Kultúra

Egyetemi rejtély: lesz-e ősztől JATE Klub?

Egyetemi rejtély: lesz-e ősztől JATE Klub?

2022. május 19., csütörtök
Egyetemi rejtély: lesz-e ősztől JATE Klub?

Pontosan egy éve, hogy hivatalosan felszámolás alá került a JATE Klubot, az SZTE Ajándékboltot és a TIK Cafét üzemeltető UNIVERSITAS-SZEGED Nonprofit Kft.Az ígéretek szerint a nagymúltú klub újra fog nyílni, a kérdés persze az, hogy mikortól. Ennek próbáltunk meg utána járni.

A hivatalos cégjegyzék szerint 2021. május 18-án végelszámolás alá került az UNIVERSITAS-SZEGED Nonprofit Kft. Ez a cég felelt sokáig a Szegedi Tudományegyetem ajándékboltjának üzemeltetéséért, valamint a Tanulmányi- és Információs Központ kávézójáért, nem utolsó sorban pedig a rektori épületben található JATE Klub-ért.

A végelszámolás előtt néhány évvel a klub menedzsmentet és arculatot is váltott: míg 2015-ben intenzív, az egyetemistáknak szóló koncert- és bulisorozatoknak adott otthont a klubhelyiség, addig 2019-re már az idősebb korosztály számára is szerveztek programokat, illetve kerekasztal beszélgetéseket is.

De akárhogyan is változott a majdnem 50 éves klub imidzse, a probléma ugyanaz maradt: évek óta nem tudott nyereséges lenni.

Az üzemeltető cég 2020 elején váltott ismételten ügyvezetőt, ez is jelzi, hogy - vélhetően a veszteségesség miatt - nem tartott ki a klubhelység mellett sokáig egy egységes gárda. A világjárvány pedig pontot tett az ügy végére: a cégnek befellegzett.

Tavaly augusztusban aztán egy véletlennek köszönhetően felpörögtek az események: a klub Google Térkép adatlapja ugyanis azt jelezte, hogy a helyet végleg bezárták. Az SZTE akkor megkeresésünkre cáfolta ezt az információt, és hozzátették: amint az üzemeltető céget felszámolják, ők fogják átvenni a klubhelyiség üzemeltetését.

Mi változott azóta?

Fontos megjegyezni, hogy a klub bezárásával párhuzamosan az egyetemen modellváltás történt, az újranyitási szándékról szóló választ pedig még azelőtt kapta meg szerkesztőségünk. Azóta pedig sok dolog nem változott - legalábbis látszólag.

Az UNIVERSITAS-SZEGED Nonprofit Kft. a cégjegyzék szerint azóta is végelszámolás alatt van. Márpedig amíg ez nem történik meg, addig az egyetem sem tehet a klubbal semmit. Megkérdeztük az Egyetemet, történt-e bármiféle előrelépés az ügyben, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ.

Egy modellváltott egyetem tükrében azonban, amit már egy alapítvány és nem az állam tart fent, eleve fontos kérdés az is, hogy megéri-e újranyitni egy olyan klubot, ami előtte évek óta veszteséges volt, és messze nem a szegedi éjszakák központját képezte.

Másfelől, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) a látottak alapján nem igazán hiányolta a JATE Klubot az elmúlt egy évben.

Egyrészt, az Iventerrel együttműködve a Hungiba helyezték át az egyetemi bulikat (a rendezvényszervező csapattal interjúnk is készült), amikből az elmúlt tanévben határozottan nem volt hiány. Másrészt, néhány hónapja megnyílt a Kredit Egyetemi Pub is, mely épp ugyanennek az Iventernek, pontosabban annak rendezvényszervező munkatársának társtulajdonában áll. Őt is megkereste lapunk annak kapcsán, tud-e valamit a JATE Klub újranyitásának folyamatáról, ám erre a kérdésre ő sem tudott választ adni.

Kérdésünkre megjegyezte ugyanakkor, hogy az Iventer nagyon szívesen dolgozna együtt a klubbal, ha újranyit, és a feltételek adottak lesznek hozzá.

Ugyanakkor a bölcsészkar egykori raktárhelyiségében is kiépült egy szintén egyetemi központú vendéglátóhely, a Radnóti Café, a TIK közvetlen szomszédságában. A Szegedi Egyetemi Napoknak és a kari bálaknak is évek óta megvan a helye szerte a városban.

Az egyetlen reális indok ugyanakkor, amiért a JATE-hoz ragaszkodhat az egyetem, az a klub több évtizedes múltja: szinte már egyet jelent és összenőtt az intézménnyel - ahogy ezt maga az SZTE meg is fogalmazta lapunknak tavaly. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mivel a szórakozóhely az egyetem háza táján belül van, így az intézményhez köthető rendezvények sokkal rugalmasabban és színvonalasabban szervezhetők meg. Azonban hogy ez elégséges lehet-e ahhoz, hogy a pincehelyiség újra nyereséges legyen, az vélhetően nem mostanában fog kiderülni.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat április 4-én hivatalosan is Ábrahám Tamást, az Állami- és Jogtudományi Kar hallgatói önkormányzatának egykori tagját választotta elnökéül. Kerestük a JATE Klub mibenlétéről kérdéseinkkel az EHÖK Irodát és annak sajtóosztályát is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket, vagy újat írunk róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.