Egyetem

Koronavírus: karantén alá vett koreai egyetemistával riogatnak Szegeden

Koronavírus: karantén alá vett koreai egyetemistával riogatnak Szegeden

2020. február 27., csütörtök
Koronavírus: karantén alá vett koreai egyetemistával riogatnak Szegeden

A koronavírusnál csak az arról terjedő pletykák fertőzőbbek: életre kelt egy pletyka, miszerint Szegeden karantén alá vettek egy koreai egyetemistát koronafertőzés gyanújával. Ez több szempontból is fals információnak tűnik, az egyetem is cáfolta. Tények, tévhitek és pletykák – mindent tisztázunk írásunkban.

Szerdán

közleményben

kérte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetősége azokat a nemrégiben a koronavírus fertőzéssel sújtott területekről érkezett egyetemi polgárokat, hogy a következő két hétben maradjanak lakhelyükön, amennyiben pedig megbetegednek, e-mailben vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal.

Csütörtök reggelre az a pletyka terjedt a városban, hogy egy dél-koreai származású hallgatót vesztegzár alá vettek Szegeden. Ennek kapcsán telefonon kerestük a klinikai központ munkatársát, aki elmondta: szó sincs fertőzésgyanús esetről szerda óta, minden karanténba vonulás preventív jelleggel történik.

Az az információ,hogy Szegeden került karanténba, már csak azért sem lehet igaz ebben a formában, mert Budapesten a Szent László Kórházban veszik karantén alá a gyanús eseteket. Emellett közleményével gyakorlatilag minden, az érintett területekről érkező egyetemi polgár önkéntes karanténba vonulását kérte az egyetem a kötelező érvényű távolmaradással.A klinikai központ munkatársa hangsúlyozta: nincs Szegeden fertőzésgyanús eset.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön megerősítette: nincs fertőzött az országban, nincs olyan minta, ami igazolná, hogy bárki fertőzött lenne.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerdán közösségi oldalán tett közzé fontos tudnivalókat a járványról. "Minden magyar állampolgárnak segítünk, minden külföldön lévő magyar beteg sorsát figyelemmel kísérjük" – írta, majd hozzátette: a koronavirus@bm.gov.hu e-mail-címen tehetik fel kérdéseiket a magyar állampolgárok a koronavírussal kapcsolatban.

A belügyminisztérium operatív törzse ügyeleti időbeosztásban dolgozik, tehát a létrehozott akcióterv végrehajtása folyamatos. A határokon szigorított ellenőrzésre kell számítani, főleg az Olaszország irányából érkezőknek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai folyamatosan elérhetőek06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakon. A kormányszóvivő bejegyzésében is olvasható, hogy nem javasolt az utazás az északolasz gócpontokba, aki az ország területére utazik, az regisztráljon a konzuli szolgálatoknál vagy az operatív törzsnél.

Tünet észlelése esetén mindenki forduljon orvoshoz, de ne menjen közösségbe!

Pénteken a koronavirus.hu weboldalon, valamint facebookos oldalon is tájékoztat a kormány a legfrissebb információkról. A koronavírusról minden tudnivalót összeszedtünk

szerdáig

. Aznap Gulyás Gergely, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Láng-Boglár Kinga, az operatív törzs szóvivője tartott sajtótájékoztatót. Ők is elmondták, hogy nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött, de kevés az esély rá, hogy elkerüli az országot a kórokozó.

Szerdára már Szegeden is hiánycikké vált az orvosi maszk, melynek kapcsán Gulyás és Kásler elmondta, technikai kérdés, hogy mikorra tudnak újabb maszkokat eljuttatni a gyógyszertárakba. Virológusok szerint azonban a fertőzés ellen nem véd a szájmaszk.

A legtöbb, ami a fertőzés terjedése ellen tehető, az a higiéniai szabályok alapos betartása és a gyakori kézmosás.

Ajánlott nem a tenyerünkbe köhögni, tüsszenteni, hanem ilyenkor a könyékhajlatba hajolni vagy a vállra, pólóba, pulóverbe dugni az arcunkat. Menczer Tamás külügyi államtitkár a héten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóin többször elmondta, csak elkerülhetetlen, halaszthatatlan esetben érdemes Olaszországba utazni, egyéb esetben nem javasolják. A Wizz-Air hat olasz úti célra működtet járatokat, március 10. és április 4. között az összes odatartó járatát törölte ideiglenesen.

A koronavírus elterjedését az is segíti, hogy nem agresszív, számos fertőzöttnél közel tünetmentesen zajlik le a fertőzés. Ezért különösen fontos, hogy rossz közérzet, vagy az influenzához hasonló tünetek esetén a páciensek felkeressék háziorvosukat, hogy kizárható legyen a koronavírus fertőzés lehetősége. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten elmondta, a háziorvosoknak kellene a pácienshez házhoz menniük. A kínai Vuhan tartományból induló új koronavírus ugyanis az influenzához hasonló tüneteket produkál, különösen veszélyeztetettek az idősek és azok, akik valamilyen krónikus légzőszervi betegségben szenvednek. Szövődményeként tüdőgyulladás alakulhat ki. A lappangási idő körülbelül két hét, ezután keletkezhetnek a tünetek. Európában napról napra újabb országok jelentik be, hogy regisztráltak koronavírus-gyanús esetet: szomszédaink közül Horvátország és Ausztria után Romániában és Szlovákiában vettek karantén alá embereket pozitív teszt vagy fertőzésgyanú alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.