Politika

Elismerte az önkormányzat, hogy Botka László családja kapta az ingyen bérleteket

Elismerte az önkormányzat, hogy Botka László családja kapta az ingyen bérleteket

2018. november 21., szerda
Elismerte az önkormányzat, hogy Botka László családja kapta az ingyen bérleteket

Ám még a közérdekű adatigénylésünkre sem adták ki a teljes listát a VIP-parkolóbérletesekről.  

Közérdekű adatigénylés keretében arról kérdeztük az önkormányzatot, hogy Botka László polgármester 2008-2018 között, milyen rendszámra kapott VIP parkolóbérletet. Ugyanis a polgármester a nyilvános lista alapján 2009-2012 között 2-2 autóra vette fel az ingyenes szegedi szuperbérletet, de

eddig nem árulta el, kiknek adta

.

Polgármesteri dupla - vagy tripla?

„Botka László polgármester a személyes használatában lévő családja tulajdonában lévő gépjárműre kapott parkolóbérletet.” – ismerte el az önkormányzat válaszukban. Mivel úgy fogalmaztak, hogy gépjárműre, ezért feltételezhetően egy darabra gondoltak. Ehhez képest az önkormányzat honlapján megtalálható 2008-2012 közötti időszakra vonatkozó ingyenes parkolót igénybe vevők listája alapján, Botka László 2009 és 2012 között évente két parkolóbérletet kapott, a fideszes képviselők nevén pedig évente csak egy szerepelt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2011-től minden évben megjelenik a listán egy sor, amelyben ez áll: 16 darab "Polgármesteri Hivatal tulajdonában lévő gépjárművek". Ezek közül az egyik feltételezhetően Botka szolgálati autója.

Szolgálati autó várja Botka Lászlót egy sajtóesemény után. (Fotó: Kovács Ferenc)

Szabó Sándor is duplázott

A korábbi polgármesteri kabinetfőnök, jelenleg szocialista országgyűlési képviselő bérleteivel kapcsolatban is közérdekű adatigényléssel éltünk. A választ nem cifrázták, csak nevet cseréltek benne.

„Szabó Sándor kabinetfőnök, majd országgyűlési képviselő a személyes használatában lévő családja tulajdonában lévő gépjárműre kapott parkolóbérletet”

– ismerték el. A magyar nyelvtan szabályai alapján itt is feltételezhetjük, hogy egy autóra kapott egy bérletet. A lista szerint 2012-ben azonban ő is két bérletet kapott. Azaz vagy a lista hamis, vagy az önkormányzat állítása nem igaz, vagy csak részben az.

Ujhelyi is a listán volt

Itt fontos megjegyezni, hogy a jó barát, akkoriban országgyűlési képviselőként, később az Országgyűlés alelnökeként funkcionáló Ujhelyi István 2010 kivételével, szintén két darab bérletet vett fel évente.

Azt már korábban elismerte

, hogy az ingyenes szuperbérletet a (volt) felesége használta; a másik bérletet pedig - állítása szerint - a szolgálati autójára kérte, amit az Országgyűlés biztosított a számára.

Továbbra sem adják ki a 2012-2018 közti VIP-bérletesek listáját

Szerettük volna megtudni, hogy 2012 és 2018 között kik részesültek ingyen parkolóbérletben Szegeden, de nem lettünk okosabbak az önkormányzat válaszától. „A Szeged városban működő fizető parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló rendelet alapján 2016-2018. évben a város díszpolgárai, önkormányzati képviselői, országgyűlési képviselők és a Polgármesteri Hivatal részesültek kedvezményes önkormányzati parkoló bérletben.” – írják, de a nevekről és a mellé csatolt darabszámról mélyen hallgatnak. Tehát azt nem mondták meg, hogy kik kaptak az említett időszakban ingyenes parkolóbérletet, csak azt közölték, hogy az önkormányzati rendelet alapján kik kaphattak. (A Jogi és Ügyrendi Bizottság külsős tagja szerint egyébként a korábban nyilvánosságra került listák hiányosak.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.