Európában is népszerű lett a székelyek kezdeményezése

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre többen állnak a székely petíció mellé, az egyre több ismert és elismert művész, zenész és sportoló támogatásának is köszönhe­tően megszaporodtak az online térben leadott szignók. Közben Kovács Ákos, Rudolf Péter és Majka után Geszti Péter és Bunyós Pityu is kiállt a székelyek ügye mellett - írja a Magyar Nemzet.

Két nap alatt csaknem ezren csatlakoztak a székelyek kezdeményezéséhez, ráadásul

nagyon sokan Kárpát-medencén kívüli államból, Spanyolországból vagy éppen Svédországból írták alá az online petíciót.

A változás szembetűnő, mert amióta július közepén újraindult az online aláírásgyűjtés, összesen alig több mint hatezer szignó érkezett a kezdeményezéshez. A támogatásokra pedig nagy szükség van, mert május 7-ig összegyűlt ugyan a szükséges, több mint egymillió aláírás, de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában érték el a jogszabályban meghatározott limitet.

Ahhoz viszont, hogy a székely kezdeményezés érvényes és eredményes legyen, legalább további négy államban össze kell gyűjteni a kellő számú aláírást.

A nemzetközi térben, főként Spanyolországban megnövekedett szavazatszámnak köze lehet ahhoz, hogy

elkészült a székely petíciót támogató Hosszú Katinka reklámfilmje, amellyel az ­Írdalá.hu csapata a katalánok közül igyekszik minél többeket megnyerni a kezdeményezéshez.

A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívják fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók jellemzően négy évig készülnek egy-egy olimpiára, míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra. A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

Hosszú Katinka mellett több hazai zenész és művész is csatlakozott az utóbbi hetekben a székelyek ügyéhez, Kovács Ákos, Rudolf Péter és Majoros Péter (Majka) is

rövid reklámfilmben tudatta: fontosnak tartja a kezdeményezést, és a petíció aláírására buzdít mindenkit.

Előző sztori

Markáns frontrendszer érkezik sok esővel

Következő sztori

38 határsértőt tartóztattak fel megyénkben