Politika

Szijjártó Péter: Ameddig mi kormányzunk, addig Magyarország biztonsága és békéje garantált

Szijjártó Péter: Ameddig mi kormányzunk, addig Magyarország biztonsága és békéje garantált

2022. április 1., péntek
Szijjártó Péter: Ameddig mi kormányzunk, addig Magyarország biztonsága és békéje garantált

- Nagyon sokan kritizálják Magyarországot, hogy nem kellő szigorral lép fel Oroszországgal szemben, ugyanakkor az ország biztonságát nem veszélyeztető szankciókat megszavazták. A kritika mennyiben tudható be a választási kampánynak?
- Mi világosan fogalmazunk minden egyes esetben. Elítéltük és el is ítéljük a katonai agressziót, ahogy  meg is szavaztuk az erre vonatkozó európai határozatokat és szankciókat. Viszont számunkra van egy vörös vonal:

nem engedjük meg, hogy a magyar emberekkel fizetessék meg ennek a háborúnak az árát.

Dacára mindenféle nemzetközi kritikának és nyomásnak, mi egészen biztosan nem fogunk támogatni olyan szankciókat, amelyek az energiaszállítás leállítására vonatkoznak. Értjük mi, hogy ezzel kapcsolatban hatalmas viták vannak az európai és globális térben is, de az energiaellátás nem politikai vagy filozófiai kérdés, hanem kőkemény fizikai és matematikai valóság. Fizikai abból a szempontból, hogy van-e energiaforrás és van-e odavezető vezeték és matematikai kérdés olyan szempontból, hogy van egy kellő mennyiségű gáz és kőolaj, amire szükségünk van. Amennyiben ezek nem adottak, akkor az energiaellátásunk veszélybe kerül.

Értjük mi, hogy 15 milliárd köbméter LNG forrást felajánlanának az amerikaiak, de 170 milliárd köbméter gázt fogyaszt most Európa.

Ez a két mennyiség elég messze áll egymástól, így olyan döntést, ami a magyar emberekre, a magyar gazdaságra aránytalanul nagy terheket róna, mi egészen biztosan nem fogunk támogatni.

Fotó: Frank Yvette, Délmagyarország

- Lehet azt garantálni, hogy a háború nem éri el Magyarországot és valós hadi cselekmény nem történik a határokon belül?
- Két dolgot kell nézni. Egyrészt garantálni kell az országban élő emberek biztonságát, ami egy honvédelmi kérdés. Ehhez megfelelő számú katonát telepített a magyar honvédség a keleti határ térségébe, akik meg tudnak akadályozni egy esetleges militáris vagy paramilitáris beszivárgási kísérletet hazánkba. Másodsorban pedig azt kell

garantálni, hogy semmi olyan döntés ne szülessen, amely a háborúba való belesodródás kockázatát hordozná.

Három ilyen döntés lehet. A katonaküldés, a fegyverküldés és a fegyverszállítmányok átengedése. Mi mindháromra nemet mondtunk, így megtettünk mindent annak érdekében, hogy a háborúba való belesodródás kockázatát elkerüljük. A baloldal esetében más a helyzet, ott világos, hogy átengednék a fegyverszállítmányokat, sőt küldenének fegyvereket Ukrajnába és megszavaznák az olaj és gázszállítási szankciókat is. Tehát ameddig mi kormányzunk, addig Magyarország biztonsága és békéje garantált, ha a baloldal kormányozna, belesodródnánk a háborúba.

- Ha kormányváltásra kerülne sor, akkor mennyi idő telne el egy ilyen döntés meghozataláig?
- Szerintem a baloldal leleplezte önmagát és sorra derülnek ki a dolgok. A nyilatkozataikból és Márki-Zay Péter Twitter-üzenetéből, amit az ukrán elnöknek küldött világosan kiderül, hogy van megállapodás. Ezek alapján azonnali fegyverszállítmányok indulnának és azonnal megszavaznák az olaj és gázszállításra vonatkozó szankciókat.

Szeged is fejlődő pályára került

- A 2010 utáni gazdaságpolitikánk között van egy evidens és világos különbség. Mi azt mondtuk, hogy munkát kell adni az embereknek és nem segélyt. 2010 előtt segély alapú gazdaságpolitika volt, nálunk munkalapú gazdaságpolitika van. Ma 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, 3,7 millióan dolgoztak 2010-ben, ami 1 milliós különbség. Szegedre is annyi beruházás jött az elmúlt 10 évben, mint soha korábban. A Szeged és környékén élők is sokat profitáltak a kormány gazdaságpolitikájából. Az elmúlt 12 évben számos gazdasági válságon átvezettük Magyarországot, és minden egyes gazdasági válságból erősebben kerültünk ki, mint ahogy belementünk. Ennek világos okai voltak: az adócsökkentések mellett a munkahelyteremtésére helyeztük a hangsúlyt, nem a munkanélküliség finanszírozására, hanem annak megelőzésére költöttük a forrásokat, és ez bevált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.