A hajléktalanok is visszatértek a belvárosba

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kijárási korlátozások enyhítésével és a jó idő beköszöntével ismét megszállták a belvárost a szegedi hajléktalanok.

– Vonattal jöttem Szegedre és azt hittem eldobom az agyam. Három rosszul öltözött, koszos és igénytelen férfi borgőzösen, fennhangon ecsetelte, mennyire jó, hogy vissza tudnak térni Szegedre, mert itt nyáron kifizetődő hajléktalannak lenni – kezdte levelét olvasónk, aki azt is hozzátette, hogy a három férfi már az állomásnál “munkához látott” és bőszen kéregetett a vonattal érkezőktől és indulóktól.

A fent említett beszélgetés valóságalapját a mögöttünk hagyott hétvége bizonyítja. Mi is tapasztaltuk és olvasóink is jelezték, hogy a koldusok és hajléktalanok a kijárási korlátozások lazításával pillanatok alatt tértek vissza a belvárosba. – Senki nem szól nekik, nem igazoltatják, igénytelenek, rémisztőek, a másfél méteres távolságtartást hírből sem ismerik és maszkot nem hordanak – írta Edit, aki megjegyezte, hogy az unokájával sétált a Kárász utcán, amikor  célba vette őket egy hajléktalan. – Kikerülni, elmenekülni sem lehetett. Az unokámat alig tudtam elrántani és amikor szóvá tettem, hogy mit csinál, minősíthetetlen stílusban szidott – tette hozzá.

A konkrét példa mellett több olvasónk is jelezte, hogy ismét a városban garázdálkodnak a hajléktalanok és koldusok. Többen jelezték, hogy a jelenlegi vírushelyzetben a higiéniai előírások betartása a megelőzés egyik legfontosabb eszköze. Az, hogy ezek az emberek rendszeresen az utcán végzik dolgukat, vagy éppen a padokon fekszenek koszosan, köpködnek az utcán egyáltalán nem segít abban, hogy ne terjedjen a vírus.

A veszélyhelyzet kihirdetése előtt is folyamatosan panaszkodtak a szegediek a hajléktalanokra, majd a veszélyhelyzet kihirdetése után is rendszeresen kaptuk olvasóinktól a kirívó eseteket a Dugonics térről, vagy az Árkád előtti térről és a Széchenyi tér környékéről is. A múlt héten megírtuk, hogy a hajléktalanszállók Szegeden telt házzal üzemelnek, az odaérkező rászorulók csak szigorú higiéniai eljárásokat követően léphetnek be az intézményekbe, ahol naponta kétszer is megmérik a testhőmérsékletüket.

Mivel a szegedi önkormányzat évek óta nem foglalkozik a hajléktalanokkal kapcsolatban elküldött kérdéseinkkel, ezért ismét a rendőrséget kérdeztük meg, hogy tapasztaltak hasonló jelenséget a belvárosban és mit tudnak tenni a szegedieket zavaró probléma enyhítésében.

(Kiemelt képünk archív)

Előző sztori

Az SZTE kérdőíve nagy segítség a járvány elleni védekezésben

Következő sztori

Sokan vállalják az elektronikus házi karantén használatát

Legutóbbi hasonló cikkek