Gasztro

Szeged ízei 5. rész: ízben és megjelenésben is csúcs a Sótartó halászleve

Szeged ízei 5. rész: ízben és megjelenésben is csúcs a Sótartó halászleve

2019. április 13., szombat
Szeged ízei 5. rész: ízben és megjelenésben is csúcs a Sótartó halászleve

Kis híján a teljes halat felhasználják a Roosevelt téri Halászcsárda halászlevének elkészítéséhez. Kádár-Németh Matild konyhafőnök úgy véli, a passzírozás a kulcsmozzanata a tiszai halászlé elkészítésének, mégsem kell félni a szálkától.

A Frank Sándor nevével fémjelzett Roosevelt téri Halászcsárda immár 23 évvel ezelőtt, 1996 márciusában nyílt meg a Tisza-part közelében. Ottjártunkkor Kádár-Németh Matild, a Sótartónak is becézett étterem konyhafőnöke kalauzolt bennünket. "Ez a cég neve is, ami onnan ered, hogy az asztalokon kint voltak a sószórók, de mindig eltűntek" – idézte fel viccelődve Matild.

"A halászcsárdákra jellemző kínálat mellett a modern konyha technológiai eljárásokat is alkalmazzák, azonban szeretnének a régmúlthoz is visszanyúlni" – foglalta össze elöljáróban. A halászcsárdával szorosan összefonódott a Tiszai Nemzetközi Halfesztivál, melynek némileg missziós jellege is van. "Amikor ez az egész elindult, akkor Magyarországon, illetve a délvidéken, a Tisza közelségétől függetlenül, nagyon alacsony volt a halfogyasztás, körülbelül 3-4 kiló. Ez, talán a fesztiválnak is köszönhetően megnégyszereződött az évek alatt" – jelentette ki. Arra a konyhafőnök is kitért, hogy a halászlé változatai kapcsán nagy viták folynak. "Ez az étel onnan ered, hogy a halászok kimentek a folyóra, munka közben fogtak egy bográcsot, sót, vöröshagymát, paprikát, kifogták a halat a Tiszából, merítettek vizet a folyóból, majd a kifogott halat felpucolták, majd a feldarabolása után megfőzték. Ezután alakult úgy, hogy lett bajai és szegedi, vagy tiszai változat. Ez utóbbit a kereslet hozta létre, mert sokan a mai napig nem merik ezt választani, főleg gyerekeknek adni.

Félnek a szálkától és a csontos haltól, nem tudják, hogy azt hogyan kell enni" – indította gondolatmenetét Matild, aki néhány tévhitet is eloszlatott a halak feldolgozásával kapcsolatban.

"Bármilyen ügyes halmészárosról van szó, a 40 százalékos filézés már nagyon jónak számít. A csonton marad hús a filézés után, emiatt született meg a szegedi halászlé. A csont főzése után jön a legfontosabb rész, melyet sajnos a háziasszonyok otthon nem jól csinálnak, mert passzírozás helyett robotgéppel turmixolják át az alaplevet. Mi ezt speciális géppel készítjük, ami gyönyörűen leszedi a húst két-két és félóra főzés után" – ismertette. Az alaplevet halfejből, halcsontból és vöröshagymából főzik. "Lehet benne kárász vagy keszeg is, de ez szétfő. Ezt passzírozzuk le" – mondta. "A másik nagy tévedés, hogy a filézés nem jelent szálkátlanítást. A ponty gerince mellett vannak az Y-szálkák. Ezek miatt szokták a halmészárosok vékonyan, sűrűn beirdalni a halfilét. Ettől nem esik szét, csak kinyílik, mint egy rózsa. Ez által a szálkákat is szétdaraboljuk kisebb darabokra, és ha elég ideig sütjük zsiradékban, akkor a szálkák is átsülnek és eltűnnek. A főzés során is eltűnhetnek, de a halászlében szoktak maradni szálkadarabkák" – magyarázta el Matild.

"A bajainál vízben főzik a patkóra vágott csontos halat. Ott egyben van minden és külön a gyufatészta. Mi a tartalmas alaplevet készítjük el hagymával, csontokkal és halfejjel, sóval. Amikor készítem belőle a halászlevet, akkor paprikát teszek még hozzá" – ismertette a folyamatot.

"Viszont a háziasszonyok mindent egyben készítenek. Mi nem tehetjük meg, mert nagy tételben dolgozunk. A halfesztiválon több tízezer adagot készítünk, és a nagy bográcsba nem is lehetne beletenni, mert a hal magas víz és fehérjetartalmú, ezért szétesne. Esztétikailag is figyelni kell rá, hogy jól nézzen ki a halászlé, ne csak a kis mócsingokat keressük benne" – magyarázta el, hogy miben tér el a bajaitól a szegedi változat.

Az szintén tájfüggő, hogy milyen halból készül a halászlé. "Szűk egy évtizeddel ezelőttkerült a köztudatba az afrikai harcsafilé. Addig a tiszai, úgynevezett bajuszos szürke harcsa volt. Ez árban nagyjából a fogaséval vetekszik" – utalt arra a közhelyre, miszerint fogast kár főzni a halászlébe. "Lényegében nem pazarlás, de magasabb árkategória az előállítása, a tenyésztése és a húsa miatt" – érvelt. Csalóka megnevezés a haltepertő is, hiszen ez alapján sokan egy zsíros fogásra számítanak. "Megkedvelték a vendégek. A tepertő alapján sokan a sertésre asszociálnak, de ez valójában a ponty hasának aljából készül, ami tiszta hús. Ezt vágjuk vékony csíkokra, majd bő zsiradékban panírozás után ropogósra sütjük. Ezután remoulade-mártással és az elengedhetetlen rántott hagymakarikával tálaljuk" – részletezte Kádár-Németh Matild, majd hozzátette, a fogást lényegében Frank Sándor mesterszakács találta ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.