Egészség

Nem érdemes lazítani: jön a kitiltás az üzletből

Nem érdemes lazítani: jön a kitiltás az üzletből

2020. szeptember 26., szombat
Nem érdemes lazítani: jön a kitiltás az üzletből

Október 3-ától életbe lép az a hétfői kormányrendeletben szereplő szigorítás, amely a vásárlók mulasztásakor érvényes büntetési rendszerben a kereskedőkre újabb nyomást, egyúttal komolyabb felelősséget helyez – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte: a jövő hét végétől már

végképp az lesz a boltosok érdeke, hogy figyelmeztessenek és maguk is fellépjenek a szabályszegőkkel szemben, akár úgy, hogy kiutasítják őket,

mert lejár a türelmi időszak a gyakorlásra és élesedik a kereskedőket duplán számon kérő rendszer. Ez azt jelenti, hogy a boltosokat abban az esetben is megbüntethetik szombattól, ha ő ugyan betartja a szabályokat, de a vevője nem viselmaszkot.

Alapesetként már most is érvényes, hogy a rendőr felléphet a mulasztó állampolgárokkal szemben: a hatóság a helyszínen bírságot szab ki vagy szabálysértési eljárás alá vonja a mindenkire érvényes kötelező maszkviselés szabályainak megsértőit. A következő fokozat szerint viszont

ha bárki vét a maszkviselés ellen, a dupla felelősségre vonás jegyében már az üzlet működési területe szerint illetékes jegyző is eljár a kereskedővel szemben,

az alapján, hogy a rendőr előzőleg miként ítélte meg az adott helyzetet.

– A jövőben a figyelmeztetés, esetleges büntetés tényéről készült rendőri jegyzőkönyvet minden esetben eljuttatják a jegyzőnek, aki a szabálysértések alapján mérlegel a boltos figyelmeztetéséről, ismételt jelentés esetén a büntetéséről. Mindez azért nem mindegy, mert harmadik alkalommal már be is zárathatják a kereskedelmi egységet – emelte ki Vámos György.

Ezzel együtt – mint mondta – továbbra is egyértelmű tapasztalat, hogy nem a bírságolás, hanem a szabálykövetés betartatása a hatóság elsődleges küldetése.

Ezt a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs tegnapi jelentése is alátámasztja, miszerint

a rendőrök eddig mindössze 263 alkalommal intézkedtek a koronavírus-járvány miatt hétfőn életbe léptetett kormányrendelet alapján az elmúlt négy napban.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese, Kiss Róbert alezredes ismertette: a rendőrök 133 esetben léptek fel a védelmi intézkedések megszegése miatt csütörtökön, ezek közül 28-an tömegközlekedési járművön utaztak és nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 105-en pedig üzletben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén nem tartották be a maszkra vonatkozó szabályokat.

Az új kormányrendelet hétfői hatálybalépése óta 221 esetben figyelmeztettek, 23 helyszíni bírságot szabtak ki és 19 szabálysértési feljelentést tettek – összegezte az alezredes.

– Az általános tapasztalat mindenképpen az, hogy a rendelet előtti időkhöz képest javult a fegyelem, ezzel együtt mérsékelt a számonkérések aránya – állapította meg Vámos György. Kitért arra a héten felmerült elképzelésre is, miszerint

a munkaadók kétóránként tíz perc szünetet kellene adjanak a maszk miatt kényelmetlenebb körülmények között dolgozó bolti alkalmazottaknak.

– Azt el kell ismerni, hogy a maszkban kellemetlen dolgozni, habár május óta – amióta a vásárlás során kötelezően előírt viselet a maszk – már kialakult egyfajta gyakorlat az üzletek többségében.

Jellemzően mindenütt figyelembe is veszik a vonatkozó kéréseket, és függően az üzlet fajtájától, méretétől, a munkaszervezés rugalmasságától az az általános tapasztalat, hogy ha az aktuális körülmények engedik, mindenütt megoldják, hogy a szükséges pihenőidőhöz hozzájussanak a munkavállalók – mondta a kereskedelmi szövetség főtitkára, aki szerint mivel pár perc pluszpihenés a maszkok miatt már eddig is járhatott, ezért nem szükséges és nem is mindenütt igazítható a munkamenetekhez a meghatározott idejű rendszer e kérdésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.