Közélet

Kiakadtak a tápéiak a csatornafelújítás miatt

Kiakadtak a tápéiak a csatornafelújítás miatt

2019. március 23., szombat
Kiakadtak a tápéiak a csatornafelújítás miatt

Hetekre lezárják az Irinyi János utca teljes szakaszát – közölte Szécsényi Rózsa és Szénási Róbert önkormányzati képviselő. Sok tápéi úgy véli, hogy ezzel az egyetlen használható útvonalat veszik ki a közlekedésből, így akár több kilométeres kerülővel tudnak csak hazajutni a városrész lakói. Minderre az Etelka sori uszoda építése miatt van szükség, ugyanis a Szillér-Baktó-Fertői csatorna felújítása miatt kell lezárni az Irinyi János utcát.

"Legalább négy kilométeres kerülővel kell kalkulálnom, csak az oda irányba mindennap" – háborgott Mózes Sándor. A tápéi lakost kellemetlenül érinti, hogy április végén és május elején lezárják az Irinyi János utcát, amely a városrészhez vezető forgalmas útszakasz. A tápéiaknál ez a közlemény verte ki a biztosítékot:

"Örülünk neki, hogy épül-szépül a városrész, de erre mi szükség van? Nagyon kiszúrtak velünk, semmilyen igényfelmérést nem tapasztaltunk ezzel kapcsolatban" – háborgott Lajos. Mindez az Etelka sori uszoda felépítéséhez szükséges

a Szillér-Baktó-Fertői csatorna felújítása miatt esedékes

. Ez a fejlesztés elengedhetetlen a kézilabdacsarnok építéséhez is. A tervekben továbbá az is szerepel, hogy egy termálvizes rendszert alakítanak ki a területen, amelynek a csurgalékvize a felújítandó főcsatornát terhelné.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyvezetője tavaly elmondta,

485 méteren kell leburkolni a csatorna medrét és a rézsűt, valamint műtárgyak építése szükséges az érintett szakaszon. A szakember szerint duplájára, másodpercenként három köbméteresre kell növelni a csatorna torkolati kapacitását.

A projekt ezen része azonban az önkormányzaté, kérdéseinket elküldtük annak kapcsán, hogy milyen részleteket érdemes tudni a csatorna felújításáról. A megkeresésünkre érkező válaszokat közöljük, amint megérkeznek. Az biztos és egyelőre látványos változás, hogy a Felső Tisza-partnál lévő fás csücsköt az utóbbi napokban letarolták. Ez az a hely, ahol két hajléktalan férfi lakott hónapokkal ezelőtt. A környék a város egyik lényegesen elhanyagolt pontjának számított még tavaly nyáron is, halomban álltak a napfénytől kifakult flakonok, műanyag zacskók. Korábban mi is megírtuk, hogy

komoly közegészségügyi problémát jelenthet a tápéi gócpont

, ugyanis patkányok szaporodtak el a csatorna környékén. Az önkormányzat súlyos bírságot is kiszabhatott volna emiatt, azonban akkori információink szerint semmit nem kezdtek ezzel a problémával, pedig a jelenség akár járványveszéllyel is fenyegethetett volna. „Meglehetősen nehéz kiigazodni a tulajdonviszonyokon, mert nagyon sok tulajdonos között oszlik meg a terület, ráadásul gyakorlatilag be sem határolható, hogy melyik teleknek hol a vége. Az elmúlt évek alatt mindössze egy tulajdonos volt, aki eladásra kínálta a telkét, viszont horribilis összeget kért érte, ezért esélytelen volt, hogy az önkormányzat megvásárolja azt” – nyilatkozta akkori megkeresésünkre Szénási Róbert, Petőfitelep szocialista önkormányzati képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.