Vélemény

Nem áprilisi tréfa: az önkormányzati média kéri számon a szabad tájékoztatást

Nem áprilisi tréfa: az önkormányzati média kéri számon a szabad tájékoztatást

2021. április 1., csütörtök
Nem áprilisi tréfa: az önkormányzati média kéri számon a szabad tájékoztatást

A szabad tájékoztatás életeket menthet” – olvasható a Szeged Televízió egyik hírblokkjának címében, amelyben Garai Szakács László, Botka László "lapjának" főszerkesztője ecseteli, miért is fontos, hogy a koronavírus idején tisztán lássuk, mi folyik Szegeden.

Lévén április elseje van, először azt hittem, valami rossz viccről van szó. A kezdeti sokkot követően végighallgattam, mit gondol a témáról az egyoldalú tájékoztatás nagymestere, majd a megdöbbenéstől leesett az állam.

Ha valami, ami nem lehet pártpolitikai kérdés, az az egészségügy, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok, tudnivalók, egyáltalán a helyzet, hogy mi a helyzet, hogy Szegeden mi minden történik. Mégsem tudunk ezekről a dolgokról beszámolni, mert egyszerűen nem kapjuk meg azokat az információkat, amik kellenek ahhoz, hogy ezt a munkát el tudjuk végezni – fogalmazott az interjúban a Ságvári-díjas tollnok.

Szívemből szólt

Ez az ember a szívemből szólt – gondoltam először. Végre megért bennünket és látja, milyen nehéz helyzetben vagyunk, hiszen az önkormányzat módszeresen ignorálja valamennyi sajtómegkeresésünket, és ez alól nem kivétel a városházán a Dobrev Klára látogatása után kialakult koronavírus helyzet sem.

https://szegedma.hu/2021/04/dobrev-klara-felepult-a-koronavirusbol-de-mi-a-helyzet-botka-laszloval

Na, de álljon meg a menet! Itt valami nem stimmel! Élnék a gyanúperrel, hogy nem a szikrázó nap sütötte meg a szerkesztő úr buksiját és sajnos nem is bolondok napi tréfáról van szó, hanem arról a gusztustalan kettős mércéről, amelyet a magát liberálisnak valló – de leginkább autoriter – városvezetés és annak kommunikációja évek óta művel Szegeden.

Ha Garai számára valóban olyan fontos lenne a szabad tájékoztatás a vírussal kapcsolatban, akkor miért hallgat a szegedi városháza Botka László polgármester és  a VIP-parkolóperben jogerősen elítélt Kalmár Gábor kabinetfőnök esetleges fertőzöttségét illetően? Hiába küldtünk több alkalommal is témába vágó kérdéseket, egyikre sem érkezett válasz.

https://szegedma.hu/2021/03/elkaphatta-a-kort-botka-laszlo-is-ezert-nem-ment-el-a-mai-kompenzacios-egyeztetesre-budapestre

Tegyük fel, hogy Garai világában a szabad tájékoztatás más jelentéssel bír. Ez nem elképzelhetetlen, hiszen mint tudjuk, Szakács a közszolgálatiság fogalmát is elég sajátosan értelmezi: egy egyszerű sajtótájékoztatóról sem tud függetlenül, tárgyilagosan tudósítani, abba mindig beleszövi a saját agymenéseit, aktuálpolitikai utalásait, no meg a nélkülözhetetlen vörös farkat, amellyel Botka László kegyét keresi.

Ezzel alapvetően nem lenne baj, ha valamelyik baloldali médium, vagy blog képviseletében tenné mindezt, a probléma abból adódik, hogy a szegedi adófizetők pénzén működő, önkormányzati lapban műveli mindezt, amely ezáltal olyan messze áll bármiféle közszolgálatiságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Vagy messzebb.

https://szegedma.hu/2021/02/szegedi-kozszolgalat-pronyo-lejaratas-a-mi-penzunkbol

Na, de hátha most megváltozik valami, hiszen kiderült, milyen fontos számára a szabad tájékoztatás – jelentsen is ez neki bármit. (Reméljük, nem EZT értette alatta.) Hátha most már átérzi helyzetünket és ezentúl kapunk válaszokat a torony alól. Nagy lépés lenne ez annak irányába, hogy kompenzálja azt a helyrehozhatatlan aknamunkát, amelyet a szegedi közéletben tett a közszolgálatiság fogalmának teljes kiüresítésével.

Sajnos tartok tőle, hogy ez csak egy naiv bolondság így április elején.

Kiemelt kép: Szeged Televízió

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.