Kultúra

Nem csak a csillogásról szól a Fekete ház kincses kiállítása

Nem csak a csillogásról szól a Fekete ház kincses kiállítása

2018. július 13., péntek
Nem csak a csillogásról szól a Fekete ház kincses kiállítása

A román arany- és ezüstkincs kiállítás anyaga vasárnap rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett meg a Fekete házba, ahol szerdán nyílik a tárlat.

Fogas Ottó múzeumigazgató szerint a múzeum történetének ez az egyik legjelentőségteljesebb kiállítása. Állítását erősíti az is, hogy a kiállítás tárgyait 30 romániai múzeumból szedték össze, és 70 millió euró az kiállítás biztosítási értéke. A közel 1000 műtárgy közül a legértékesebb darabok a pietroasai kincsek. Ezek nem csupán a biztosítási értékben a legmagasabbak, hanem az eszmei értékük is messze a legnagyobb, ugyanis Románia történelmében olyan jelentéssel bírnak, mint nálunk a

nag

yszéksósi

aranykincs.

E darabok között található egy több mint másfél kilós arany kancsó is, amihez hasonló a Seuso kincsek között is van, csak ezüstből. A kiállítást természetesen különleges biztonsági intézkedések mellett rendezik meg. Az összes vitrinnek külön biztonsági rendszere van, és magának a Fekete háznak is erős a védelme, de már a kincsek szállítása is különleges körülmények között történt.

„Most gyakorlatilag egy erődben dolgozunk"

– mondta

Dr. Rodica Oanţă-Marghitu, a kiállítás egyik főkurátora.

A különleges gyűjteményből rendezett kiállításról azt is elárulták, hogy nem pusztán a csillogásról szól. Az arany és ezüst tárgyak értéke mellett még azt is fontosnak tartják, hogy a múzeum látogatói megtudhatják, ezek a tárgyak hogyan készültek, és kik viselték, használták őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.