Írjon nekünk

Egészség

Koronavírus: karantén alá vett koreai egyetemistával riogatnak Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A koronavírusnál csak az arról terjedő pletykák fertőzőbbek: életre kelt egy pletyka, miszerint Szegeden karantén alá vettek egy koreai egyetemistát koronafertőzés gyanújával. Ez több szempontból is fals információnak tűnik, az egyetem is cáfolta. Tények, tévhitek és pletykák – mindent tisztázunk írásunkban.

Szerdán közleményben kérte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetősége azokat a nemrégiben a koronavírus fertőzéssel sújtott területekről érkezett egyetemi polgárokat, hogy a következő két hétben maradjanak lakhelyükön, amennyiben pedig megbetegednek, e-mailben vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal.

Csütörtök reggelre az a pletyka terjedt a városban, hogy egy dél-koreai származású hallgatót vesztegzár alá vettek Szegeden. Ennek kapcsán telefonon kerestük a klinikai központ munkatársát, aki elmondta: szó sincs fertőzésgyanús esetről szerda óta, minden karanténba vonulás preventív jelleggel történik.

Az az információ, hogy Szegeden került karanténba, már csak azért sem lehet igaz ebben a formában, mert Budapesten a Szent László Kórházban veszik karantén alá a gyanús eseteket. Emellett közleményével gyakorlatilag minden, az érintett területekről érkező egyetemi polgár önkéntes karanténba vonulását kérte az egyetem a kötelező érvényű távolmaradással. A klinikai központ munkatársa hangsúlyozta: nincs Szegeden fertőzésgyanús eset.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön megerősítette: nincs fertőzött az országban, nincs olyan minta, ami igazolná, hogy bárki fertőzött lenne.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerdán közösségi oldalán tett közzé fontos tudnivalókat a járványról. “Minden magyar állampolgárnak segítünk, minden külföldön lévő magyar beteg sorsát figyelemmel kísérjük” – írta, majd hozzátette: a e-mail-címen tehetik fel kérdéseiket a magyar állampolgárok a koronavírussal kapcsolatban.

A belügyminisztérium operatív törzse ügyeleti időbeosztásban dolgozik, tehát a létrehozott akcióterv végrehajtása folyamatos. A határokon szigorított ellenőrzésre kell számítani, főleg az Olaszország irányából érkezőknek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai folyamatosan elérhetőek 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakon. A kormányszóvivő bejegyzésében is olvasható, hogy nem javasolt az utazás az északolasz gócpontokba, aki az ország területére utazik, az regisztráljon a konzuli szolgálatoknál vagy az operatív törzsnél.

Tünet észlelése esetén mindenki forduljon orvoshoz, de ne menjen közösségbe!

Pénteken a koronavirus.hu weboldalon, valamint facebookos oldalon is tájékoztat a kormány a legfrissebb információkról.

A koronavírusról minden tudnivalót összeszedtünk szerdáig. Aznap Gulyás Gergely, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Láng-Boglár Kinga, az operatív törzs szóvivője tartott sajtótájékoztatót. Ők is elmondták, hogy nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött, de kevés az esély rá, hogy elkerüli az országot a kórokozó.

Szerdára már Szegeden is hiánycikké vált az orvosi maszk, melynek kapcsán Gulyás és Kásler elmondta, technikai kérdés, hogy mikorra tudnak újabb maszkokat eljuttatni a gyógyszertárakba. Virológusok szerint azonban a fertőzés ellen nem véd a szájmaszk.

A legtöbb, ami a fertőzés terjedése ellen tehető, az a higiéniai szabályok alapos betartása és a gyakori kézmosás.

Ajánlott nem a tenyerünkbe köhögni, tüsszenteni, hanem ilyenkor a könyékhajlatba hajolni vagy a vállra, pólóba, pulóverbe dugni az arcunkat. Menczer Tamás külügyi államtitkár a héten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóin többször elmondta, csak elkerülhetetlen, halaszthatatlan esetben érdemes Olaszországba utazni, egyéb esetben nem javasolják. A Wizz-Air hat olasz úti célra működtet járatokat, március 10. és április 4. között az összes odatartó járatát törölte ideiglenesen.

A koronavírus elterjedését az is segíti, hogy nem agresszív, számos fertőzöttnél közel tünetmentesen zajlik le a fertőzés. Ezért különösen fontos, hogy rossz közérzet, vagy az influenzához hasonló tünetek esetén a páciensek felkeressék háziorvosukat, hogy kizárható legyen a koronavírus fertőzés lehetősége. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten elmondta, a háziorvosoknak kellene a pácienshez házhoz menniük. A kínai Vuhan tartományból induló új koronavírus ugyanis az influenzához hasonló tüneteket produkál, különösen veszélyeztetettek az idősek és azok, akik valamilyen krónikus légzőszervi betegségben szenvednek. Szövődményeként tüdőgyulladás alakulhat ki. A lappangási idő körülbelül két hét, ezután keletkezhetnek a tünetek.

Európában napról napra újabb országok jelentik be, hogy regisztráltak koronavírus-gyanús esetet: szomszédaink közül Horvátország és Ausztria után Romániában és Szlovákiában vettek karantén alá embereket pozitív teszt vagy fertőzésgyanú alapján.

Tovább olvasom

Egészség

Gyűjtés indult a szentesi kórház javára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

A koronavírus kimutatásához használható PCR-készülék beszerzése a cél.

Tovább olvasom

Egészség

Nő az igény a gyógyszer-házhozszállításra Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Egészség

Operatív törzs: a kórházparancsnokok feladata a védekezés segítése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Életek múlhatnak a pontos adatokon.

Tovább olvasom

Aktuál