Vélemény

Laci bácsi haláláért Ujhelyi, Botka, és Szabó Bálint is felelős

Laci bácsi haláláért Ujhelyi, Botka, és Szabó Bálint is felelős

2019. március 23., szombat
Laci bácsi haláláért Ujhelyi, Botka, és Szabó Bálint is felelős
Hírportálunkat a Szegedi Törvényszék P.20.616/2019/12. sz. ítéletével a következők közlésére kötelezteHelyreigazítás:„A 2019. március 23. napján megjelent „Laci bácsi haláláért Ujhelyi, Botka és Szabó Bálint is felelős” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Ujhelyi István is felelős Deák László (Laci bácsi) Szeviép károsult haláláért.”

Elhunyt Deák László Szeviép-károsult –"Haláláig várt a csodára" - fogalmazott a PestiSrácokLaci bácsicsütörtöki halálhírekor. Sajnos az élet nem szolgáltatott csodával, és nem szolgáltatott igazságtétellel. Deák László, aki elismert építőipari szakemberként lett az M43-as kivitelezésének egyik alvállalkozója, 300 millió forintot, és egy élet munkáját veszítette el - ahogyan most már az életét is.

Ebben a történetben megkerülhetetlen Botka László, Ujhelyi István és Szabó Bálint közös felelőssége. Előbbi kettő a térség teljhatalmú ura volt ekkoriban polgármesterként és országgyűlési képviselőként, utóbbi pedig amiatt felelős, mert semmirekellő, tisztázatlan szerepű politikai szélhámosként éveken át hitegette a Szeviép-károsultjait, hogy egy kis pénzért cserébe elintézi a kártalanításukat. Deák Lászlót soha, senki nem fizette ki, és most már nem is fogja.

Botka és Ujhelyi nélkül Szegeden nem lehetett üzletelni és közbeszerzésekben részt venni

- ezt legkésőbb azóta tudja mindenki, hogy

Baranyi Sándor, a Szeviép egykori vezérigazgatója kitálalt

. Ő azt mondta, a városban is csak akkor nyerhettek alvállalkozóként közbeszerzést, ha a baloldali politikusok által "tolt" cégek mellé, vagy alá társultak be. Ennek nyilvánvalóan nyomós oka volt. Így történt ez egy csatornázási beruházásnál, az 1-es villamos tenderénél, és az M43-as építése esetében is, amikor egy ismeretlen spanyol építőipari multi alá "kellett" betagozódni, hogy legyen munka.

Deák László 10 éven át harcolt az igazáért egy olyan környezetben, ahol Botka érzéketlenül azt mondta a károsultaknak, "eltévesztették a házszámot".

Holott a cégvezető interjújából kiderül, Botka is felelős azért, amiért a Szeviép tönkrement. Ugyanis kötbér címén - amit most is előszeretettel alkalmaz az önkormányzat a saját elhibázott projektjeinek csúszásakor - 500 millió forintot tartott vissza az 1-es villamosprojekt kifizetéséből. Holott a cégvezető szerint a projekt részteljesítésének csúszása a város hibájából történt - de Botka inkább nagy csinnadrattával visszatartotta a pénzt, ezzel is nehezítve a fizetési gondokkal küzdő vállalkozást. A M43 vezetékkiváltási munkáira Deák elmondása szerint egy “keresztbeszámlázásra felépített cégpiramis” legalsó szintjére kerültek, olyan vállalkozások alá, amelyek érdemi munkát nem végeztek. Az egykori cégvezető hiába futott a cége pénze után. Dolgozóit, alkalmazottait egytől-egyig kifizette, annak ellenére, hogy vállalkozása gyakorlatilag tönkrement, eszközeit, területei egy részét elveszítette.

Laci bácsi cége, a Korel Kft. tisztességgel, adósság nélkül élte túl a történteket, de mindent elölről, a nulláról kellett volna kezdeniük. Ehhez Deák Lászlónak sem ereje, sem kedve nem volt. Belebetegedett a bánatba és a csalódottságba.

