Kiakadtak a tápéiak a csatornafelújítás miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hetekre lezárják az Irinyi János utca teljes szakaszát – közölte Szécsényi Rózsa és Szénási Róbert önkormányzati képviselő. Sok tápéi úgy véli, hogy ezzel az egyetlen használható útvonalat veszik ki a közlekedésből, így akár több kilométeres kerülővel tudnak csak hazajutni a városrész lakói. Minderre az Etelka sori uszoda építése miatt van szükség, ugyanis a Szillér-Baktó-Fertői csatorna felújítása miatt kell lezárni az Irinyi János utcát.

“Legalább négy kilométeres kerülővel kell kalkulálnom, csak az oda irányba mindennap” – háborgott Mózes Sándor. A tápéi lakost kellemetlenül érinti, hogy április végén és május elején lezárják az Irinyi János utcát, amely a városrészhez vezető forgalmas útszakasz.

A tápéiaknál ez a közlemény verte ki a biztosítékot:

“Örülünk neki, hogy épül-szépül a városrész, de erre mi szükség van? Nagyon kiszúrtak velünk, semmilyen igényfelmérést nem tapasztaltunk ezzel kapcsolatban” – háborgott Lajos.

Mindez az Etelka sori uszoda felépítéséhez szükséges a Szillér-Baktó-Fertői csatorna felújítása miatt esedékes. Ez a fejlesztés elengedhetetlen a kézilabdacsarnok építéséhez is. A tervekben továbbá az is szerepel, hogy egy termálvizes rendszert alakítanak ki a területen, amelynek a csurgalékvize a felújítandó főcsatornát terhelné.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyvezetője tavaly elmondta,

485 méteren kell leburkolni a csatorna medrét és a rézsűt, valamint műtárgyak építése szükséges az érintett szakaszon. A szakember szerint duplájára, másodpercenként három köbméteresre kell növelni a csatorna torkolati kapacitását.

A projekt ezen része azonban az önkormányzaté, kérdéseinket elküldtük annak kapcsán, hogy milyen részleteket érdemes tudni a csatorna felújításáról. A megkeresésünkre érkező válaszokat közöljük, amint megérkeznek.

Az biztos és egyelőre látványos változás, hogy a Felső Tisza-partnál lévő fás csücsköt az utóbbi napokban letarolták. Ez az a hely, ahol két hajléktalan férfi lakott hónapokkal ezelőtt. A környék a város egyik lényegesen elhanyagolt pontjának számított még tavaly nyáron is, halomban álltak a napfénytől kifakult flakonok, műanyag zacskók.

Korábban mi is megírtuk, hogy komoly közegészségügyi problémát jelenthet a tápéi gócpont, ugyanis patkányok szaporodtak el a csatorna környékén. Az önkormányzat súlyos bírságot is kiszabhatott volna emiatt, azonban akkori információink szerint semmit nem kezdtek ezzel a problémával, pedig a jelenség akár járványveszéllyel is fenyegethetett volna.

„Meglehetősen nehéz kiigazodni a tulajdonviszonyokon, mert nagyon sok tulajdonos között oszlik meg a terület, ráadásul gyakorlatilag be sem határolható, hogy melyik teleknek hol a vége. Az elmúlt évek alatt mindössze egy tulajdonos volt, aki eladásra kínálta a telkét, viszont horribilis összeget kért érte, ezért esélytelen volt, hogy az önkormányzat megvásárolja azt” – nyilatkozta akkori megkeresésünkre Szénási Róbert, Petőfitelep szocialista önkormányzati képviselője.

Előző sztori

Szokatlan meleg jön a hétvégére – egyre jobban tombolnak a pollenek is

Következő sztori

Bakondi: a kötelező kvóták bevezetését újra és újra előveszi az EU