/

Nem indul eljárás az SZTE Szenátusának modellváltásról szóló döntéséről

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Törvényszék közigazgatási tanácsa nem jogerős végzésében megállapította, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának modellváltásról szóló döntésével szemben megindított per nem minősül közigazgatási jogvitának - írja közleményében a Szegedi Törvényszék.

A modellváltást még január végén szavazta meg a szenátus, az ülés és a szavazás menetével azonban sokan nem voltak elégedettek. Olyannyira nem, hogy az egyetem egyik hallgatója egy keresetet is benyújtott arra vonatkozóan, hogy semmisítsék meg a szavazás eredményét.

A Törvényszék szerint azonban ez nem minősül közigazgatási jogvitának, amelyre tekintettel a felperes keresetlevelét visszautasította. A felperes a ,modellváltásról szóló szenátusi szavazás jogszabálysértő lebonyolítására hivatkozott, amely sérti a jogát, jogos érdekét, valamint az oktatás, tudomány és kutatás szabadságához fűződő jogait.

A törvényszék a keresetlevelet visszautasító végzésében rámutatott, hogy nem minden, a felsőoktatási intézmény működése során hozott határozat minősül közigazgatási határozatnak. A perben támadott szenátusi határozat nem minősül közigazgatási cselekménynek, az ugyanis a jogállásváltozás kezdeményezéséről, illetve az ehhez szükséges felhatalmazásról hozott döntés, amelynek részben szervezeti, részben gazdasági kihatásai lehetnek, de a hallgatót megillető hallgatói jogok gyakorlását közvetlenül érintő következménye nem – áll a közleményben.

A Törvényszék kiemelte: a keresetet nem lehet újból benyújtani, ám a döntés fellebbezhető.

Előző sztori

Politikai disznósajt, avagy megpróbálta becsapdázni Karikó Katalint a városházi média

Következő sztori

A szegedi ellenzék gratulált Karikó Katalin díszpolgári címéhez