Ötezer év aranya a múzeum állandó kiállításán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

muzeum_sajttaj02kf

Most először látható egyszerre a múzeum összes aranytárgya. A numizmatikai anyagok és a régészeti leletek egészének értéke eléri az egymilliárd forintot. A nagyszéksósi hun kincset évtizedekig nem láthatta a nagyközönség.

„A minden, ami arany” című tárlat a Múzeumok Őszi Éjszakáján nyílik meg a nagyközönség számára. A két teremben a Móra-múzeum összes – 130 év alatt összegyűjtött – aranytárgya megtalálható lesz, sőt a Magyar Nemzeti Múzeum is hozzájárul gyűjteményéből leletekkel.

„Az aranytárgyakat állandó kiállítás keretében helyezzük el, a numizmatikai rész mintegy százmillió forint értékű, a régészeti leletekkel együtt a teljes anyag milliárdos értéket képvisel” – mondta el Újszászi Róbert, a múzeum numizmatikusa. A múzeumnak eddig is kötelező volt külön kezelnie aranyból készült értékeit, azonban csak most teremtődtek meg a feltételei, hogy biztonságos körülmények között be is mutathassák azokat.

A kronológiai sorrendben bemutatott ötszáz tárgy ötezer évet ölel fel a kora bronzkortól a XXI. századig, együttes tömegük tíz kilogramm. A szakember kiemelte az Európában egyedülálló, 150 darabból álló nagyszéksósi hunkori leletet, amely az V. századból származik, valószínűleg egy előkelő tárgyai voltak, akit máglyán égettek el. A kincsleletet évtizedek óta nem láthatta a nagyközönség.

Szintén érdeklődésre tarthat számot a Hódmezővásárhely melletti Szikáncson előkerült solidus-lelet. A solidusokat Nagy Konstantin korától verték, tömegük 4,4 gramm volt, ezekből került elő 1439 darab egy szikáncsi tanyán 1963-ban. „Az egykor elrejtett kincsből 50 darab érmét adott hosszú távú letétbe a Magyar Nemzeti Múzeum a Móra Ferenc Múzeumnak” – tudtuk meg Fogas Ottó múzeumigazgatótól.

muzeum_sajttaj08kf

Lajkó Orsolya régész elmondta, habár Szeged sohasem volt a Római Birodalom része, mégis két darab, az ókori latinokhoz kapcsolódó tárgy is kiállításra kerül. Az egyik egy nyaklánc, amelyet a Kulpa folyó medrében találtak Sziszek közelében, feltehetően kettő, de lehet akár három láncból dolgozták össze. Pontosan nem tudni, hogy mikor hozták létre az aranyláncszemekből és az ismeretlen zöldszínű kövekből az új nyakéket, de az biztos, hogy már az újkorban történt a forrasztás. A másik tárgy egy aranyfülbevaló, amely az óföldeáki kastély falából került elő 1961-ben.

Károly Róbert, Nagy Lajos és Mátyás korából származó aranypénzeket is megtekinthetnek a múzeumba látogatók. A modernkori tárgyak közül Újszászi Róbert a valószínűleg egykoron Tisza Kálmán, vagy Tisza Lajos által tulajdonlott királylátogatási érmet, Tömörkény István tollát és azt az egyedi nyakkendőtűt emelte ki, amelybe belenézve Kossuth Lajos arcképe látható.

no images were found

A Móra-múzeumban most majd' minden arany, ami fénylik! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=580395

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 15.

Előző sztori

Kerékpározással hívják fel a figyelmet az emlőszűrés fontosságára a kormányhivatal munkatársai

Következő sztori

Szakértő: biztonságpolitikai kockázatot jelentenek a migránsok között található dzsihadisták