Közélet

Kotkodács meglett, más bűnözőt a Néplap riportere nem talált

Kotkodács meglett, más bűnözőt a Néplap riportere nem talált

2022. február 20., vasárnap
Kotkodács meglett, más bűnözőt a Néplap riportere nem talált

Ha hiszünk az újságnak, nem kis veszélyt vállaltak a riporterek. Legalábbis a vízióik ijesztőek. De mennyire! A december 2-án megjelent írás címe:

Félóra az alvilág főhadiszállásán

Hát ez már önmagában is félelmetes! Nyúlszívű skriblernek bátorsága se lenne mélyfúrást végezni az élet sarában, a valóság ijesztő szektorában, de a Néplap emberei cseppet sem voltak nyúlszívűek. Már az eleje is kemény volt, a bevezető után (zajlik a piac szombat délelőtt) jön a nagyon erős indítás: „Emberek a füstben”. Hallatlan! Még hogy füst egy kocsmában! Aztán következik a szemrevételezés: „Az elég tágas helyiség zsúfolva emberekkel. Áttörünk a rengetegen, hogy megjárjuk azt az utat, amelyet a fogyasztók tesznek meg keserves tülekedés közepette a kassza, majd a pult felé. Közben megkísérlünk emberi hangfoszlányokat kiszűrni a zsivajgó kiabálásból.”

Az ember, aki kotkodál

Az olvasó csak rágja a körmét, mikor jönnek már azok a hangfoszlányok, mikor szembesülhetünk a szörnyű valósággal: ’56 végén az alvilág megszállja a várost, lám, már főhadiszállása is van! Várjuk a titkokat. Föl vagyunk készülve arra, hogy az infernó mélyére pillantva rettenetes dolgokat tapasztalhatunk, tán még Dante 9 pokolkörében se találni hasonlóan félelmetest. De a Marx téri kocsma, a „főhadiszállás” csak nem adja ki titkait. Merész riporterünk is hiába vadássza a hangfoszlányokat, nem sokra jut: „Ha személy szerint nem is tudtuk meg azonnal, hogy kik a Négylámpás törzsvendégei, de a nem éppen válogatott kifejezések sok mindent elárulnak róluk.” Hogy mi a „sok minden”, azt szerző nem részletezi. Titokban marad. Szerencsére megjelenik egy különös figura. „Miután keserves közelharcban megszereztük nagyfröccsünket, álljunk félre egy csendesebb zugba, ha egyáltalán van ilyen a Négylámpásban. Alig hajtjuk fel az első kortyokat, máris egy alacsony, töpörödött, sötétarcú férfi kacsázik elénk.” Na, ő a nevezetes Kotkodács. Hogy mitől alvilági, azt sem tudjuk meg. Mondókáját a riporter összegzi: „Illuminált dadogás és rémhírterjesztés kusza szövevénye.” Fájdalom, konkrétumot egy árva rémhírről sem írnak. De kotkodálásról igen, egy langaléta fickó veszi erre rá a sötétarcút. Kis siker…

Loptak, csaltak, disszidáltak

Eljutunk egy igazán magvas megállapításig: a riporter „némi figyelés után” fölfedezi, hogy a társaság nem öncélúan iszik. Mert közben vadul üzletelnek. Hogy mivel, arról semmi nem derül ki. A „némi figyelésnek” igazán szerény a hozadéka. A csehó női törzsvendégei is csak jönnek-mennek, de hiába: „Ha még egy félórácskát időznénk, talán a kialakult árfolyamról is volna alkalmunk beszámolni, de ezt már nem várjuk ki.” És tényleg nem várják ki! Ezt se, mást se. Inkább elmennek a rendőrség bűnügyi osztályára. Ott végre megtudják, hogy mi mindent tudhattak volna meg a Négylámpásban, a bűn fészkében, ahol biciklitolvajok, lókupecek, zsebmetszők és egyéb félelmetes alvilágiak lebzselnek. Végül is mit szolgálhatott ez a riport? Hát, a hamis sugallatot: azt, hogy a felkelésben is felelős alvilág egy hónappal a forradalom leverése után máris háboríthatatlanul működik. Tehát, kedves hatalom, éber légy! Igen, ez, a sugalmazás is a kor egyik fegyvere. Példaként egy ’57. január hatodikai cikk, ami alattomos általánosítással szennyezi be a nyugatra menekülteket: loptak, csaltak, disszidáltak. Értjük, ugye? Ez a börtön vagy a kilátástalanság elől menekülő kétszázezer ember bélyege.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.