Politika

Ujhelyi István exsofőrje a Szeviép-botrány kulcsfigurája

Ujhelyi István exsofőrje a Szeviép-botrány kulcsfigurája

2018. november 26., hétfő
Ujhelyi István exsofőrje a Szeviép-botrány kulcsfigurája

Összesen 400 millió forintot adtak kölcsön Ujhelyi István exsofőrjének, Báló Tamás cégének, a Biztonsági Üzem Kft-nek több részletben, áll a Szeviép-per elsőfokú ítéletében. Báló jelenleg a Szegedi Repülőtér vezetője.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték

múlthét kedden a Szeviép-vezéreket első fokon. A

vádirat pontjai

között pedig szerepel 400 millió forintnyi kölcsön nyújtása a Biztonsági Üzem Kft-nek. A társaságnak a Szeviép heti rendszerességgel adott 2008-tól kezdve a 2010-es választások másnapjáig heti, illetve havi rendszerességgel 1 és 20 millió forint közötti összegeket. Ez az a cég, melyet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő exsofőrje, Báló Tamás vezetett.

A Szeviéphez hasonlóan a Biztonsági Üzem is csődbe ment, de előtte a törzstőkéjét 97 millió forintról 3 millióra csökkentették. Ezt azzal indokolták, hogy kivett pénzt tartozások rendezésére fordították.

Báló most is aktív szereplője a szocialista városvezetés eltartottjainak, hiszen ő vezeti a Szegedi Repülőteret. Amikor beidézték a tárgyalásra, a károsultak szerint csak az amnéziát vitte magával a tárgyalóterembe, hiszen a törzstőkéből elvett pénz sorsára nem emlékezett.

Az Origo hétfői cikkében Báló Tamás bíróság előtti vallomásáról számolt be. Azt állította, hogy nem ismerte a cég alapításának körülményeit, amikor ügyvezető lett, de akkor már zajlott a géppark szállítása, melyet túlnyomó többségében a Szeviéptől béreltek. Báló Gábor Attilával, a Szeviép Zrt. akkori vezérigazgatójával állt kapcsolatban, de azt nem tudta megmondani, hogy utána kivel tartott kapcsolatot. Elmondása szerint a per három vádlottjával csak a cég épületében találkozott, például akkor, amikor félévente, évente elszámolások voltak, egyébként építésvezetőkkel állt rendszeres kapcsolatban, nem a cégvezérekkel. Szabó Bálint, a károsultak jogi képviselője szerint

egyértelmű, hogy a Biztonsági Üzemen keresztül átfolyó pénz különböző baloldali pártokhoz, elsősorban MSZP-hez és az MDF-hez került, ezzel felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja.

Az ítélethozatal után Szabó bejelentette, hogy csődbűntett, bűnpártolás és pénzmosás gyanúja miatt Báló Tamás ellen

feljelentést tesz

. A jogász akkor úgy fogalmazott, hogy

a Szeviép-botrány Szeged legjelentősebb gazdasági és politikai bűncselekménye, ami maga alá fogja temetni a szocialista városvezetést.

Ujhelyi István az említett 2008 és 2010 közötti időszakban országgyűlési képviselő volt, emellett pedig a Nemzeti Turisztikai Ügynökség elnökeként tevékenykedett Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása alatt.

Fotó: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.