Közélet

Szegedtől már csak néhány száz kilométerre a koronavírus

Szegedtől már csak néhány száz kilométerre a koronavírus

2020. február 26., szerda
Szegedtől már csak néhány száz kilométerre a koronavírus

Csak egy patikát találtunk Szegeden, ahol még kapható orvosi maszk, ezen kívül több gyógyszertárban és munkaruházati üzletben fogyott el a készlet – virológusok szerint azonban nem nyújt védelmet a maszk viselése. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kicsi az esélye, hogy Magyarország elkerülje a koronavírust, azonban egyelőre nincs fertőzött az országban.

– Elfogyott, országos szinten hiánycikk. Próbáljuk beszerezni, de egyelőre sehol nincs – mondta az Anna-kúti Pingvin Patika munkatársa, amikor telefonon kerestük őket. Ehhez hasonló választ kaptunk a város többi forgalmas gyógyszertárának kollégáitól, ugyanis a Kígyó Patikában, a Benu Árkádban található üzletében, valamint a Vasas Szent Péter Gyógyszertárban sem kapható már maszk.

Debrecenben és Budapesten is mérik az Olaszországból érkező repülők utasainak testhőmérsékletét. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újszegeden a Csanádi Patikában sem kapható szájmaszk, az ott dolgozók szerint egyébként is sokkal drágábban, 30 helyett 100 forintért tudták árusítani az utolsó darabokat.

Szerda délelőtt csak a Kabay Patikában volt kapható szájmaszk, darabját 30 forintért adták. Megkerestünk két munkaruházati boltot is. Az egyik üzletben 2-3 ezer forintért árusították maszkokat, mielőtt elfogytak, egy másikban pedig kifejezetten orvosi maszkokat nem, de pormaszkokat forgalmaztak a néhány száz forintostól az 1100-1200 forintosig, de már ezek is mind elfogytak. Előbbi helyen azt mondták, valószínűleg májusig nem lesz kapható náluk maszk.

A téma a Miniszterelnökség rendkívüli sajtótájékoztatóján is szóba került szerdán. Gulyás Gergely és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere elmondta, ez elsősorban kereskedelmi kérdés. A januárban felállított operatív törzs azon dolgozik, hogy minden gyógyszertárban elérhető legyen az eszköz. – Technikai kérdés, hogy mennyi idő alatt tudjuk eljuttatni valamennyi patikába – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Jakab Ferenc virológus az M1 hírcsatornának elmondta, hogy nincs értelme az egészséges embereknek szájmaszkot viselniük, ugyanis nem véd a fertőződéstől. A miniszter kijelentette, kicsi az esély arra, hogy az országot elkerülje a koronavírus, viszont egyelőre nem tudnak arról, hogy Magyarországon lenne fertőzött.

A lakosság a koronavirus@bm.gov.hu email-címen kérhet tájékoztatást a legfrissebb országot érintő tudnivalókról, ám péntektől web- és Facebook-oldalt indít a Belügyminisztérium.

Azután, hogy néhány nap alatt Észak-Olaszországban Lombardia és Veneto tartományok a fertőzés gócpontjává váltak, kedden már arról jelentek meg információk, hogy koronavírusos fertőzést regisztráltak Horvátországban és Ausztriában is – Bécsben ráadásul egy magyar állampolgárt is karanténba vettek fertőzés gyanújával, miután pozitív tesztet produkált. Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára hétfőn jelentette be, hogy a Japán partjainál vesztegzár alá került Diamond Princess nevű óceánjárón három magyar állampolgár dolgozott, egyikük tesztje a koronavírusra pozitív eredményt mutatott ki, így őt azóta egy kórházban vették karanténba. Tenerifén egy szállodát vettek karantén alá, ahol mintegy ezer turista közül öt magyar állampolgár. Pécsett négy fiatal vonult karanténba önként, miután Olaszországból hazaértek, emellett egy gimnazista csoport is kéthetes karanténba került olaszországi kirándulásuk után. Menczer Tamás kedden arról tájékoztatott, hogy egy kamionsofőr Lombardiából hazatérve rosszul érezte magát, ezután Budapesten ő is kéthetes karanténba vonult, ám az ő állapotáról további információ egyelőre nincs. Egerben Mirkóczki Ádám polgármester volt kénytelen szerda reggeltől bezáratni az uszodát, miután a korábban Bresciában meccsező vízilabdacsapat kedd este edzést tartott a város komplexumában – habár Brescia nem tartozik a vesztegzár alá vett lombardiai települések közé. Budapesten és Debrecenben a reptéren a Kínából, Dél-Koreából és Olaszországból érkező repülők utasainak testhőmérsékletét mérik. Az ország határain nem a rendőrség, hanem szakemberek végzik el az ellenőrzést, amelyet egy kérdőív kitöltésével segítik.

Erre kell figyelni a koronavírus kapcsán:

  1. Ne essünk pánikba!
  2. Ne higgyünk el és pláne ne terjesszünk mindent!
  3. Kerüljük az összeesküvés-elméleteket!
  4. Gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal.
  5. Tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges.
  6. Lázas beteggekkel való kontaktus kerülése.
  7. Lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás.
  8. Élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent.
  9. Nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.