Közélet

Fedezzük fel együtt: kirándulás Algyőre

Fedezzük fel együtt: kirándulás Algyőre

2020. augusztus 13., csütörtök
Fedezzük fel együtt: kirándulás Algyőre

A koronavírus-járvány miatt idén nyáron előtérbe kerültek a hazai utazások és kirándulások. Új sorozatunkban Szeged közvetlen környékét mutatjuk be néhány fényképpel, amolyan kedvcsinálónak egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Első állomásunk Algyő.

A Szegedtől 15 kilométerre fekvő, akár kerékpáron is megközelíthető Algyőn valamivel több mint ötezren laknak. Neve először Villa Geu névalakban az 1138-ban íródott dömösi prépostság adománylevelében szerepel. A település mai neve bolgár-török eredetű magyar személynévből származik. Győ azonos a Gyeücsa, azaz Géza név szótövével. A 16. század elején tűnt föl az Algew helynév megkülönböztetésül a Tisza folyása szerint feljebb, északabbra alapított Felgyő községtől.

És most lássuk miért is érdemes ellátogatni ide:

Szent Anna templom

A római katolikus templom a 14. században gótikus stílusban épült, majd a 18. században barokk stílusban átépítették. Szent Anna – a Szűzanya édesanya – tiszteletére szentelték.

Faluház

A kulturális és közösségi élet egyik központja. Állandó foglalkozások helyszíne: hagyományőrző néptáncegyüttes, citerások mellett otthont ad számos klub foglalkozásainak, valamint itt a működik a Móra Ferenc Népszínház is.

Tájház

Eredetileg kovácsműhelyként funkcionáló épület a XX. század elejétől Elekes László kovácsmester tulajdonában állt. A több mint százéves, hagyományos parasztházban jelenleg az 1930-as, illetve 1970-es éveket bemutató kiállítást láthatunk.

 

Ezerjófű Kert

Élőhely szerint mutatja be a gyógy- és fűszernövényeket. A vadon élő, gyűjthető fajtákat, a hazánkban termesztett gyógy- és fűszernövényeket, virágoskertek növényeit, gyümölcsöt termő növényeket, illetve azokat a növényeket is melyek hazánkban nem honosak. Az ismeretterjesztő kert 2015-ben része lett az Algyői Települési Értéktárnak, valamint gyakorlati képzőhelye lett a Szegedi Tudományegyetemnek.

Borbála Gyógyfürdő

Családias, kellemes hangulatú gyógyfürdő mely wellness funkciókkal ellátott élménymedencével és gyógyvizes medencével várja a pihenésre és gyógyulásra vágyókat. Úszómedence és a legkisebbek kedvence - bababarát vízzel üzemeltetett - gyermekpancsoló mellett a wellness részleg finn-, infra-, fény- és aromaterápiás szaunái, gőzkabin, merülő medence, trópusi és dézsazuhany is szélesíti a fürdő kínálatát.

Tisza hullámtéri tanösvény

A hat állomásból álló 2,5 km-es hosszúságú, különleges növényflórája tanősvény kellemes sétára ad lehetőséget a Tisza árterében.

Tisza-parti szabadstrand

A kialakított partszakaszon deszka-sétány, napernyők, strandröplabda pálya, elsősegélynyújtó hely, öltöző, tusoló, illemhely, valamint büfé és kerékpártároló biztosítja a nyugodt pihenést. A rendet és biztonságot úszómester felügyeli.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.