/

Máté Bence: Vállalom a kockázatot, újat akarok létrehozni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy beszámoltunk róla, Máté Bence pusztaszeri természetfotós kiállítását pénteken botrányos körülmények között nyílt meg a Dugonics téren. Bár a kiállítás megnyitó félresikerült, a képek igazi remekművek. Bence távlati elképzeléseiben a lesei megnyitása szerepel: az emberekhez közel hozná a természetet, melynek sokat köszönhet.

– Mi a különbség az előző tárlat és a mostani között?

– Ezt sokan értik félre, mert kiállításom eddig nem volt. Az csupán egy tesztnek számított: megnéztük, hogy a közönségnek hogyan tetszik a koncepció, mennyire amortizálódnak a paravánok. Idén van először kiállításom, annak a paravánnak a tizenötszöröse nézhető meg most. Nagy tanulság volt, hogy mennyi ideig érdemes kiállítani ezeket: tapasztalataink szerint a második héten van látogatócsúcs, onnantól kezdve csökkent, tehát az ideális időszak nagyjából egy hónap.

Érdekes volt, hogy a Kárász utca forgalma általában végighalad a sétálóutcán, mi pedig keresztben helyeztük el a Klauzál téren a paravánokat. Az embereket érdekelte annyira, hogy kerülővel sétáltak át az utcán.

– Milyen célt tűztél ki célul csapatoddal?

– Minőségi természetfotó publikációt szerettünk volna létrehozni. Az elmúlt 20 éves anyagot szerettük volna olyan módon bemutatni, hogy az esztétikai élményt nyújtson az utca emberének. A természetfotózásról tudni kell, hogy ez egy rétegérdeklődés. Ilyen természetfotó-kiállításra nincs érdeklődés.

De ha interaktívan odateszik az emberek szeme elé, mint például a Dugonics téren, akkor mégis érdekli őket. Nemcsak az számít, hogy legyen megfelelő kép, hanem a tálalásnak is meg kell ütnie egy szintet.

– Mik a távlati elképzeléseid?

– A kiállítás sikerét látva azon gondolkoztam, hogy az elmúlt években kialakított, elképesztő megfigyelést kínáló leseket nemcsak fotósoknak, hanem bárki számára elérhetővé tennénk, hogy mindenki testközelből találkozhasson a magyar élővilággal. Több nemzeti parkban, például a kiskunságiban, valamint a Balaton-felvidékiben is eléggé együttműködőek.

– Milyen kihívásokra kell számítania egy természetfotósnak?

– Úgy gondolom, természetfotósként rengeteg dologra oda kell figyelni. Létre kell hoznom egy olyan helyzetet, leshelyet, ahonnan sokkal könnyebb fotót készíteni, mert ott megfelelő a perspektíva, a szín, a háttér, a megvilágítás és a széljárás. Ez lényegében mellékterméke a munkámnak, és a megfigyelésben is más dimenziót nyit, de a madarászás eddig csak távolról vagy távcsővel történt. A leseknek köszönhetően ez már néhány méterről is lehetséges.

– Beépült az ars poeticádba az ismeretterjesztés?

– Eddig nem tartozott bele, de belegondoltam, hogy mennyi mindent kaptam a természettől és az országtól. Ezért fontos, hogy ne csak a városok főtereire vigyük el azt, hanem olyan módon tálaljuk, hogy mindenki tanuljon belőle és egy élmény legyen számukra.

Ennek részeként augusztus 30-án az Újszegedi Szabadtéri színpadon egy több mint két órás előadást fogok tartani, melyben a legérdekesebb, legveszélyesebb történetekről lesz szó. Emellett fontos számomra a folyamatos újszerűségre való törekvés. Az emberek úgy nyúlnak hozzá bármihez, például egy házépítéshez is, hogy “azt úgy csináljuk, mert úgy szoktuk…” Engem nem érdekel, hogy miként szoktuk: az érdekel, hogy újat hozzak létre. Nagyon szeretem a kihívásokat és kockázatot vállalni. De nem ész nélkül, hiszen előtte felkészülök, utánajárok a dolgoknak. Muszáj azonban szót említenem a csapatépítésről, hiszen ebben a hivatásban az is nagyon fontos. Jó csapatban könnyű jól dolgozni!

Előző sztori

Kiutasítottak két török férfit, akik a határátkelőn rendőrökre támadtak

Következő sztori

Másfélszer többen igényelték júliusban a Diákhitel1-et, mint egy évvel korábban