Képgaléria!

Hetven év után visszanyerte kupoláját a jogi kar épülete

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Látványos eleméhez érkezett az SZTE-ÁJTK épületének felújítása.

A jogi kar épülete eredetileg leányiskolának készült, majd 1951-ben felhúztak rá egy újabb emeletet – csakúgy, mint a szegedi MÁV-székházra –, ezzel párhuzamosan pedig elbontották a saroktorony eredeti kupoláját.

Így nézett ki az épület még az emelet ráemelés előtt 1908-ban. (Fotó: Zempléni Múzeum / Hungaricana)

A kormány 2019-ben döntött a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJTK) több mint egymilliárdos támogatásáról. Ebből az összegből újítják fel a jogi kar épületét. A 3795 négyzetméteres épület teljes átalakítását a közbeszerzési eljárás nyertes pályázójaként a szegedi Ferroép Kft. végzi. Az átalakítások két legfőbb szempontja a hiteles műemléki-történeti rekonstrukció, valamint a belső terek elrendezésének optimalizálása.

Viharvert állapotban
2019 szeptemberében egy hatalmas vihar – szakértők szerint egy gustnado – tombolt Szegeden, amely következtében súlyosan megrongálódott az épület. Az egyetem akkori közleménye a szerint a tetőfelület szenvedte a legnagyobb károkat. A fedél kisebbik része a Feketesas utcára, nagyobbik – körülbelül 60-80 m2 – a gerendákkal együtt a Kar belső udvarára esett, megsértve az üvegliftet, a belső udvart és a nyílászárókat.

2021. december 1-én eljött a nagy pillanat, amikor hetven év után visszanyerte kupoláját az impozáns épület. A másfél tonnás szerkezetet daruval emelték a helyére. Tekintse meg Sándor Judit fotógalériáját az új kupoláról!

Előző sztori

Örülnek az új állatvédelmi törvénynek a szegedi állatmentők

Következő sztori

17 perc alatt elfogytak a jegyek a Pick Aréna avató meccsére