Egyetem

Hetven év után visszanyerte kupoláját a jogi kar épülete

Hetven év után visszanyerte kupoláját a jogi kar épülete

2021. december 1., szerda
Hetven év után visszanyerte kupoláját a jogi kar épülete

A jogi kar épülete eredetileg leányiskolának készült, majd 1951-ben felhúztak rá egy újabb emeletet – csakúgy, mint a szegedi MÁV-székházra –, ezzel párhuzamosan pedig elbontották a saroktorony eredeti kupoláját.

Így nézett ki az épület még az emelet ráemelés előtt 1908-ban. (Fotó: Zempléni Múzeum / Hungaricana)

A kormány 2019-ben döntött a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJTK) több mint egymilliárdos támogatásáról. Ebből az összegből újítják fel a jogi kar épületét. A 3795 négyzetméteres épület teljes átalakítását a közbeszerzési eljárás nyertes pályázójaként a szegedi Ferroép Kft. végzi. Az átalakítások két legfőbb szempontja a hiteles műemléki-történeti rekonstrukció, valamint a belső terek elrendezésének optimalizálása.

Viharvert állapotban
2019 szeptemberében egy hatalmas vihar – szakértők szerint egy gustnado – tombolt Szegeden, amely következtében súlyosan megrongálódott az épület. Az egyetem akkori közleménye a szerint a tetőfelület szenvedte a legnagyobb károkat. A fedél kisebbik része a Feketesas utcára, nagyobbik – körülbelül 60-80 m2 – a gerendákkal együtt a Kar belső udvarára esett, megsértve az üvegliftet, a belső udvart és a nyílászárókat.

2021. december 1-én eljött a nagy pillanat, amikor hetven év után visszanyerte kupoláját az impozáns épület. A másfél tonnás szerkezetet daruval emelték a helyére. Tekintse meg Sándor Judit fotógalériáját az új kupoláról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.