Listázza Botka László újságja, ki nem hálálkodik eléggé az MTA távozó elnökének

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Megsértődött!

“171 szegedi egyetemi oktató köszönt el nyílt levélben Lovász László akadémikustól, az MTA elnökétől: az SZTE Dékáni Kollégiumából mindössze egy docens írta alá a levelet” címmel írt “cikket” Botka László újságírója a közpénzből fenntartott városházi lapban. Garai Szakács László listázza, hogy kik azok, akik nem írták alá ezt a hálálkodó levelet.

Címzetes egyetemi tanárok, professor emeriták és emeritusok, docensek, adjunktusok, az Akadémia számos doktora sorakozik az aláírók között – emeli ki az önkormányzati lap szerzője, aki azonban hatalmas betűkkel listázza azokat a személyiségeket, akik viszont nem írták alá ezt nyílt levelet.

Garai Szakácsot vélhetően zavarja ez, ezért listázza az egyetem oktatóit. Név szerint őket:

 • Rovó László rektor,
 • Baráth Zoltán, a Fogorvostudományi Kar dékánja,
 • Bíró István, a Mérnöki Kar dékánja,
 • Döbör András, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja,
 • Gyenge Zoltán, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja,
 • Héderné Berta Edina, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja,
 • Horváth Dezső, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja,
 • Lázár György, az Általános Orvostudományi Kar dékánja,
 • Mikó Edit, a Mezőgazdasági Kar dékánja,
 • Nátyi Róbert, a Bartók Béla Művészeti Kar dékánja,
 • Törőcsikné Görög Márta, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja és
 • Zupkó István, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

Lovász László idén köszönt le posztjáról, helyére Freund Tamás világhírű agykutatót választották meg jelentős többséggel – 60:40 arányban.

A nyílt levél ez volt:

“Nyílt levél Lovász László leköszönt MTA-elnöknek

Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Professzor Úr!

Mi, aláíró szegedi kutatók és egyetemi oktatók tiszteletünket és köszönetünket fejezzük ki áldozatos munkájáért, melyet a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként, tudósként, egyetemi tanárként fejtett ki a tudományos kutatások színvonalának emelése, autonómiájának megőrzése érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy 1975-től kezdve hét éven át Szeged és egyeteme adhatott otthont Önnek és kutatásainak. Akadémiai elnökként végzett tevékenysége világossá tette mindenki számára, hogy a becsületet, emberi tartást, a mások megértésébe vetett töretlen bizalmat mindig meg kell őriznünk. A tudomány sokszínűségének, szabadságának, megbecsülésének érdekében folytatott, elkötelezett küzdelmét, megkérdőjelezhetetlen tisztességét példaként állítjuk tanítványaink elé.

A fáradságos hat év után szívből kívánunk megérdemelt pihenést, sikeres feltöltődést további tudományos munkájához, de arra kérjük Önt, mint a tudományos és emberi értékeknek a mai Magyarországon talán leghitelesebb képviselőjét, hogy amikor okát látja, szólaljon meg a tudományos kutatásokat és a felsőoktatást érintő, általános kérdésekben is.”

Előző sztori

Orbán: Az uniós költségvetés és mentőcsomag komoly gazdasági lehetőséget teremt

Következő sztori

A Fidelitas szerint Gyurcsány a magyar politika cukrosbácsija

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…