Közélet

AKCIÓ: Ilyen, amikor a szegedi kertek alatt kapják el az illegális határsértőket

AKCIÓ: Ilyen, amikor a szegedi kertek alatt kapják el az illegális határsértőket

2021. szeptember 28., kedd
AKCIÓ: Ilyen, amikor a szegedi kertek alatt kapják el az illegális határsértőket

Csak az elmúlt négy-öt napban 100 fölött van azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akiket Szeged belterületén, vagy közvetlen Szeged mellett tartóztattak fel (például itt, és itt, és itt írtunk erről). Gyálért, Szőreg és Újszeged a gócpont. Erről ottjártunkkor mi is meggyőződtünk.

Gyálarét, kedd 13 óra

A töltésen szerettünk volna fényképet készíteni ehhez az anyagunkhoz, de ott nem nyomokat, hanem éppen egy valódi akcióba csöppentünk. Ez az, amit úgy szoktak írni a hírekben, hogy "illegális határátlépők egy csoportját feltartóztatták a gyálaréti töltésen, igazoltatták őket". A hír vége pedig minden bizonnyal az lesz majd, hogy visszaszállították őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Gyorsan, minden zökkenő nélkül zajlott az esemény, a hatóság tette a dolgát, a bevándorlók egykedvűen vették tudomásul, hogy ez most nem sikerült.

Amikor ott jártunk, akkor is éppen munkában voltak a határt védők (Fotó: Sándor Judit/SzegedMA)

Gyálarét, bármelyik nap, bármikor

- Nem rettegünk nem félünk, de azért mi itt érezzük a veszélyt. Jó, hogy van ez a kerítés, mert ami itt azelőtt volt, az félelmetes. Jöttek éjjel-nappal, ami ételt találtak azt vitték. Volt, akinek a nyitott ablakból vitték el az ételét- meséli egy gyálaréti, aki azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le, mert fél. Azt hozzátette még, hogy sokkal több rendőrségi jármű mozog a Szegedhez tartozó település környéken, innen is tudják, hogy megint akció van.

Gyálaréten béke van, bár vannak jelek, amiből a helyiek tudják, hogy ismét többen jönnek át a határon. (Fotó: Sándor Judit/SzegedMA)

Horgos, minden nap, kora este

- Reggel alszanak sokáig, aztán elmennek boltba valami ennivalóért, vagy éppen szereznek, ahogy tudnak, visszamennek az elhagyott tanyákra, és sötétedéskor mennek a határra. Márkás ruhában vannak, de mosdatlanok, nagyon büdösek, van okostelefonjuk és pénzük is. Ameddig nem szólsz hozzájuk, addig nincs baj, de jaj annak, aki figyelmeztetni meri bármelyiket, hogy ne szemeteljen, vagy ne a bokorba végezze a dolgát. Az kap hideget meleget furcsa nyelven jó indulatosan- meséli Horgos határában Vass János. A férfi szerint az utóbbi hetekben sokkal többen jönnek, mint az előtte lévő évben. És valóban, a régi határ felé haladva tényleg egymást érik a Magyarország felé igyekvő, ránézésre közel-keleti származású emberek.

A helyiek már hozzászoktak ehhez a látványhoz, Horgos és Röszke között egymást érik a határon átkelni akarók. (Fotó: SzegedMA)

Szerbia, Presevo, a napokban

Az Észak-Macedón határ közelében, a presevoi befogadó táborra lassan ki lehet tenni a megtelt táblát. Ott 1300 férőhelyes tábor van, de csak egyedülálló férfiak kaphatnak szállást. Kedden éppen a magyar határról érkezett hat busznyi migráns - számolt be róla az M1 helyszíni tudósítója. A másik irányból, azaz délről is naponta ötvenesével érkeznek az unióba igyekvők, őket regisztrálják, de a tábor nyitott, így bármikor továbbmehetnek.

Akiket elszállítanak, a határ túloldalára kísérik és sokszor dél felé szállítják őket tovább. (Fotó: Sándor Judit/SzegedMA)

NEM IGAZÁN OLTAKOZNAK A BEVÁNDORLÓK

A vírusjárvány kitörése óta komoly veszélyt jelent, hogy az illegális bevándorlók, ha elkapják a koronavírust, akkor városról-városra hordozhatják azt, akár gócpontokat kialakítva. Szerbiában, amennyiben a hatóság látókörébe kerül egy bevándorló, az azonnal tüzetes orvosi vizsgálaton esik át, ha fertőző beteg, akkor elkülönítik és ellátást kap. A koronavírus elleni oltást is felajánlják nekik, de ezzel a lehetőséggel csak nagyon kevesen élnek közülük.

A déli határt védik, de mi van a dél-keletivel?

Az általunk tapasztaltak, a számok, a közel-keleti, elsősorban afganisztáni helyzet miatt várhatóan komolyabb nyomás alá kerül a magyar határ délen. Szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy az Afganisztán irányából érkező menekültek Románia felől is megpróbálnak majd bejutni az országba - éppen az erős déli határvédelem miatt, ott viszont egyelőre nincsen kerítés.

Rengetegen próbálkoznak, de csak keveseknek sikerül mélyen bejutni Magyarország területére (Fotó: Sándor Judit/SzegedMA)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.