Politika

Nincs szükség népszavazásra a Fudanról, ha a Párbeszéd javaslatait elfogadják

Nincs szükség népszavazásra a Fudanról, ha a Párbeszéd javaslatait elfogadják

2022. május 5., csütörtök
Nincs szükség népszavazásra a Fudanról, ha a Párbeszéd javaslatait elfogadják

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága előtt tartott tájékoztatót a párt három képviselője, Szabó Tímea, Tordai Bence és Jámbor András. Ennél a bizottságnál fog tehát eldőlni, hogy a kormánytöbbség támogatja-e a népszavazási javaslatot.

Szabó Tímea úgy fogalmazott, megszerezték a kellő számú és érvényes aláírást, tehát a parlamentnek mindenképpen foglalkoznia kell a népszavazási javaslattal. A Bizottsághoz egy törvényjavaslatot és egy határozatot nyújtott be javaslatként. A törvényjavaslat indítványa, hogy a kormány vonja vissza az eddig elfogadott, Fudan Egyetem építésével kapcsolatos törvényeket, mert egy ekkora méretű projektre ilyen gazdasági helyzetben nincs szükség. A népszavazást még Karácsony Gergely kezdeményezte tavaly.

Szabó azt is hozzá tette: pláne nincs szükség arra, hogy ehhez kínai hitelt vegyen fel az állam, miközben nemzetbiztonsági kifogások is felmerülnek az intézményt illetően.

A határozati javaslatuk pedig az, hogy az álláskeresési járadékot emeljék fel 3 hónapról 9 hónapra.

Ehhez Jámbor András hozzátette: a kérdés az, hogy a javaslatok támogatásával segíteni akar-e a kormány a bajbajutottakon azzal, hogy támogatja kitolni a munkanélküli segély fizetésének idejét. A Fudan Egyetem esetében az onnan elvonható összegekből a lakhatási gondok megoldását kellene finanszírozni.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője kiemelte, hogy a népszavazási kérdések kiírását mintegy 250 ezer ember támogatta aláírásával. Ennek értelmében pedig nincs szükség a Fudan Egyetemre, hanem helyette épüljön meg inkább a Diákváros.

Tordai szerint a kérdés az, hogy ennek ellenére a Fidesz belemegy-e a népszavazásba, amire szintén 14 milliárd forintot kellene költeni. Ezt az ellenzéki párt is pazarlásnak gondolja, ezért ha a mostani javaslataikat elfogadják, akkor szerintük okafogyottá válik a népszavazás is.

(Index)

Fotó: Párbeszéd Magyarországért

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.