Közélet

Nyárra elkészül a fedett uszoda az Etelka soron

Nyárra elkészül a fedett uszoda az Etelka soron

2020. január 23., csütörtök
Nyárra elkészül a fedett uszoda az Etelka soron

A kukaholdingról, a vasúti menetrendről és a színháztörvényről kérdezték Botka Lászlót a Közéleti Kávéház című sorozat - immár hagyományosan a polgármester évértékelőjeként zajló - eseményén a városházán csütörtökön. A polgármester újra elmondta, szeretnék 2020-ban a déli Tisza-híd tervezését elkezdeni, hogy a jövőre kezdődő uniós fejlesztési ciklusban forrás jusson annak a megépítésére.

Botka László elmondta, az új közgyűlés jó arányban tartalmaz tapasztalt és új önkormányzati képviselőket is, hiszen szerinte szükség van az új gondolatokra. Ezt követően rögtön a színháztörvényre tért a beszélgetés. A polgármester úgy látja, Szegednek gyönyörű épületei vannak, de a város életét a kultúrája határozza meg. – Biztosítottam a kulturális élet szegedi szereplőit, hogy minden erővel meg fogjuk védeni a szegedi színházak szabadságát és függetlenségét. Soha nem mondtam meg, hogy milyen darabokat játsszanak a színházakban vagy a Dóm téren – magyarázta.

A közösségi közlekedés kapcsán kifejtette, jelenleg a szegedi költségvetés finanszírozza a városi tömegközlekedés működtetésének 50 százalékát, a jegy- és bérletbevételek fedezik a harmadát, a fennmaradó összeg pedig állami támogatás. – Teljesen elektromossá kívánjuk tenni a tömegközlekedést – jelentette ki sokadszorra is a polgármester.

Ezt követően a hulladékgazdálkodásról beszélt a városvezető. A kukaholding már a megújult közgyűlésen is szóba került és mind a kormány-, mind az ellenzéki pártok képviselői egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer Szeged számára nem kedvező, ugyanis a városnak tavaly tagi kölcsönnel kellett kisegítenie az önkormányzat hulladékgazdálkodási cégét. – Szegeden alig 80 százalékát utalják át annak az összegnek, amit a szegediek befizetnek, 20 százalék menet közben eltűnik – mondta Botka László. Szeged 2020-as fejlesztéseiről röviden úgy fogalmazott, azok az építkezések befejeződnek, amelyek már elkezdődtek. Ilyen a Móra Ferenc Múzeum felújítása, valamint a Móra-park és a Stefánia rekonstrukciója. Előbbi nyárra elkészül, utóbbiak pedig őszre.

Botka László a 2019-es Közéleti Kávéházban. Fotó: Kovács Ferenc

– Mitől lesz Szeged a legzöldebb magyar város? – kérdezte Kozó Attila, a Szeged TV főszerkesztője, a polgármester pedig elmagyarázta, hogy ez minden beruházásnál nagyon fontos szempont, így az iskolafelújításoknál is. Idén először aVörösmarty iskolával kezdik, a tápéi iskola felújítása hamarosan befejeződik, de a dorozsmai intézményt is felújítják. – Minden felújított épületnél az energiahatékonyság a legfontosabb. A napelem elengedhetetlen tartozék – jelentette ki. E témakörön belül szóba került a geotermikus fűtési rendszer kiépítése is.

Korábban megírtuk

, 28 kutat fúrnak városszerte egy konzorciummal közösen, ezután a város egy részén gázfogyasztásról geotermikus fűtésre térnek át. – Türelmet és megértést szeretnék kérni. Egy kút megfúrása 3–4 hónapig tart, jelentős részében 24 órán át kell, hogy üzemeljenek a gépek. Határozottan állítom, hogy túlélhető, Odesszában a nagy tízes mellett néhány méterrel volt a kútfúrás, komolyabb káreseményről nem értesültem – mondta Botka László a 30 milliárdos beruházásról. A polgármester emellett soha nem látott fásításról beszélt, véderdőket telepítenek, de ehhez Szegednek területet kell szereznie, az idei költségvetésben lesz erre is forrás. Az uszoda is szóba került.

– Nyár végére elkezdődhet a műszaki átadás és utána a próbaüzem – mondta a polgármester, aki elismerte: az építkezés valóban csúszik, ennek az az oka, hogy sokkal több cölöpöt kell leverni, mint amennyit eredetileg terveztek, ugyanis az már csak a gödör kiásásakor derült ki, hogy méterenként változik a talaj összetétele.

– 50 évente szoktunk uszodaépítésbe kezdeni – utalt arra, hogy az Újszegedi Sportcsarnokot eredetileg fedett uszodának szánták, azonban a talaj miatt nem lehetett vizet engedni az építménybe, mert az elsüllyedt volna. – Szeretnénk, ha most már tényleg uszodaként tudnánk használni, amit annak szánunk – fogalmazott Botka. Elkerülhetetlenül szóba került a déli Tisza-híd kérdése is. A polgármester ismételten kifejtette, 2020-ban el kell kezdeni a tervezést, hogy a 2021-ben kezdődő uniós fejlesztési ciklusban legyen rá keret. A városnak ugyanis nincs pénze arra, hogy közúti hidat építsen, az unió viszont csak vasúti, vagy vasúti és közúti híd építésére nyújt forrást, vasúti hidat pedig csak az állam építhet. Szóba kerültek a tavaly nyáron bemutatott tiszai látványtervek is, amelyek közül lesz, amelyik megvalósulhat már idén, ugyanis erre biztosítanak forrást az idei költségvetésben. – Részletes tájékoztatás lesz arról, hogy ez hogyan áll – mondta.

A polgármester beszámolt a Tisza túlpartján történő változásokról is: 2020-ban immár a Laposon is szabadstrandot szeretnének kialakítani.

Ez is szerepel majd az idei főösszegben, ahogy a nyugdíjasoknak és a gyermekeknek járó 10 ezer forintos támogatás is. Konkrét számot is mondott a polgármester a szociális alap idei összegéről, ami 1,05 milliárd forint. A napokban cikkeztünk arról, hogy a

Hétvezér utcában

és a

Kolozsvári téren

milyen lepusztult állapotú házak vannak. – Pici számban vannak nagyon rossz állapotban lévő lakások, amiket egyszerűen nem éri meg felújítani, mert ez többe kerül, mint maga a lakás – magyarázta az önkormányzati bérlakások kapcsán. Az is elhangzott, az elmúlt évek alatt 700 szociális bérlakást újított fel az önkormányzat. Szeged gazdaságáról a polgármester elmondta, az iparűzésiadó-bevétel 11 százalékkal nőtt 2018-ról 2019-re 16 milliárd forinttal, ami jóval felülmúlja a várakozásokat. Említették az év végén nagy port kavaró vasúti menetrendváltozást is, amelynek átmeneti időszaka kapcsán csupán annyit mondott, nem megerősített és nem hiteles információi szerint jelentősen látszik az utazóközönségben a módosítás negatív hatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.