Vélemény

Akkor ki is a kapitány?

Akkor ki is a kapitány?

2022. április 4., hétfő
Akkor ki is a kapitány?

A tegnapi nap margójára. „A kapitány hagyhatja el utoljára a süllyedő hajót“-hallották már ezt? Nos, ha más nem is, ez összejött tegnap Márki-Zay Péternek. Szorgos matrózai angolosan távoztak mellőle. De vajon ő volt a valódi kapitány?

Az ellenzék csúfos veresége finoman szólva sem tett jót az összefogásnak. Mondhatni úgy is, hogy a koalícióból szétszéledés lett. Hol van most az a híres retorika, miszerint „összefogunk, megcsináljuk!”? Valóban ez jellemzi a baloldali tartást? Minden jel szerint igen. Ami történt, a baloldal erkölcsi, morális helyzetét mutatja. Megválasztották, majd kifaroltak, eltűntek a főszereplőjük mellől.

Kormányváltás esetén is erre lehetett volna számítani? Előtte Jakab Péter, a jobbik elnöke szólt be a Márki-Zaynak, majd a szálakat irányító Gyurcsány Ferenc tette őt elegánsan parkolópályára. A kampányban a kormánypártok arra figyelmeztettek, hogy a baloldal igazi vezére Gyurcsány Ferenc. Lehet valakinek ez tény volt, valaki viccesnek találta, valaki kételkedett benne, de a DK elnökének tegnapi videóüzenete határozottan megerősítette a kormánypárti retorikát.

Gyurcsány Márki-Zay Pétert nemes egyszerűséggel gyávának nevezte: „Ha valaki nem elég bátor ahhoz, hogy nagyot álmodjon, akkor végül, amikor cselekedni kell, erőtlennek, rosszabb esetben gyávának fog bizonyulni.” Majd egy határozott mondattal verbálisan megsemmisítette: „Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál és döntött, de végül azok, akik rábízták a hajó sorsát végül azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány.”

Gyurcsány Ferenc ezzel a „kapitányt” degradáló beszédével elvetette a kételyeket, és bebizonyította: valójában ő a hajónagy, Márki-Zay Péter pedig csak egy robotpilóta (volt).

Mennyire jellemző ez a baloldalra, miszerint ha nem megy a szekér, akkor kihátrálnak a vezetőjétől, és ujjal mutogatnak rá? Mondjam a választ, vagy Önök is tudják?

Borítókép: Bryce Durbin (dribble.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.