Közélet

Megszólalt egy Szeviép-károsult: a HÓDinvest-FAKTOR is fellélegezhetett

Megszólalt egy Szeviép-károsult: a HÓDinvest-FAKTOR is fellélegezhetett

2018. november 7., szerda
Megszólalt egy Szeviép-károsult: a HÓDinvest-FAKTOR is fellélegezhetett

Gémes Péter, a HÓDinvest-FAKTOR vezérigazgatójával közölt terjedelmes interjút a Promenad.hu. A vezérigazgató elárulta, az állami kárrendezési eljárás eredményeképpen a maximális, mintegy 62 millió forintos kártalanításra vált jogosulttá a hódmezővásárhelyi székhelyű cég. A pénzügyi vállalkozás a Szeviép beszállítóit finanszírozta, az építőipari vállalat különös csődjekor több mint 100 milliós számlakövetelése ragadt benn, a kintlévőséget kilenc évig tolta maga előtt.

– A HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Zrt. egy 2004-ben alakult, klasszikus folyó faktoring szolgáltatás nyújtására szakosodott pénzügyi intézmény, mely 2005-től állt szoros kapcsolatban a Szeviép Zrt. építőipari vállalkozással, az évek alatt eltérő volumenben. Az együttműködés, ebből adódóan a faktorált számlaforgalom volumene 2009-2010-ben erősödött fel – kezdte a vezérigazgató. Az elmúlt napokban mi is megírtuk: a bírósági tárgyalás hétfői napján elmondott vádbeszédében

legalább 5 éves börtönbüntetést kért a fővádlottakra az ügyész

. Ráadásul az egyik vádpont szerint

400 millió forint Ujhelyi István volt sofőrjének cégénél landolt.

A vásárhelyi cég szolgáltatása abban testesült meg, hogy a Szeviép, javarészt a dél-alföldi régióból származó beszállítóit előfinanszírozták oly módon, hogy azok a számláikat kibocsátották, a HÓDinvest pedig a fizetendő végösszeg nagy részét a fizetési határidő időtartamára rendelkezésükre bocsátotta, majd a lejáratkor – az engedményezés mint mögöttes jogügylet következtében – a Szeviépnek a HÓDinvesthez kellett (volna) teljesítenie, mely ekkor számolt el az ügyféllel, lezárva tulajdonképpen a tranzakciót. Ily módon a fizetési határidő akár 30-90 napos időtartamát néhány napra tudták szűkíteni a Szeviép beszállítói részére, akik ennyi idő alatt hozzájuthattak árbevételük jelentős részéhez, így számukra rendkívül előnyös volt ez a pénzügyi konstrukció. Nem úgy a HÓDinvest számára, melyet végül a Szeviép nem fizetett ki, így az építőipari zrt. 2010-re bekövetkező csődjének, majd felszámolási eljárásának eredményeként a károsulti szerepbe kényszerült.

A társaság a csőd pillanatában 100 millió forintot is meghaladó számlaköveteléssel rendelkezett a Szeviép felé azáltal, hogy annak beszállítóit finanszírozta, az idők folyamán ez néhány százalékkal kopott.

A fizetési gondok az M43-as elkerülő építése kapcsán domborodtak ki 2009 augusztusától, ekkor már a Szeviép nem vagy csak jelentős késedelemmel tudta kifizetni beszállítóit ezen nagyberuházás, valamint a szeged villamosprojekt kapcsán – idézte fel Gémes. Alapvetően két fő problémát azonosított a cég, mely a Szeviép fizetésképtelenné válásához vezetett. Az egyik, hogy az M43-as építésekor a Szeviép egy konzorcium tagjaként mint nyertes ajánlattevő szerepelt, majd ez alá szerződött egyben alvállalkozóként is.A csőd másik okaként valószínűsítették, hogy a Szeviép saját tőkeszerkezete, nettó forgótőkéje és likviditása nem tette lehetővé azokat a kölcsönöket, melyeket egymilliárdot is meghaladó nagyságrendben teljesített saját leánycégeinek és társult vállalkozásainak, sportszervezeteknek, magánszemélyeknek. A vezérigazgató szerint az volt a trükk, hogy a Szeviép nem a saját vagyonát adta kölcsön, hiszen az le volt kötve befektetett, nem likvid eszközökben, forgóeszközei pedig legjobb esetben is csak folyó kötelezettségeikre teremtettek fedezetet, de mint utólag kiderül, azokra sem. A HÓDinvest álláspontja szerint ráadásul olyan nagyságrendben, olyan darabszámban és összegben teljesítette ezeket a kölcsönöket, melyekre normál gazdálkodó szervezetként nem volt jogosultsága, amivel kapcsolatban a nyomozóhatóságnak, álláspontjuk szerint, jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúját is kellett volna vizsgálnia. Túlzott volumenű vállalásról volt szó, melyre a Szeviépnek nyilvánvalóan nem volt fedezete. Szintén fontos körülmény, amit Gémes Péter a tanúvallomásában is hangsúlyozott: a kölcsönt felvevő cégek a pénzpiacról, azaz hitelintézetektől, nemigen jutottak volna forráshoz a kondícióik miatt. Szóval, egyáltalán nem a véletlen műve, hogy ezek a Szeviép-kölcsönök nem térültek meg, és odalett a pénz.

A HÓDinvest éveken keresztül minden lehetőséget megragadott, hogy követelését érvényesítse, ezért vett részt a büntetőeljárásban is.

Gémes Péter hozzáfűzte: a kártérítés reménye akkor csillant fel, amikor Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője felkarolta a pénzükért küzdő Szeviép-árvákat, illetve amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szárnyai alá vette az ügyet, kiemelt figyelmet szentelve a károsultak ügyének. A kártérítés összege néhány héttel ezelőtt meg is érkezett a társaság számlájára, pontot téve egy kilenc esztendő óta húzódó folyamat végére. Végre levegőhöz jutott a HÓDinvest, melyre érthető módon nyomasztólag hatott a bennragadt követeléseinek súlya. – Az állam által biztosított forrás rendkívüli eredményt hoz idén a társaságnak, amely önmagában is nagyságrendileg egy jó év eredményével vetekszik. 2009-től kezdve a több mint 100 milliós számlakövetelés igencsak jelentős terhet rótt a HÓDinvest-FAKTOR Zrt.-re, kijelenthetjük, hogy 2010-ben átmenetileg válsághelyzet alakult ki a társaság életében a Szeviép csődje miatt. A legnagyobb fenyegetettséget az jelentette, hogy fenn kellett tartani a tevékenységünket refinanszírozó hitelintézetek bizalmát, és erősíteni kellett bennük, hogy néhány esztendő alatt képesek leszünk a veszteséget menedzselni és ledolgozni, hiszen, ha kihátráltak volna a HÓDinvest-FAKTOR mögül a finanszírozók, az esetünkben is csődhelyzetet eredményezett volna. Rendkívül boldogok vagyunk a kártalanítás miatt – összegezte a vezérigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.