Közélet

Megszavazta a szenátus a szegedi egyetem modellváltását

Megszavazta a szenátus a szegedi egyetem modellváltását

2021. január 29., péntek
Megszavazta a szenátus a szegedi egyetem modellváltását

Fenntartót vált a Szegedi Tudományegyetem: költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által működtetett felsőoktatási intézménnyé alakul. Az SZTE Szenátusa az előzetes, több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete január 29-i rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit.

Az egyetem közleményében kiemelik, a lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), 2021 januárjának elején a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel.

Hangyúlyozták, hogy

gyors, de széleskörű egyeztetés-sorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát.

A Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az SZTE vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE Szenátusának tagjai. A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette.

Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat, és a felmerülő kérdésekre belső online platformján válaszolt.

Az SZTE legfőbb testülete, a Szenátus január 29-i rendkívüli ülésén a modellváltás mellett döntött, 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal.

EZ TÖRTÉNT EDDIG

Január elején jelent meg az első sajtóhír, hogy alapítványi fenntartásba kerülhet a Szegedi Tudományegyetem. Az egyetem vezetése erre közleményben reagált, ahol hangsúlyozták, hogy vizsgálják, hogyan lehetne a legoptimálisabban működtetni az intézményt.

Még javában folytak az egyeztetések modellváltásról, amikor több sajtóorgánum már tényként írt az új működési formáról és annak vezetőiről. Az egyetem rektora, Rovó László január 19-én adott nyilatkozatában kifejtette, hogy átalakulása és a tervezett fejlesztések az egész régió számára meghatározóak lehetnek, a modellváltás azonban még nem eldöntött tény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.