250 milliós MSZP-s kenőpénzek: szerződések kerültek elő!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezek a dokumentumok közvetetten szinte mindenben alátámasztják annak az üzletembernek az állításait, aki azzal vádolta meg Botka Lászlót, hogy az egykori pécsi polgármesterrel együtt 250 millió forintért “meggyorsítottak” egy milliárdos haszonnal kecsegtető ingatlan üzletet Pécsen – még a kétezres évek közepén. 

Ha csak 1 perce van, akkor a történet lényege röviden:

  • 500 millióval akart beszállni egy ingatlan üzeltbe egy német befekető Magyarországon
  • Botka ajánlotta a megfelelő a területet, de évekig nem történt semmi a bürokrácia miatt
  • Zsebbe kért 250 millióért viszont meggyorsították az egészet Botkáék
  • a megegyezés része volt, hogy az 55 hektáros területet olcsón, 200 millió körüli összegért, pályázat nélkül passzolja el Pécs
  • hiteles dokumentumok vannak, amelyek alátámasztani látszanak ezt az ingatlanmutyit

Mint azt megírtuk, a kétezres években egy német befektető sok milliárdos haszonnal kecsegtető, komoly ingatlan üzletbe akart kezdeni Magyarországon. Nagyjából 500 millió forintja volt a megfelelő telek megvásárlására, amit Pécsett talált meg – Botka László ajánlására. Évekig toporgott azonban a projekt, mert nem sikerült megvásárolni az ingatlant a Gazdasági Minisztérium miatt. Végül 2004-ben

összesen 250 millió forintot kért zsebbe Botka László és Toller László azért, hogy meggyorsítsák az egészet. A pénzt részletekben kapták meg; volt, hogy nejlonszatyorban.

Ezt az egész történetet egy más ügyben megvádolt, elsőrendű vádlott mesélte el a Fővárosi Törvényszéken. Korábbi, részletes cikkünket IDE KATTINTVA olvashatja el. Azóta a férfi hivatalosan is beadta írásban a vallomását a Törvényszéknek, sőt körbeturnézott jó pár médiumot is.

Most olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek közvetve bizonyíthatják a férfi állításait, vagy azoknak egy részét.

Az üzletember azt állítja, hogy a politikusok a következőt ígérték a 250 millióért cserébe:

  • az ingatlanok, illetve a terület a pécsi önkormányzathoz kerül
  • ezt pályáztatás nélkül fogják eladni – közgyűlési jogosítvánnyal
  • az ingatlan valós értékéhez képest alacsony lesz az ára (Azért alacsony, mert a németeknek csak 500 milliójuk volt bevásárolni – magyarázta az üzletember a vallomásában. Vagyis 250 millió kell a kenőpénzre, és 200-250 millió a hivatalos vásárlásra – a szerk.)

Az üzlet

A lapunk birtokába került hivatalos dokumentumok (szerződések, közgyűlési határozatok, stb.) mindezt alátámasztották: pontosan azt történt, mint amit a politikusok megígértek – a vallomás szerint!

A pécsi közgyűlés 345/2005 (06.23.) sz. határozatával megszerezte a brutálisan nagy, csaknem 55 hektáros területet a Bányavagyonhasznosítótól, és döntött arról is, hogy pályázat nélkül eladja egy befektetőnek 220 millióért. Bár a közgyűlés jegyzőkönyve szerint a fideszes képviselők nem igazán értették, mi történik; tiltakoztak is, de a szocialisták szerint ez egy jó üzlet a városnak, mert a telek értéktelen, nehezen lehetne eladni.

A fenti közgyűlési határozat szerint (bár annál végül egy kicsit kevesebbért) Pécs vagyonkezelő cége nettó 210 millió forintért eladta az érintett területet 2006.03.27-én egy ingatlanos cégnek.

Ez az ingatlanos cég állt közvetlen kapcsolatban a német befektetővel, aki magyar cégén keresztül végül “igen kalandosan” juttatta el a vételárat a pécsi telekért. Ez utóbbiról egy későbbi cikkünkben beszámolunk majd.

Előző sztori

Szexszel ünneplik a fiatalok a Valentin-napot – derül ki egy kutatásból

Következő sztori

A titkosszolgálat is olvasta Bartók Csaba szerelmes leveleit