Romokban a magyar ellenzék: a liberális brüsszeli lap kétharmadot jósol a Fidesznek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már a Soros György érdekkörébe tartozó Politico is elismeri, hogy összességében jobboldali győzelem, Magyarországon pedig a Fidesz minden eddiginél nagyobb, kétharmados mandátumszerzése várható a jövő májusi európai parlamenti választáson. A lap előrejelzése szerint az ellenzékből csak a Jobbiknak, az MSZP-nek és talán a DK-nak lehet majd EP-képviselője – írja a 888.

A Magyarország és a Fidesz iránti pozitív elfogultsággal messze nem vádolható balliberális lap, a brüsszeli Politico mandátumbecslést készített a 2019-es európai parlamenti választásokra. A lap tájékoztatása szerint az előrejelzés az egyes országok pártjaira vonatkozó helyi közvélemény-kutatási adatain, valamint egy olyan algoritmuson alapul, amely a felmérések tendenciái alapján becsüli meg az EP-választások idején várható mandátummegoszlást.

A Politico által az EP-választás egész Európára vonatkozó, összesített eredménybecslése szerint a 2019-ben felálló új Európai Parlament legnagyobb frakciója a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt, az EPP lesz. A lap által közölt várható eredmény alapján a két legnagyobb jobb- és baloldali frakció közötti különbség a jelenlegi 28 mandátumról közel 50-re nő majd 2019-től.

A Politico becslése szerint az európai jobboldal térnyerése az európai radikális jobboldali pártokat tömörítő, Nemzetek és Szabadság Európája (Europe of Nations and Freedom, ENF) uniós parlamenti frakciójának a jelentős, 24 mandátummal való bővülésében is látható lesz majd.

A Magyarországon becsült európai parlamenti választási eredmény szerint

a Fidesz-KDNP 14 képviselőt,

a Jobbik 4 képviselőt,

az MSZP 2 képviselőt,

a DK pedig 1 képviselőt küldhet az EP-be.

2014-ben – közel 29 százalékos részvétel mellett – a Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP 2, a DK 2, az Együtt-PM és az LMP 1-1 képviselői helyet szerzett meg. A Politico becslése szerint az EP-választás voksai alapján a Fidesz – a 2014-es eredményét is felülmúlva – jövőre már 14 képviselőt küldhet a mostani 12 helyett az Európai Parlamentbe. A lap várakozásai alapján az LMP, a Momentum, a Mi Hazánk, a Liberálisok, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont egyetlen képviselőt sem lesz képes küldeni az Európai Parlamentbe.

A Soros György lapjának számító Politico becslése egy kicsit a ballibek előnyére torzíthat, hiszen például a Jobbik esetében egy mandátummal jobb eredményt jósol, mint a párt 2014-es eredménye. Meglepő lenne, ha ez valóra válna annál a pártnál, amelyik a választások óta már több mint felét elveszítette.

A hazai közvéleménykutatási adatok is az ellenzék teljes összeomlását mutatják, erről a SzegedMa itt írt bővebben.

Előző sztori

23 késszúrással gyilkolta meg a migráns a francia fiút

Következő sztori

Leamortizálták szálláshelyüket a Boszniában veszteglő migránsok