Balhé

Listázza Botka László újságja, ki nem hálálkodik eléggé az MTA távozó elnökének

Listázza Botka László újságja, ki nem hálálkodik eléggé az MTA távozó elnökének

2020. augusztus 10., hétfő
Listázza Botka László újságja, ki nem hálálkodik eléggé az MTA távozó elnökének

"171 szegedi egyetemi oktató köszönt el nyílt levélben Lovász László akadémikustól, az MTA elnökétől: az SZTE Dékáni Kollégiumából mindössze egy docens írta alá a levelet" címmel írt "cikket" Botka László újságírója a közpénzből fenntartott városházi lapban. Garai Szakács László listázza, hogy kik azok, akik nem írták alá ezt a hálálkodó levelet.

Címzetes egyetemi tanárok, professor emeriták és emeritusok, docensek, adjunktusok, az Akadémia számos doktora sorakozik az aláírók között - emeli ki az önkormányzati lap szerzője, aki azonban hatalmas betűkkel listázza azokat a személyiségeket, akik viszont nem írták alá ezt nyílt levelet. Garai Szakácsot vélhetően zavarja ez, ezért listázza az egyetem oktatóit. Név szerint őket:

  • Rovó László rektor,
  • Baráth Zoltán, a Fogorvostudományi Kar dékánja,
  • Bíró István, a Mérnöki Kar dékánja,
  • Döbör András, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja,
  • Gyenge Zoltán, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja,
  • Héderné Berta Edina, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja,
  • Horváth Dezső, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja,
  • Lázár György, az Általános Orvostudományi Kar dékánja,
  • Mikó Edit, a Mezőgazdasági Kar dékánja,
  • Nátyi Róbert, a Bartók Béla Művészeti Kar dékánja,
  • Törőcsikné Görög Márta, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja és
  • Zupkó István, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

Lovász László idén köszönt le posztjáról, helyéreFreund Tamás világhírű

agykutatót választották meg jelentős többséggel

- 60:40 arányban. A nyílt levél ez volt:

"Nyílt levél Lovász László leköszönt MTA-elnöknekTisztelt Elnök Úr! Tisztelt Professzor Úr!

Mi, aláíró szegedi kutatók és egyetemi oktatók tiszteletünket és köszönetünket fejezzük ki áldozatos munkájáért, melyet a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként, tudósként, egyetemi tanárként fejtett ki a tudományos kutatások színvonalának emelése, autonómiájának megőrzése érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy 1975-től kezdve hét éven át Szeged és egyeteme adhatott otthont Önnek és kutatásainak. Akadémiai elnökként végzett tevékenysége világossá tette mindenki számára, hogy a becsületet, emberi tartást, a mások megértésébe vetett töretlen bizalmat mindig meg kell őriznünk. A tudomány sokszínűségének, szabadságának, megbecsülésének érdekében folytatott, elkötelezett küzdelmét, megkérdőjelezhetetlen tisztességét példaként állítjuk tanítványaink elé.

A fáradságos hat év után szívből kívánunk megérdemelt pihenést, sikeres feltöltődést további tudományos munkájához, de arra kérjük Önt, mint a tudományos és emberi értékeknek a mai Magyarországon talán leghitelesebb képviselőjét, hogy amikor okát látja, szólaljon meg a tudományos kutatásokat és a felsőoktatást érintő, általános kérdésekben is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.