Írjon nekünk

Hírzóna

Medián, Nézőpont, IDEA: lejtőn a baloldal, toronymagasan vezet a Fidesz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Mind a három közvélemény-kutató arra jutott, a Fidesz toronymagasan vezeti a pártok népszerűségi listáját. A Fidesz közel 50%-os eredménye után a Jobbik következik, 8%-os népszerűséggel. Rossz hír a baloldalnak, hogy az MSZP már csak 6%-on áll. A baloldal a teljes szétesés jeleit mutatja.

A korábbi, szeptemberi felmérés kimutatta, hogy a kormánypárt a tavaszi választást követő szárnyalás után valamelyest visszaesett, jó pár szavazója elbizonytalanodott, és mindent egybevetve a teljes szavazókorú népesség körében 4 százalékponttal kevesebb támogatója volt, mint májusban.

Visszaszerezte elbizonytalanodott híveit a Fidesz

Októberre azonban a helyzet ismét jelentősen változott: a Fidesz nemcsak ledolgozta a veszteségét, hanem újabb támogatókat tudott maga mellé állítani, és így most még annál is többen szavaznának rá, mint ahányan a tavaszi választás után állították ezt.

Csökken az ellenzék támogatottsága

Ezzel szemben – egyetlen kivétellel – minden ellenzéki párt szavazótábora csökkent (vagy legfeljebb változatlan maradt) szeptember óta. A kivétel a Momentum, amely hajszálnyival erősödött, és ezzel – a Medián felméréseinek történetében először – megelőzi az LMP-t.

Nézőpont: minden második választó kormánypárti szavazó

Hasonló következtetésre jutott a Nézőpont Intézet is a legfrissebb felmérésében. Eszerint a kormánypárt támogatottsága továbbra is nagyon erős, a teljes felnőtt magyar lakosság 38 százaléka szimpatizál velük, ez nagyjából hárommillió ember – derült ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készített, tegnap elkészült közvélemény-kutatásából.


Visszaeső Jobbik, lejtőn lévő baloldal

Az októberre vonatkozó felmérés szerint a pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található a múlt havival megegyező, 10 százalékos táborral, az MSZP–Párbeszéd pedig szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét, míg a DK a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat.

Sok támogatót vesztett az LMP

Októberben a többi releváns párt iránt a felnőtt magyarok töredéke mutatott érdeklődést. Különösen az LMP szerepelt rosszul, amely már csak a választópolgárok két százalékát tudhatja maga mögött. Népszerűsége így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk továbbra is egy százalékon áll a Nézőpont Intézet kutatása szerint.

A voksoláson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kismértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta. A Nézőpont eredményei szerint a Fidesz–KDNP továbbra is megszerezné a szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát. Ez azt jelenti, hogy minden második választó Fidesz-szavazó.

A Jobbik az előző havinál egy százalékponttal gyengébben, 17 százalékon áll. Az Idea Intézet októberi, tegnap napvilágot látott közvélemény-kutatása hasonló eredményekre jutott. Felmérésük szerint a Fidesz–KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 37 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében 11 százalék.

Kommentek

Hírzóna

Szijjártó: a támogatás elvárást is jelent, és ennek meg fogunk felelni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Soha ekkora támogatást nem kapott még politikai család európai parlamenti (EP-) választáson Magyarországon, ez elvárást is jelent velünk szemben, és ennek meg fogunk felelni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Spanyolországban a szocialistákra szavaztak a legtöbben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Spanyolországban a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot az európai parlamenti (EP-) választásokon vasárnap – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő a szavazatok 85,6 százalékos feldolgozottságánál. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Szlovákiában a liberálisok győztek, az MKP és a Most-Híd nem szerzett mandátumot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szlovákiában alacsony, 22,74 százalékos részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP) választásokat – derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből, amelyek szerint a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja […]

Tovább olvasom

Aktuál