról, hogy a Mol vezetője szerint nem tartható hosszútávon az ársapka, azt mondta: Hernádi Zsolt kiváló vezetője a Molnak, és ezért ez a dolga, hogy ilyeneket mondjon.

A katáról éles vita folyik

Több újságírói kérdést is intéztek Gulyás felé a kata-módosítás kapcsán. A miniszter szerint a módosítással a kata az eredeti formájához tért vissza, és bezárta azokat a kiskapukat, amik eddig kihasználhatók voltak.

Gulyás a Kormányinfón azt is megerősítette: bíznak benne, hogy szeptemberig sor kerülhet a 2000 fős határvadász-egységek felállítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.