Közélet

Nem akarja behajtani az önkormányzat a várost ért 40 milliós kárt: a jegyző felülírná a bíróság ítéletét!

Nem akarja behajtani az önkormányzat a várost ért 40 milliós kárt: a jegyző felülírná a bíróság ítéletét!

2021. június 24., csütörtök
Nem akarja behajtani az önkormányzat a várost ért 40 milliós kárt: a jegyző felülírná a bíróság ítéletét!

Hosszú idő után pénteken ismét Közgyűlés lesz Szegeden, ahol a nemrégiben lezárult parkolási botrány is napirendre kerül.A Szegedi Fidesz szerint azonban nem egészen úgy, ahogyan kellene.

Amint arról a SzegedMa beszámolt, jogerősen is elítélték a VIP-parkolóügy miatt Botka László exkollégáit! A Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét 2 millió; Szeged egykori címzetes főjegyzőjét 2 millió 250 ezer; Botka László polgármester kabinetfőnökét 1,5 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A vádlottak ezzel mintegy 40 millió forint kárt okoztak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek

– közölte a bíróság jogerős ítéletében.

Bár a szegedi ellenzék többször is érdeklődött korábban a jegyzőnél, hogyan akarja visszaszerezni a várost ért 40 milliós kárt, nem kaptak választ. Majd hirtelen egy "saláta előterjesztésben" tűnt fel az ügy - kezdte sajtótájékoztatóját Tápai Péter.

- Meglepő módon, szabálytalanul, az önkormányzat kritizálja a bíróságot, államháztartási törvényt sértve le akarnak mondani 40 millió forintról. Ekkora kár érte ugyanis a várost azért, mert Mózes Ervin és társai fűnek-fának osztogatták a parkolóbérelteket - magyarázta Tápai.

Martonosi Éva tehát már a pénteki közgyűlés elé terjesztette be az anyagot, de nem önálló napirendi pontként, hanem elrejtette a „tájékoztató a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról” című előterjesztésbe. Tápai Péter szerint ebben a napirendben, annak is az egyik alrészeként semmi keresnivalója a parkolóperes irománynak.

Ráadásul a jegyző hosszan magyarázza a bíróság által hozott jogerős ítéletet, és megpróbálja azt kiforgatni Tápai Péter szerint, aki azt is elmondta, hogy ezzel 40 millió forintról mond le a város, úgy, hogy ezt jogilag nem is tehetnék meg

- közölte a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón.

A jegyző egyébként a hosszú irományban többször is arra jut, hogy vagy méltánytalan lenne a követelés, vagy egyáltalán nem is érte vagyoni hátrány a várost, vagy egyszerűen elévült az ügy. A szegedi Fidesz szerint ebből az egyik sem igaz, és szerintük külön napirendi pontban kellene foglalkozni a kérdéssel.

Tápai szerint most azt akarja kisakkozni az önkormányzat, hogy ne kelljen behjatani a pénzt azoktól, akik okozták a kárt városnak.

Úgy véli, önálló napirendként kellene tárgyalni az ügyet, annál is inkább, mert szerinte hűtlen kezelés az, ami történne - ha az lenne, amit a jegyző akar.

A további fejleményekről holnap, a Közgyűlés napján beszámolunk!

9 év és egy új bíróság kellett a jogerős ítélethez

Évekig húzódott az úgynevezett szegedi VIP-parkolóbérletekkel kapcsolatos ügy, végül jogerős ítélettel zárult - miután elkerült Szegedről.

A Gyulai Törvényszék végül hűtlen kezelés miatt jogerősen is elítélte a Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét (neki 2 milliót kellett fizetnie); Szeged egykori címzetes főjegyzőjét, Mózes Ervint (neki 2,25 milliót kellett fizetnie) és Botka László polgármester kabinetfőnökét, Kalmár Gábort (neki 1,5 milliót kellett fizetnie). Az önkormányzat azonban mindeddig nem nyilatkozott arról, hogyan akarja visszaszerezni azt a 40 milliót, ami a bíróság kárként megállapított. Egyelőre tehát úgy néz ki, sehogy nem akarják visszaszerezni az elmarasztalt kollégáiktól, akik közül többen máig vezető pozícióban maradhattak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.