Hajléktalanoktól és patkányoktól hemzseg a töltésoldal – az önkormányzat homokba dugja a fejét

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A körtöltés városon kívül eső fele a 70-es években még ösvényekkel tarkított parkerdő volt, az elmúlt évtizedek alatt viszont hajléktalantanyává és illegális szemétlerakóvá vált. A Fidesz hajléktalanságot tiltó javaslata részben megoldhatja a problémát, ugyanakkor a zűrzavaros tulajdonviszonyok miatt még egészen biztosan sokáig Szeged szégyenfoltja marad a töltésoldal erdős része.

Szeméthegyek a töltésoldalban

A szegedi körtöltés a város legfőbb védvonala a Tiszával szemben, ugyanakkor sokan a szemétlerakás ideális helyeként tekintenek rá. A töltés melletti erdőt járva, elhajított chipses zacskókba, nap által kifakított műanyagflakonokba, valamint már rég megszűnt üzletlánc reklám táskájába botlunk – csupa le nem bomló hulladékba, amely mérgezi a környezetet.  Az elmúlt években több alkalommal is tartottak különböző civil szervezetek lakossági hulladékgyűjtő akciót, – ha már az önkormányzat nem törődik a problémával – viszont a szemetelők továbbra is bőszen gyarapítják a hulladékrakást a töltésoldalban.

A töltés melletti erdő tele van szeméttel. Fotó: Kovács Ferenc

Patkánytanya a város szélén

Az elmúlt években a felhalmozódott szemétrakások miatt megsokszorozódott a patkányok száma a töltésoldalban.

Az önkormányzat emiatt bármikor megbírságolhatná a telektulajdonosait közegészségügyi okokra hivatkozva, viszont a városvezetés egyáltalán nem foglalkozik ezzel a problémával, pedig akár komoly járványveszély is kialakulhat.

A körtöltés tövében levő patkánytanya egy eklatáns példa arra, hogy a jelenlegi városvezetés alkalmatlan, mivel egy ilyen kényes kérdést nemes egyszerűséggel a szőnyeg alá söpör.

Az önkormányzat nem foglalkozik a problémával

A terület jelentős hányada magántulajdonban van, akad azonban egy kis rész, ami a környezetgazdálkodás kezében van. Ha a tulajdonosok nem fordítanak rá figyelmet, akkor a városnak kellenek megoldania a problémát tulajdonjog rendezéssel, de az önkormányzat egyelőre nem tett lépéseket ez ügyben. „Meglehetősen nehéz kiigazodni a tulajdonviszonyokon, mert nagyon sok tulajdonos közt oszlik meg a terület, ráadásul gyakorlatilag be sem határolható, hogy melyik teleknek hol a vége. Az elmúlt évek alatt mindössze egy tulajdonos volt, aki eladásra kínálta a telkét, viszont horribilis összeget kért érte, ezért esélytelen volt, hogy az önkormányzat megvásárolja azt.” – mondta Szénási Róbert, Petőfitelep szocialista önkormányzati képviselője.

A hajléktalanok erdeje – Szénási állítja: már megoldódott a kérdés

Az ütött kopott matracok, valamint a parázsló tűzrakás a hajléktalanok tartós jelenlétéről árulkodnak – a nehéz sorsú embertársaink évek óta előszeretettel járnak éjjelente a töltés körüli erdőkbe. A Fidesz hajléktalanságot tiltó javaslata javíthatja az erdőkben „élők” sorsát, ugyanis ha bekerül az alkotmányba, akkor már kötelező jelleggel kell fedélt találniuk éjszakára az utcalakóknak, és mint azt múlt héten megtudtuk, a szegedi hajléktalanszállókon bőven van még hely. Szénási Róbert azonban állítja, hogy a kérdés már megoldódott.

Hajléktalantanya az erdő közepén. (Fotó: Kovács Ferenc)

„A hajléktalantanya záros határidőn belül felszámolásra kerül. A napokban járt le az utolsó hátáridő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat. Állítólag valahonnan pénz érkezett hozzájuk, és abból fognak albérletbe menni.” – nyilatkozta Szénási Róbert. Hogy ez az állítás valóban igaz-e, az hamarosan kiderül – kíváncsian várjuk a fejleményeket a töltés melletti hajléktalanok ügyében. Mindenesetre jövő héten is felkutatjuk Szeged egyik szégyenfoltját, a töltés melletti erdőt, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban megoldódott-e a hajléktalankérdés.

Kovács Ferenc képgalériája:

toltes_szegyenfolt015
toltes_szegyenfolt014
toltes_szegyenfolt013
toltes_szegyenfolt012
toltes_szegyenfolt011
toltes_szegyenfolt010
toltes_szegyenfolt009
toltes_szegyenfolt002
toltes_szegyenfolt003
toltes_szegyenfolt004
toltes_szegyenfolt005
toltes_szegyenfolt006
toltes_szegyenfolt007
toltes_szegyenfolt008
toltes_szegyenfolt001
Előző sztori

Szegeden és Vásárhelyen is bemutatkozik a budapesti Operaház

Következő sztori

Nyögvenyelősen hozta a kötelezőt Uruguay – Suarez gólja továbbjutást ért