Közélet

Csütörtökön temetik Szőregen Péter László irodalomtörténészt

Csütörtökön temetik Szőregen Péter László irodalomtörténészt

2019. augusztus 14., szerda
Csütörtökön temetik Szőregen Péter László irodalomtörténészt

Csütörtökön délután tartják Péter László irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, a Tiszatáj folyóirat alapító-névadó szerkesztője temetését a szeged-szőregi temetőben.

Péter László Jánoshalmán született, 1933 óta élt a Szegedhez tartozó Szőregen. Magyar-latin-filozófia szakos tanári diplomáját a szegedi tudományegyetemen szerezte. Dolgozott népi kollégiumi-, valamint múzeumigazgatóként, volt újságíró, a szegedi Somogyi könyvtár munkatársa, majd tudományos tanácsadója és oktatott a szegedi egyetemen. Publikációinak száma megközelíti a háromezret; ezeknek túlnyomó többsége szegedi vonatkozású. Munkássága igen széles területet ölelt föl. Jelentős kutatómunkát végzett a nyelvészet, a folklór, a bibliográfia, az irodalomtörténet, az útikönyvírás, a műemlékvédelem, a könyvtártörténet, a szegedi utcanévrendezés, a helytörténet és a zenetörténet területén. Mindezekért egyéb elismerések mellett 1992-ben megkapta a Szeged díszpolgára címet. Péter László élete 93. évében, július 28-án hunyt el.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.