Újabb “fordított fásítás”: most bicikliút miatt vágtak ki fákat Tarjánban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három platánfát kellett kivágni, mert bringaút felújítás helyett inkább újat építenek több mint 280 millió forintból a József Attila sugárúton. Korábban kétszáz fát vágtak ki a Zöld Város Programban, hogy 236 férőhelyes parkolót alakítsanak ki.

Bicikliút építés zajlik nagy erővel a 47-es mentén. A TOP-os beruházás miatt három platánfát is ki kellett kivágni. Ez szerepelt is a tervekben, így a kivitelező cég ki is vágta a fákat. Ottjártunkkor éppen a fák gyökereit ásták ki.

Nem ez az első fákat érintő intézkedés Tarján városrészben az utóbbi hetekben. A Szamos utcai panel mögötti parkoló kialakításakor ugyanis 200 fát vágtak ki a városrész belső részét érintő Zöld Város Program keretében.

A projektben több mint 1000 négyzetméternyi területre telepítenek évelő cserjéket, de gyepesítést és évelő növények ültetését is tartalmazzák a tervek. Emellett vízelvezető csatornát is építenek, három csobogót felújítanak, és egy újat is létesítenek. A közvilágítást is fejlesztik, 85 lámpatestet és 83 kandelábert helyeznek el a városrészben. Több mint száz köztéri padot felújítanak, új szemétgyűjtőket is kihelyeznek, továbbá négy sportpálya is újjászületik. De ami a legfontosabb, hogy 236 férőhelyes parkolót alakítanak ki.

Hasonló fordulata van az Olajbányász téri fák kivágásának is. A kerékpár út építése ugyanis egy már meglévő kerékpárúttal párhuzamos területen történik a József Attila sugárúton ahelyett, hogy a régit felújítják. Ez része az Algyő és Szeged közötti bicikliútprojektnek, mely összértéke 655 millió forint, ebből a városban a kiírás szerint 288 millióért 1,5 kilométeren kerékpáros nyomot jelölnek ki, vagyis festenek, 616 méteren elválasztott gyalog- és kerékpárutat építenek, de lesz még 500 méternyi tisztán kerékpárút is.

Előző sztori

Kész a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja

Következő sztori

Ferencszálláson és Szegeden is égett a kiszáradt aljnövényzet