Kultúra

A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás Szegeden

A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás Szegeden

2018. július 9., hétfő
A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás Szegeden

A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás Szegeden, a szinte felbecsülhetetlen értékű kollekció vasárnap délután érkezett meg a Tisza-parti városba - tájékoztatta a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-t.

Hegedűs Anita közölte, az ezer arany- és ezüsttárgyból álló kollekció milliárdos, szinte felbecsülhetetlen értéket képvisel. Emiatt nem lehetett előzetesen nyilvánosságra hozni sem az útvonalat, sem pedig az érkezés időpontját, így a kollekció titokban érkezett meg Szegedre. A tárgyak vasárnap reggel indultak útnak a bukaresti Román Nemzeti Múzeumból, majd délután lépték át a román-magyar határt. Az országhatártól a magyar rendőrség biztosított felvezetést a több furgonból álló konvojnak. A Fekete ház elé is szirénázva érkeztek a kincseket szállító járművek, majd a ládák bepakolásását fegyveres rendőrök biztosították. Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállításon azokat a legértékesebb, legszebb arany- és ezüsttárgyakat mutatják be, melyek a 19-20. században kerültek elő a mai Románia területén. A kollekció sok ezer évet ölel át: az őskortól a középkorig találkozhatnak gyönyörű ötvösremekekkel a látogatók. A műtárgyak között szerepelnek fegyverek, pajzsok és sisakok, valamint különböző ékszerek és használati tárgyak is. A román és magyar szakemberek különleges biztonsági intézkedések mellett hamarosan megkezdik a kollekció kicsomagolás, installálását. A kiállítás várhatóan július 18-tól látható Szegeden.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.