Írjon nekünk

Közélet

Egymásra mutogat az önkormányzat és a DALERD a hajléktalanügyben (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Ellentmondásos nyilatkozatok teszik még bonyolultabbá az amúgy sem egyszerű ügyet.

Először a Szeged szégyenfoltjait taglaló cikksorozatunkban foglalkoztunk a körtöltés oldalában fekvő erdőben található áldatlan állapotokról és a hajléktalantanyákról.  Június 20-án Szénási Róbert, Petőfitelep szocialista képviselője a problémákkal kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta a portálunknak:

„A hajléktalantanya záros határidőn belül felszámolásra kerül. A napokban járt le az utolsó hátáridő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat. Állítólag valahonnan pénz érkezett hozzájuk, és abból fognak albérletbe menni.”

6 nappal később ismét felkutattuk az erdőt és a hajléktalantanyát ugyanúgy ott találtuk. A június 26-án ismét megkérdeztük Szénásit a hajléktalantanyákkal kapcsolatban.

„A hajléktalanok azt állították, hogy június elejére kapnak valamiféle segélyt, amiből albérletbe vonulhatnak majd, és miután kiköltöznek az erdőből a szemetet összeszedik maguk után. Ez nem történt meg, úgyhogy jelenleg az Állami Erdőgazdálkodásnál pattog labda, ugyanis jogilag nekik kell megoldani a problémát. Július elseje a határidő, addigra fel kell számolniuk a hajléktalantanyát. Sajnos elég lassan mozdulnak meg a szálak, de alapvetően pozitívan állnak a kérdéshez. Ha ők nem oldják meg a problémát, akkor hivatalból mi fogunk intézkedni” – nyilatkozta Szénási június 26-án.

A hajléktalantanyával kapcsolatos kérdéseinket eljuttattuk a Délalföldi Erdészethez, akik az alábbi választ közölték:

“A Szeged várost övező erdőben élő hajléktalanok problémája sok éve húzódó gond. Sajnos a jelenlegi jogszabályok alapján a hatóságok szinte tehetetlenek velük szemben. Mivel a hajléktalanokat hivatalos úton utolérni, kötelezni a hatóság által kiküldött levéllel nem sikerült, rendre az erdőgazdálkodót szólítják fel a hajléktalan tanyák felszámolására. Erre a Délalföldi Erdészeti Zrt. (DALERD Zrt.) évente sok százezer forintot költ, de a szeméthalmok folyton újratermelődnek. Az erdészet azonban nem veheti át ezen közterületek rendben tartásának feladatát. A körtöltés melletti Irinyi utca szomszédsásában lévő beerdősült területen élő hajléktalanok által felhalmozott hulladék eltávolítására kötelezné a DALERD Zrt.-t Szeged város a „hulladéktörvény”-re hivatkozva, miszerint ha a hulladék tulajdonosa a szabályszerű elhelyezéssel kapcsolatos kötelezettségét nem teljesíti, az ingatlan tulajdonosát, vagy használóját terheli ezen kötelezettség.

A DALERD Zrt.-hez június 27-én érkezett határozat július 1-ig adott erre határidőt. A munka a megjelölt négy napon – amelyben egy hétvége is volt – nem volt kivitelezhető. Ezért társaságunk fellebbezést nyújtott be az önkormányzat határozata ellen.

Fellebbezésünkben hivatkozunk ugyan ezen törvény másik bekezdésére, miszerint mentesülünk ezen kötelezettség alól, amennyiben a hatóság előtt ismert azok kiléte, akik a hulladékot elhelyezték” – áll a DALERD közleményben.

A hajléktalantanya még mindig ott áll az erdőben, és továbbra sem tudni, hogy mikor számolják fel. (Fotó: Kovács Ferenc)

A közlemény szerint a DALERD június 27-én kapta kézhez a határozatot, amely július 1-ig ad határidőt a szemét eltakarítására, holott Szénási Róbert már hét nappal korábban úgy fogalmazott: “a napokban járt le az utolsó hátáridő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat.”

Hogy melyik félnek van igaza, azt a nyilatkozatok alapján nehéz megállapítani, mivel nagy az ellentmondás a két álláspont között, ugyanakkor egy valami biztos, június 10-én reggel még mindig ott állt a hajléktalantanya az erdő közepén és továbbra sem tudni, hogy mikorra számolják fel.

A DALERD magára vállalja a szemét elszállításának költségét

“Az áldatlan állapot felszámolására és a megnyugtató megoldás reményében a szemét elszállításának költségeit a DALERD Zrt. magára vállalja, miután feltételezzük, hogy a hajléktalanoknak nincs pénzük az általuk felhalmozott szemét elszállításának költségeit megfizetni. Azt azonban szeretnénk elérni,, hogy a hatóság a jogszabály alapján kötelezze a hajléktalanokat  a szemét eltakarításában való aktív közreműködésre. Reméljük, hogy a hatóság el tudja érni, hogy a hajléktalanok gyűjtsék össze a saját szemetüket a DALERD Zrt. által biztosított konténerekbe.” – olvasható a DALERD közleményében.

Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Marco Rossi meglepetése: Gera Zoltán újra a válogatottnál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hivatalosan is munkába állt Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Egy hét alatt 10 ezer látogató – Óriási siker a dinó-kiállítás Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy hét alatt túllépte a 10 ezres látogatószámot a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinoszaurusz-kiállítása. Nyitáskor sorok kígyóznak a bejárat előtt, majd egész nap folyamatosan érkeznek a látogatók. Kommentek

Tovább olvasom

Gazdaság

Kormányzati pénzből újul meg a Liget – GALÉRIA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Az újszegedi liget felújításának munkálatai közül a bontásokon már túl vannak. Ezek után már rombolni nem, csak építeni fognak. Így az igazán látványos munkák csak ezután kezdődik el, ugyanis eddig leginkább láthatatlan, de hasznos munkákat végeztek.

Tovább olvasom

Aktuál