Nem áprilisi tréfa: az önkormányzati média kéri számon a szabad tájékoztatást

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miközben éppen az önkormányzat az, amely akadályokat görget a média elé, és csak azzal áll szóba, aki kiszolgálja őket. Abban egyetértünk Garai Szakács Lászlóval: a koronavírus nem lehet pártpolitikai kérdés és fontos tudni, hogy a járvány szempontjából mi zajlik Szegeden. Ezért is kellene véget vetni annak a gusztustalan kettős mércének, amely a városvezetés kommunikációját évek óta jellemzi. Véleménycikk!

A szabad tájékoztatás életeket menthet” – olvasható a Szeged Televízió egyik hírblokkjának címében, amelyben Garai Szakács László, Botka László “lapjának” főszerkesztője ecseteli, miért is fontos, hogy a koronavírus idején tisztán lássuk, mi folyik Szegeden.

Lévén április elseje van, először azt hittem, valami rossz viccről van szó. A kezdeti sokkot követően végighallgattam, mit gondol a témáról az egyoldalú tájékoztatás nagymestere, majd a megdöbbenéstől leesett az állam.

Ha valami, ami nem lehet pártpolitikai kérdés, az az egészségügy, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok, tudnivalók, egyáltalán a helyzet, hogy mi a helyzet, hogy Szegeden mi minden történik. Mégsem tudunk ezekről a dolgokról beszámolni, mert egyszerűen nem kapjuk meg azokat az információkat, amik kellenek ahhoz, hogy ezt a munkát el tudjuk végezni – fogalmazott az interjúban a Ságvári-díjas tollnok.

Szívemből szólt

Ez az ember a szívemből szólt – gondoltam először. Végre megért bennünket és látja, milyen nehéz helyzetben vagyunk, hiszen az önkormányzat módszeresen ignorálja valamennyi sajtómegkeresésünket, és ez alól nem kivétel a városházán a Dobrev Klára látogatása után kialakult koronavírus helyzet sem.

Na, de álljon meg a menet! Itt valami nem stimmel! Élnék a gyanúperrel, hogy nem a szikrázó nap sütötte meg a szerkesztő úr buksiját és sajnos nem is bolondok napi tréfáról van szó, hanem arról a gusztustalan kettős mércéről, amelyet a magát liberálisnak valló – de leginkább autoriter – városvezetés és annak kommunikációja évek óta művel Szegeden.

Ha Garai számára valóban olyan fontos lenne a szabad tájékoztatás a vírussal kapcsolatban, akkor miért hallgat a szegedi városháza Botka László polgármester és  a VIP-parkolóperben jogerősen elítélt Kalmár Gábor kabinetfőnök esetleges fertőzöttségét illetően? Hiába küldtünk több alkalommal is témába vágó kérdéseket, egyikre sem érkezett válasz.

Tegyük fel, hogy Garai világában a szabad tájékoztatás más jelentéssel bír. Ez nem elképzelhetetlen, hiszen mint tudjuk, Szakács a közszolgálatiság fogalmát is elég sajátosan értelmezi: egy egyszerű sajtótájékoztatóról sem tud függetlenül, tárgyilagosan tudósítani, abba mindig beleszövi a saját agymenéseit, aktuálpolitikai utalásait, no meg a nélkülözhetetlen vörös farkat, amellyel Botka László kegyét keresi.

Ezzel alapvetően nem lenne baj, ha valamelyik baloldali médium, vagy blog képviseletében tenné mindezt, a probléma abból adódik, hogy a szegedi adófizetők pénzén működő, önkormányzati lapban műveli mindezt, amely ezáltal olyan messze áll bármiféle közszolgálatiságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Vagy messzebb.

Na, de hátha most megváltozik valami, hiszen kiderült, milyen fontos számára a szabad tájékoztatás – jelentsen is ez neki bármit. (Reméljük, nem EZT értette alatta.) Hátha most már átérzi helyzetünket és ezentúl kapunk válaszokat a torony alól. Nagy lépés lenne ez annak irányába, hogy kompenzálja azt a helyrehozhatatlan aknamunkát, amelyet a szegedi közéletben tett a közszolgálatiság fogalmának teljes kiüresítésével.

Sajnos tartok tőle, hogy ez csak egy naiv bolondság így április elején.

Kiemelt kép: Szeged Televízió

Előző sztori

Politikai "szakértéssel" vádolja Duda Ernőt a Magyar Hírlap

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

COVID-ELLÁTÁS A VÁROSMAJORI SZÍV- ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKÁN

Legutóbbi hasonló cikkek