Új fegyvert fejlesztenek itthon a koronavírus ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus elleni új diagnosztikai és terápiás, illetve megelőző eljárások kifejlesztésére nyert el támogatást a Semmelweis Egyetem.

A kétéves szakmai projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Befektetés a jövőbe pályázati programban nyert el 450 millió forint támogatást, szakmai vezetője Merkely Béla, az egyetem rektora.

A Semmelweis Egyetem több szervezeti egységének komplex együttműködésében létrejövő kutatási projekt 3 modulban valósul meg.

Kifejtették: az első, a hatásmechanizmust feltáró modul a vírus és a betegség modellezésével segíti a fertőzés mechanizmusának jobb megértését, ehhez egy fertőző tulajdonsággal nem rendelkező koronavírus-típus előállítása szükséges. Az így kapott tudományos eredmények hozzájárulhatnak a hazai vakcinaprogram kialakításához.

A második, diagnosztikai fejlesztési modul élő szervezetben elvégzett kísérlet körülményei között zajlik, ehhez az egyetemen elérhető, csúcstechnológiát jelentő képalkotó vizsgálórendszereket alkalmazzák.

A harmadik, terápiás modul a betegség legsúlyosabb következményét, elsősorban a súlyos akut légzészavar szindróma okán kialakuló extrém gyulladásos reakciók főbb okait vizsgálja. Ennek keretein belül számos, az egyetem laboratóriumában vizsgálat alatt álló vagy már forgalomban lévő, a fenti káros reakciókat gátolni képes gyógyszer vagy gyógyszer-hatóanyag kipróbálása is megtörténik – áll a közleményben.

(MTI)

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

Beindult az időgép a Partfürdőn

Következő sztori

Sporttörténelem: szegediek karatésa lett az Európa-bajnok