Jogerősen is elítélték a VIP-parkolóügy miatt Botka László exkollégáit!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Túlzott joghátrány érte volna őket, ha börtönbe kellett volna vonulniuk" - közölte a bíró, ezért csak pénzbüntetést szabott ki a Gyulai Törvényszéken 

A törvényszék hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat mint társtetteseket, illetve mint felbujtókat.

A Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét 2 millió; Szeged egykori címzetes főjegyzőjét 2 millió 250 ezer; Botka László polgármester kabinetfőnökét 1,5 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

A Tatai Mónika tanácsvezető bíró vezette testület számos ponton helytállónak nevezte az elsőfokú bíróság eljárását és ítéletét, de – figyelembe véve az időmúlást és az eljárás elhúzódását –

túlzott joghátránynak minősítette, hogy szabadságvesztést is elrendelt az elsőfokú testület a vádlottakkal szemben.

A vádlottak 2008 és 2012 között ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna.

Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A vádlottak ezzel mintegy 40 millió forint kárt okoztak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek

– közölte a bíróság.

Az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik kerüljenek fel arra a listára, amely alapján adott rendszámú autók számára a kft. ingyenes bérleteket állított ki. A listát Botka László kabinetfőnöke készítette el, azt vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, az értekezletekről jegyzőkönyv nem készült. A cég korábbi vezetője pedig utasította a parkolási üzletágvezetőt a bérletek átadására az önkormányzatnak. A bérleteket ezt követően osztották ki – átvételi elismervény ellenében – az érintetteknek.

Az ügyben tavaly a Gyulai Törvényszék másodfokon eljáró másik tanácsa pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra, köztük a közlekedési társaság egy későbbi vezetőjére és Szeged egy korábbi alpolgármesterére. A törvényszék a 2008-ban és 2009-ben kiosztott parkolóbérletek miatt indult eljárást akkor elévülés miatt megszüntette. Ezt az ítéletet a harmadfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és a törvényszéket új másodfokú eljárásra kötelezte.

Előző sztori

Egészségtelen a levegő Szegeden!

Következő sztori

Kormányzati támogatással tovább fejlesztik a szegedi szerb nemzetiségi oktatási intézményeket