Gazdaság

Szeged nem tudott a Lufthansa-szervizről

Szeged nem tudott a Lufthansa-szervizről

2019. február 22., péntek
Szeged nem tudott a Lufthansa-szervizről

Miskolcra települ a Lufthansa magyarországi összeszerelő üzeme, a német légitársaság 43 milliárdos beruházása 400 munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A szegedi önkormányzat szerint őket nem kereste a Lufthansa.

A beruházást úgy kapja meg a borsodi megyeszékhely, hogy még repülőtere sincs – erről tegnap cikkeztünk. Akkor arra voltunk kíváncsiak, vajon Szeged versenybe szállt-e a 43 milliárdos beruházásért.

Az önkormányzat válaszaiból az derült ki, hogy nem, de még csak nem is kereste őket a német légitársaság.

Pedig a reptérre alaposan ráférne, hogy rendbe szedjék. Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezetője nyáron arról beszélt, hogy

elsősorban a társaságokon múlik, hogy hogyan szervezik meg a légi forgalmat.

"Ezek a járatok jellemzően 180 fő körüli befogadó képességű repülőgépek, amiknek lényegesen nagyobb pályára van szüksége, mint amivel a Szegedi repülőtér rendelkezik" – fogalmazott Majó-Petri, majd rámutatott, a környező városoknak alapvetően, mondjuk egy meglévő laktanya miatt rendelkezésére állt a megfelelő infrastruktúra.

"Ilyen adottsága Szegednek nincs. Mindezek alapján, amikor a fejlesztésben gondolkodtunk, akkor egy vidéki, regionális kisrepülőteret képzeltünk el. Olyan méretű futópályával és kiszolgáló épülettel, repülőgép állóhellyel, parkolóval, ami alkalmas regionális gépek fogadására, emellett színvonalas európai körülményeket biztosít mind az utasoknak és a repülőgépeket üzemeltetők számára is" – magyarázta, hogy a beharangozott 1,7 milliárdos kormányzati támogatásból milyen koncepciót valósítana meg a város.

Temesváron már évek óta pörög a repülős forgalom

, sokan választják az ottani repteret, hiszen kevesebb reptéri illetékkel utazhatnak a térségből például Londonba, mint Ferihegyről.A temesvári reptérről öt olaszországi, négy németországi, három spanyolországi városba, valamint Párizsba, Brüsszelbe és Londonba lehet repülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.