Közélet

A közeledő rektorválasztás miatt keverik botrányokba az SZTE-t – gyanítják az egyetemen

A közeledő rektorválasztás miatt keverik botrányokba az SZTE-t – gyanítják az egyetemen

2021. április 14., szerda
A közeledő rektorválasztás miatt keverik botrányokba az SZTE-t – gyanítják az egyetemen

Az SZTE előkelő helyen szerepel a helyi és országos sajtóhírekben; de legtöbbször nem tudományos eredményei, vagy különféle innovációi és eredményei miatt – ezekről a sajtó nagy része nem számol be; hanem negatív kontextusban.

https://szegedma.hu/2021/04/visszautasitja-az-szte-a-politikai-tamadasokat

Jól érzékelhetően felerősödtek a Szegedi Tudományegyetemet érő (politikai) támadások az utóbbi időben. A menetrend ebben az esetben is az, mint általában: a sajtó egy részében kiszivárog valami „botrányosnak tűnő” ügy, de legtöbbször csak egyoldalúan, sokszor az SZTE reakciója és álláspontjának ismertetése nélkül. Majd jönnek a különféle politikai szereplők, háttéroldalak és csoportok, és dörgedelmes nyilatkozatokban, posztokban, akciókban ütik-verik az egyetemet, illetve annak vezetőit napokig, esetleg hetekig.

"Számítunk arra, hogy ez folytatódni fog. Ezeknek a támadásoknak, lejáratási kísérleteknek a valósághoz nem sok közük van; egyetlen céljuk, hogy az Universitas kivételesen jó szakmai hírnevét megtépázzák; a közeledő rektorválasztást és az egyetem jövőjét nemtelen eszközökkel, kívülről befolyásolják"

– magyarázza egy SZTE-s bennfentes.

Az egyetem keddi, lapunknak küldött részletes reakciójából - ami az új takarító cég miatt kirobbant ügyre reagál - már finoman és halványan ugyan, de kiolvasható volt az, hogy politikai támadásoknak tekintik a folyamatosan gerjesztett negatív híreket. Azt írták ugyanis, hogy arra szeretnék kérni „a különféle politikai szerveződéseket és szereplőket, hogy ne keverjék bele politikai játszmákba az egyetemet; ne próbáljanak önmaguknak – így vagy úgy – politikai előnyt kovácsolni a Szegedi Tudományegyetemet felhasználva, és azon átgázolva - közölték.

Más térben mozognak, mint a politika

Amikor rákérdeztünk arra, hogy miért nem kommunikál többet és gyakrabban az SZTE, vagyis miért nem védi meg magát a lejáratási kísérletek ellen; miért nem cáfolják azonnal az egyoldalú, vagy hamis információkat, akkor azt mondták, hogy nem akarnak részesei lenni semmiféle politikai csatározásnak, egyik oldalon sem, mert más a „belső mérce”.

https://szegedma.hu/2021/03/ismet-hazudozott-jogerosen-veszitett-de-megsem-akar-fizetni-az-onkormanyzati-lap-foszerkesztoje

- Sok politikai szereplő kihasználja azt, hogy a járvány miatt brutális többletmunkánk van; másra koncentrálunk, nem a különféle kamu sztorikra. Se időnk, se energiánk nincs szakmányban pontosítani, kiigazítani, megmagyarázni a csúsztatásaikat. Azokkal kommunikálunk, akik fontosak a munkák szempontjából – közölte egy másik forrásunk, aki tisztában van vele, hogy nem feltétlenül ez a legjobb taktika a részükről, ha valaki politikai térben értelmezi a történeseket. Ám

az egyetemek, a tudomány belső világában minden érintett tisztában van azzal, hogy az SZTE a legjobb egyetemek egyike, kiváló szakemberekkel, tudással és eredményekkel, ez utóbbi pedig fontosabb szempont házon belül.

- Nem politikai frontvonalak mentén, hanem tudományos szempontok szerint; az egyetem jövőjének, fejlődésének perspektívájából ápoljuk a külső kapcsolatainkat, és eszerint születnek a különféle vezetői döntések is. Bár ez sokakat, adott esetben helyi politikai szereplőket zavar ugyan és tenni is próbálnak ez ellen; a lejáratás csak abban a szférában működhet esetleg, amely tőlünk egyébként is távol áll, vagyis a politikai térben. Ezért nem vesszük fel a kesztyűt legtöbbször, mert más térben mozgunk, mint ők.

"Nem pillanatnyi érdekeink vannak, hanem tíz, húsz éves távlatokra szóló tudományos, szakmai víziónk"

– magyarázták.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.