Jövőre lesz Szeged Pride?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Budapest és Pécs után Szegeden is lehet Pride – legalábbis erről árulkodik, hogy a pécsi eseményt szervező Diverse Youth Network a szegedi Pride szükségességéről tart felmérést – számolt be a Szabad Pécs.

A Pécs Pride-ot szervező helyi LMBTQ-szervezet, a Diverse Youth Network Facebook-oldalán számolt be arról, hogy akár Szegeden is lehet a jövőben Pride-felvonulás. A szervezet egy kérdőív segítségével igyekszik felmérni a szegedi LMBTQ-közösség igényeit a Pride-ot illetően.

Az űrlap elején hangsúlyozzák, hogy a Szegedi LMBT Közösségért Csoport számára mindig is fontos szempont volt, hogy a közösség igénye szerint cselekedjenek. Ez az elv vezérelte őket akkor is, amikor azt az elhatározást hozták, hogy csak akkor állnak neki Pride-felvonulást szervezni Szegeden, ha azt a LMBTQ-emberek igénylik.

A kérdőív egyik kérdésében a szervezők 2021-re vetítik az első Szeged Pride lehetőségét, így feltehetően idén már nem valósulhat meg a felvonulás.

Rendszeres az érzékenyítés

Tavaly nyáron negyedik alkalommal tartott melegség-érzékenyítést Szegeden a helyi LMBTQ-szervezet (LMBT= Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer). A Magyar Ede téren felállított partisátorban egy héten keresztül fogadták a téma iránt érdeklődőket. Korábban arra is volt példa, hogy tanároknak és segítő szakembereknek szervezett érzékenyítő képzést iskolákban a szegedi LMBTQ-közösség.

Szeged befogadó város, vagy mégsem?

Bár a szegedi önkormányzat rendszeresen hangoztatja és hirdeti, hogy ez a város a legszabadabb Magyarországon, és itt a magyar átlagnál is nagyobb a befogadás és elfogadás, úgy tűnik, hogy ez nem teljesen fedi a valóságot – legalábbis a tavalyi érzékenyítés apropója nem ezt mutatta.

A helyi LMBTQ-közösség hivatalos oldalán 2016 és 2017 között a szegedi LMBTQ-emberek körében végzett kutatás során kiderült, hogy bizony itt a városban hátrányos megkülönböztetés éri a megkérdezetteket nemi identitása vagy a szexuális irányultsága miatt. Összesen 347 (!!!!) embert kérdeztek és a 37 százalékuk panaszolta ezt, azaz összesen (kerekítve) 128 (!!!!) panaszolta ezt.

Mi a Pride?

A hatvanas évek Amerikájában megszokottnak számítottak a rendőri vegzálások az LMBTQ-közösség által kedvelt szórakozóhelyeken. Végül 1969. június 28-án az egyik, meleg férfiak, drag queenek és transzneműek által kedvelt bár, a Stonewall Inn vendégei és személyzete egy megalázó rendőri razzia során fellázadtak, és – a modern kori történelem során először – szembeszálltak a rendőrökkel. A Meleg Büszkeség Napi Felvonuláskor (Pride) erre az eseményre is emlékeznek minden éveben. Napjainkban már a felvonulás köré más kulturális és szórakoztató, valamint tudományos programok is szerveződnek (Pride fesztivál).

(Kiemelt képünk illusztráció)

Előző sztori

Férfiruhaszabónak tanuló rabok vizsgáztak Szegeden

Következő sztori

Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit

Legutóbbi hasonló cikkek