Közélet

Gustnado tombolhatott Szegeden a meteorológus szerint - VIDEÓVAL!

Gustnado tombolhatott Szegeden a meteorológus szerint - VIDEÓVAL!

2019. szeptember 10., kedd
Gustnado tombolhatott Szegeden a meteorológus szerint - VIDEÓVAL!

Nem tornádó, de egy ahhoz hasonló jelenség, az úgynevezett gustnado tombolhatott Szegeden, ahol az elmúlt évek legerősebb széllökését mérték.

A hétfői vihar

kapcsán felkerült a

metkep.hu oldalra

egy videó, aminek leírásában a tornádó kifejezés szerepel.

Tóth Tamás, Szegedi Magaslégköri Megfigyelési Obszervatórium meteorológusa a szegedma.hu megkeresésére elmondta, ő is látta a videofelvételt, de az alapján cáfolja, hogy a jelenség tornádó lett volna. "Vannak olyan jelenségek, amelyek látszólag vagy messziről esetleg hasonlíthatnak ahhoz, hogy egy tornádó alakuljon ki. Ilyen lehet egy portölcsér is, de jelen esetben ez biztosa nem lehet, mert vízfelszín felett alakult ki. Ha valami lehetett, akkor az egy tornádóhoz hasonló jelenség, aminek azért nem sok köze van a tornádóhoz,

ezt úgy hívják, hogy szélroham keltette örvény, vagy angol kifejezéssel gustnado"

- szögezte le a meteorológus, aki hozzátette, a tornádók rendszerint úgy okoznak károkat, hogy néhány métertől néhány kilométerig kiterjedő sávban, jól körülhatárolható vonal mentén pusztítanak, Szegeden ez nem így történt.

(fotó: metkep.hu)

A városon gyakorlatilag végigvonult nagyon rövid idő alatt egy szélrohamvonal, és mivel nagyon erős volt a leáramlás és a zivatarfelhő kifutószele, így megyeszerte pusztíthatott a vihar.

A hétfőn mért 112 kilométer/órás széllökések az utóbbi évek legmagasabb mért adatai,

de meg sem közelítik az 1993-as szegedi szupercellát, aminek kapcsán 160 kilométer/órás széllökéseket jegyeztek fel. "Az volt a város modern kori történetének legerősebb vihara, ha a széllökéseket nézzük, és az még most is a top 5-ben van országos viszonylatban" - hangsúlyozta Tóth Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.