Közélet

Szeged Pride: egyhetes érzékenyítés kezdődik a városban

Szeged Pride: egyhetes érzékenyítés kezdődik a városban

2019. május 14., kedd
Szeged Pride: egyhetes érzékenyítés kezdődik a városban

Egyelőre zavaros és ellentmondásos az indoklás, de az biztos, hogy az önkormányzat segítő kezet nyújtott a szegedi "másoknak".

"Ne haragudjon, de ez mi?"- állt meg egy idősebb hölgy hétfő délután a Magyar Ede téren, a "Lófaránál", ahol egy party sátor alatt egy szivárványos zászló előtt jókedvű fiatalok ültek. Felvilágosítást kapott, majd nézelődött egy keveset és továbbindult.

Félelem és kirekesztés a szegedi szórakozóhelyeken

Pedig nem olyan nagy újdonság amit lát, merthogy már negyedszer tart melegség érzékenyítést Szegeden a helyi LMBT szervezet (LMBT= Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű) szervezésében.

Bár a szegedi önkormányzat rendszeresen hangoztatja és hirdeti, hogy ez a város a legszabadabb Magyarországon, itt a magyar átlagnál is nagyobb a befogadás és elfogadás, de úgy tűnik, hogy ez nem fedi a valóságot- legalábbis az esemény apropója ezt mutatja.

A helyi LMBT közösség hivatalos oldalán ugyanis egy 2016 és 2017 között a szegedi LMBTQ-emberek körében végzett kutatásunk során kiderült, hogy bizony

itt a városban hátrányos megkülönböztetés éri a megkérdezetteket nemi identitása vagy a szexuális irányultsága miatt. Összesen 347 (!!!!) embert kérdeztek és a 37 százalékuk panaszolta ezt, azaz összesen (kerekítve) 128 (!!!!) panaszolta ezt.

Mindez szórakozóhelyeken, kávézókban, éttermekben tapasztalható szerintük elsősorban. Éppen ezért indítottak egy kampányt is Biztonságos-tér néven, ahol a fent említett vállalkozásokat szólítják meg, hogy nyilatkozzanak arról, hogy náluk ilyen nincs. Természetesen ha valamelyik tulaj nem értené miért van ez, akkor szívesen segítenek, elmennek és megmagyarázzák, hogy bizony van ilyen.

Az LMBT szervezet súlyos bűncselekményekről is mesél

A Szegedi LMBT Közösségért csoport neve elhallgatását kérő munkatársa elmondta, volt már rá példa, hogy valakit szexuális orientációja vagy nemi identitása miatt ért nemi erőszak. "Kevésbé súlyos eset is akadt. Például Valentin-napon, amikor a párok együtt elmennek étterembe, hogy hideg ételt kaptak vagy a felszolgáló odaszólt nekik. Olyan is előfordul, hogy az iskolában bántalmazzák őket, vizet engednek a táskájukba" – számolt be, majd hozzátette: Szegeden azonban nem ez a jellemző, hiszen az LMBTQ-emberek többségét azért nem éri attrocitás, mert nem vállalja fel magát. Ennek ellenére pszichológiai problémákkal küzdenek

Tehát hogy értsük pontosan: azt nyilatkozzák, hogy Szegeden ez nem jellemző, de az eseményt azért rendezik, mert ez jellemző Szegedre.

A vendéglátósok szerint elég buta a kampány

Találomra bementünk egy belvárosi bárba, ahol a tulajdonost kérdeztük tapasztalatairól. "Tavaly és tavaly előtt is érkezett ilyen megkeresés. Furcsának találom, mert mi negyedik éve tartunk nyitva, de semmi olyat nem tapasztaltunk, amiről az LMBT közösség beszélt. Megkérdeztem több vendéglátóst és ők is hasonló véleményen voltak, éppen ezért egy igencsak felfújt és buta kampánynak tartom ezt.

Nem hiszem, hogy van olyan hely Szegeden, ahol azért kap hideg kávét, vagy rosszabb kiszolgálást, mert más a szexuális irányultsága. Kidobni meg ezért biztos nem dobnak ki senkit. Gondoljon bele mindenki mi lenne a következménye..."-

mondta és hozzátette, hogy éppen ezért nem is rakja ki azt a matricát, amit a kampányban résztvevő egységek kapnak a szervezőktől. "Fölösleges és érdektelen, mert nem érzem, hogy ez probléma lenne, ráadásul szerintem éppen saját magukat különböztetik meg ezzel."- tette hozzá. De ez a kampány csak egy része az egész hetes rendezvénysorozatnak. "Egy hetes figyelemfelhívó kampányunkkal ezen szeretnénk változtatni: legyen Szeged egy mindenki számára biztonságos város!" – áll a leírásban. Mindezt ezekkel a programokkal szeretnék elérni:

  • Melegség megismerése bemutató óra
  • Tabuk nélkül - egy napos képzés az LMBT személyekről
  • LMBTQI a gyermekem- filmvetítés és beszélgetés
  • Szivárvány-party -ahol biztonságos térben lehet szabadon bulizni

Hasonló programot a hétköznapokban is szerveznek,

erről itt írtunk bővebben.

Közeledik a Szeged Pride

Tavaly júniusban írtunk arról, hogy a Budapest Pride nem csak időben, hanem a térben is terjeszkedni kezdett.

Erről a szegedi LMBT szervezet már tavaly egyeztetett a fővárosi szervezőkkel. Egyelőre azonban még a szegedi melegeket is megosztja a városi felvonulás ötlete, de

nem kizárt, hamarosan Szegeden is lesz Meleg Büszkeség Napja. A fentiek alapján az akkor hihetetlennek tűnő hír egyre közelebb kerül.

Mivel az események közül többet közterületen tartanak, ezért megkérdeztük az önkormányzatot, hogyan gondolkodnak erről a programról és tapasztalatuk szerint valóban van hátrányos megkülönböztetés a városban. Emellett megkerestük a rendőrséget is, hogy érkezett hozzájuk olyan bejelentés, hogy valakit a nem identitása miatt inzultáltak a városban. Cikkünket a válaszokkal frissítjuk.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.