Alkalmazottai is távoztak, többségében az országból is és Németországban, Ausztriában vállaltak munkát.

Belebetegedett a bánatba!

Deák László megtört és megbetegedett, ahogy akkor mondta, már csak egy dologért élt, hogy a sérült gyermekét becsülettel felnevelje. Haláláig hitt valamilyen csodában, aminek eredményeként több mint tíz év után hozzájuthat ahhoz a pénzhez, amiért tisztességgel megdolgozott, hogy egy kártalanításból vagy megítélt kártérítésből ha már Ő nem lesz, biztosítani tudja gyermeke jövőjét.

A helyi baloldali politikusok felelőssége mellett Deák története annak példázata is, hogy csalárd szélhámosok hogyan, milyen sunyi eszközökkel hitegetik kártalanítással a szerencsétlen helyzetbe került kisembereket.

Szegeden Szabó Bálint ügyintézési és sikerdíj gyanánt több tízmillió forint ellenében ígérgetett fűt-fát, mindenkinek pont azt, amit hallani akart. Aztán a nagy mondásokból sosem lett semmi, és a károsultak egy részét Szabó úgy húzta le pénzzel, hogy elintézni semmit, vagy csak kevés dolgot tudott,

valójában a Kormány állt helyt, és áll helyt most is: kifizették már a károsultak egy részét.

Az egykori Deák László halálának és a kisemmizett Szeviép-károsultak reménytelen helyzetbe taszításának felelőssége tehát egyaránt nyomja Szabó Bálint, az érzéketlen Botka, és a harácsolásra bármikor kész Ujhelyi István vállát is.

Nyomoznak Szabó Bálint ellen

Ismert, az Origo írta meg először, hogy

egy magánszemély feljelentést tett Budapesten a Nemzeti Nyomozó Irodánál Szabó Bálint és cége, a Likvid Kontroll Kft. ellen.

A feljelentés részletezi, hogy Szabó jogtalanul jár el a Szeviép-károsultak képviseletében. Az Origo értesülései alapján a feljelentés azon alapul, hogy Szabó és cége, a Likvid Kontroll Kft. olyan tevékenységeket végez, melyhez

nincsenek meg a megfelelő engedélyei, és miközben üzletet csinál a károsultak ügyéből, megtéveszti őket,

mert a Likvid Kontroll Kft. nem rendelkezik olyan engedélyekkel, melyek lehetővé tennék számára a károsultak nevében való eljárást, a követeléskezelést, a követelés-behajtást, a bizalmi vagyonkezelést, sértetti, avagy hitelezői képviseletet. Ha áttekintjük a Liquid Kontroll Kft. cégkivonatát, tisztán látszik: Szabó Bálint cégének egyetlen felsorolt tevékenységhez sincs engedélye, nem rendelkezik megfelelő pénzügyi garanciákkal, és nincsen minimálisan elvárható szakmai gárdája sem. A fentebb vázolt tevékenységeket a társaság úgy végzi, hogy a cégkivonat tanúsága szerint a társaság fő tevékenységi "üzletviteli, és egyéb vezetési tanácsadás", ez a főtevékenység azonban nem kapcsolható a jelen pillanatban végzett tevékenységek egyikéhez sem. A feljelentő szerint

Szabónak tehát sem engedélye, sem megfelelő pénzügyi garanciái sincsenek a Szeviép-károsultak követeléseinek képviseletére, ebből mégis komoly haszonra tesz szert.

Czeglédy Csaba, a hatmilliárdos költségvetési csalással megvádolt szocialista ügyvéd-politikus szerint Szabó a Szeviép-károsultak követeléseit 10%-os sikerdíjért végezte, és Szegeden úgy tudják az érintettek, maga is vásárolt követeléseket a csődbe ment kisvállalkozóktól.

A SzegedMa információi szerint az illetékes nyomozóhatóságokhoz beérkezett a feljelentés Szabó ellen, és meg is indították a nyomozást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.