Közélet

Jövőre lesz Szeged Pride?

Jövőre lesz Szeged Pride?

2020. február 18., kedd
Jövőre lesz Szeged Pride?

Budapest és Pécs után Szegeden is lehet Pride – legalábbis erről árulkodik, hogy a pécsi eseményt szervező Diverse Youth Network a szegedi Pride szükségességéről tart felmérést - számolt be a Szabad Pécs.

A Pécs Pride-ot szervező helyi LMBTQ-szervezet, a Diverse Youth Network Facebook-oldalán számolt be arról, hogy akár Szegeden is lehet a jövőben Pride-felvonulás. A szervezet egy kérdőív segítségével igyekszik felmérni a szegedi LMBTQ-közösség igényeit a Pride-ot illetően.

Az űrlap elején hangsúlyozzák, hogy a Szegedi LMBT Közösségért Csoport számára mindig is fontos szempont volt, hogy a közösség igénye szerint cselekedjenek. Ez az elv vezérelte őket akkor is, amikor azt az elhatározást hozták, hogy csak akkor állnak neki Pride-felvonulást szervezni Szegeden, ha azt a LMBTQ-emberek igénylik. A kérdőív egyik kérdésében a szervezők 2021-re vetítik az első Szeged Pride lehetőségét, így feltehetően idén már nem valósulhat meg a felvonulás.

Rendszeres az érzékenyítés

Tavaly nyáron

negyedik alkalommal tartott melegség-érzékenyítést Szegeden a helyi LMBTQ-szervezet (LMBT= Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer). A Magyar Ede téren felállított partisátorban egy héten keresztül fogadták a téma iránt érdeklődőket.

Korábban arra is volt példa

, hogy tanároknak és segítő szakembereknek szervezett érzékenyítő képzést iskolákban a szegedi LMBTQ-közösség.

Szeged befogadó város, vagy mégsem?

Bár a szegedi önkormányzat rendszeresen hangoztatja és hirdeti, hogy ez a város a legszabadabb Magyarországon, és itt a magyar átlagnál is nagyobb a befogadás és elfogadás, úgy tűnik, hogy ez nem teljesen fedi a valóságot - legalábbis a tavalyi érzékenyítés apropója nem ezt mutatta. A helyi LMBTQ-közösség hivatalos oldalán 2016 és 2017 között a szegedi LMBTQ-emberek körében végzett kutatás során kiderült, hogy bizony itt a városban hátrányos megkülönböztetés éri a megkérdezetteket nemi identitása vagy a szexuális irányultsága miatt. Összesen 347 (!!!!) embert kérdeztek és a 37 százalékuk panaszolta ezt, azaz összesen (kerekítve) 128 (!!!!) panaszolta ezt.

Mi a Pride?

A hatvanas évek Amerikájában megszokottnak számítottak a rendőri vegzálások az LMBTQ-közösség által kedvelt szórakozóhelyeken. Végül 1969. június 28-án az egyik, meleg férfiak, drag queenek és transzneműek által kedvelt bár, a Stonewall Inn vendégei és személyzete egy megalázó rendőri razzia során fellázadtak, és - a modern kori történelem során először - szembeszálltak a rendőrökkel. A Meleg Büszkeség Napi Felvonuláskor (Pride) erre az eseményre is emlékeznek minden éveben. Napjainkban már a felvonulás köré más kulturális és szórakoztató, valamint tudományos programok is szerveződnek (Pride fesztivál).

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.