Közélet

Patkányok és egerek lepik el a lakóházat a belváros küszöbén

Patkányok és egerek lepik el a lakóházat a belváros küszöbén

2020. január 20., hétfő
Patkányok és egerek lepik el a lakóházat a belváros küszöbén

Elkeseredett és felháborodott levelet írt olvasónk, akinek 84 éves édesanyja egy Hétvezér utcai IKV-kezelésű lakásban él, de a ház első ránézésre jó indulattal sem nevezhető lakhatásra alkalmasnak.

– A 84 éves anyukám a Hétvezér utca 54. szám alatti házban lakik. Azaz inkább kényszerül ott lakni áldatlan állapotok között – írta levelében Éva, akinek kérésére nem jelentetjük meg teljes nevét. – Emberhez nem méltóak ezek a körülmények. Patkányok és egerek tucatjai lepik el az épületet. Édesanyám tavaly 13 egeret fogott a lakásában, de most talán ez változik, ugyanis az IKV hosszas könyörgés és nem kevés cirkusz árán kicserélte a bejárati ajtót – ecsetelte elkeseredetten a helyzetet.

A kapu évek óta nem zárható, mert nincs. Fotó: Kovács Ferenc

Megpróbálták elérni, hogy a közel száz éve épült házat valamennyire rendbe hozzák, de ez nem történt meg, így évtizedek óta nem volt komolyabb felújítás. – Semmit nem tesznek azért, hogy bármi változzon, viszont a bérleti díjat emelik. Ha ide valaki bejön és látja azt, ami itt van, el sem hiszi, hogy Európában van. Persze, ha lenne pénz, megoldást is találnánk, de mivel nincs, segíteni sem tudunk magunkon. Amikor cserelakást kértünk, akkor egy tizedik emeleti lakást kínáltak, és egyszerűen nem értették meg, hogy a 84 éves édesanyám tériszonyos, nem lehet odaköltöztetni – sorolta Éva. Fotóriporter kollégánk beljebb ment az udvarra, amit ott talált, az valóban távol áll az élhető körülményektől. Nem lehet nem igazat adni olvasónknak, amikor azt mondta, hogy ez szó szerint katasztrófa és felülmúlja az emberi képzeletet.

Már kívülről sejthető, mi lehet a házon belül.

 

Az udvar nagyjából rendben van tartva, de a felújítás ráférne erre is.

 

Nem csoda, ha rágcsálók kedvenc helye a ház.

 

Ránézésre megrázó élmény is lehet a biztosíték visszakapcsolása.

Kérdéseinket elküldtük az IKV-nak, válaszukkal frissítjük a cikkünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.