Miért titkolózik a városvezetés Szeviép-ügyben?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szeged, a szeviép iroda- és székházának avatója fotó: segesvári csaba

Botrányos körülmények közt szavazták le baloldali képviselők Haág Zalán vizsgálóbizottsági indítványát a decemberi közgyűlésen – mondja a képviselő. Így nem az eredeti javaslatnak megfelelően külön bizottság vizsgálta a Szeviép és az önkormányzat kapcsolatát, hanem „csak” az önkormányzat pénzügyi bizottsága „vizsgálódott” az ügyben. Ráadásul a vizsgálandó időszakot is módosították, talán nem véletlenül.

A grémium karácsony előtti ülésének végén kivonultak a Fidesz–KDNP-frakció képviselői a városháza ülésterméből, amikor a közgyűlés a Szeviép-vizsgálóbizottságról szavazott. Mindezt azért tették, mert Haág Zalán egyéni képviselői indítványáról később szavazott a közgyűlés, mint az azt módosító szocialista indítványról.

Az elfogadott MSZP-s módosítás szerint az önkormányzat nem állított fel külön vizsgálóbizottságot – ahogy azt Haág Zalán eredetileg javasolta, hanem csak a pénzügyi bizottság tárgyalta a Szeviép-ügyet.

A képviselő szerint több mint gyanús ez a titkolózás és a vizsgálat elmismásolása a városvezetés részéről.

Botka László a két, első fokon börtönre ítélt Szeviép-vezetővel

A pénzügyi bizottság hamar le is zavarta a vizsgálatot a két ünnep között – a nyilvánosság kizárásával, Ménesi módosításának megfelelően.

A december 28-i ülésen sikeresen, kissé skizofrén módon megállapították, hogy az önkormányzat 2008 és 2010 között egyetlen szerződést sem írt alá közvetlenül a Szeviéppel, amelynek vezéreit – Oltványi Józsefet, Baranyi Sándort és Pistrui Lászlót – letöltendő börtönbüntetésre ítélték novemberben nem jogerősen.

Megírtuk: az önkormányzat következetesen igyekszik tagadni, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna a Szeviéppel, amelynek három vezérét csődbűntett elkövetése miatt ítélték börtönre tavaly első fokon.

Ennek ellenére dokumentumokkal bizonyítható, hogy 2010 előtt milliárdokkal tömték ki az építőipari vállalatot, amelynek leánycége, a Biztonsági Üzem Kft. 400 millió forint kölcsönt kapott a Szeviéptől, míg a Biztonsági Üzem ügyvezetője Ujhelyi István exsofőrje, a szegedi repteret most is vezető Báló Tamás volt, aki a felvett kölcsön sorsára nem emlékszik.

Előző sztori

Tíz kiló vízipipadohányt találtak egy autóbuszban Röszkén

Következő sztori

Két hét alatt tizenegy lakástűz volt halálos