Közélet

Ismét gusztustalan, sárga vízről panaszkodnak az újszegediek

Ismét gusztustalan, sárga vízről panaszkodnak az újszegediek

2019. november 26., kedd
Ismét gusztustalan, sárga vízről panaszkodnak az újszegediek

Folyamatosan visszatérő probléma, megoldás nemigen akad.

Kellemes fürdőzés a nap végén ellazít és kikapcsol. Ön beleülne egy ilyen kád vízbe?

A legnagyobb közösségi oldal "Szegeden láttam" oldalán posztolta ezt a képet egy újszegedi lakos, feltéve azt a kérdést, amit már nagyon sokszor hallottunk, olvastunk: mit lehet tenni? Alatta közel száz hozzászólásban tucatjával panaszkodnak a szegediek, hogy a probléma nem új, rendszeresen visszatérő, van, ahol állandó. Az év elején háromrészes sorozatban foglalkoztunk a szegedi vízminőséggel.

Összegyűjtöttük, hogy honnan érkeztek panaszok,

majd

megpróbáltunk utánajárni, hogy miért büdös és színezett a víz

, végül

megpróbáltuk kideríteni, hogy várható-e bármi változás vagy sem.

Májusban

egy tarjáni eset kapcsán egy szakembertől megtudtuk

, hogy 50-60 ezer forintért már beszerezhető házi víztisztítógép is, ami megoldhatja a problémát. De a patthelyzet változatlan, ugyanis egy vízügyi szakembertől megtudtuk,hogy a szegedi csapvíznek alapvetően magas az oldottanyag-tartalma. A tisztítási folyamat során megváltozik a víz kémiai állapota, és ettől lesz feketés zavarodás a folyadékban, ami a színezettséget is okozza. A kellemetlen szaghatás pedig az ammóniummentesítés mellékhatása. Magyarán a tisztítási munkálatok következtébenjavult a csapvíz kémiai összetétele, ugyanakkor pont ez a folyamat okozza a kellemetlen mellékhatásokat. Azaz iható, főzni lehet vele, fürdeni is alkalmas, igaz, akinek gyengébb a gyomra, nem baj, ha befogott orral és csukott szemmel teszi... Kérdéseinket ismét elküldtük a Szegedi Vízműnek, válaszukkal frissítjük a cikket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.